Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

MT Højgaard: To børsnoterede selskaber på vej i dørken

Morten W. Langer

mandag 26. marts 2018 kl. 9:59

Kommentar: De to børsnoterede selskaber, Højgaard Holding og Monberg & Thorsen, der tilsammen ejer entreprenørselskabet MT Højgaard, kan være på vej mod konkurs, med mindre der sker drastiske ændringer i ledelsesforhold, strategi, lønsomhed og kommunikation. Læs chefredaktør Morten W. Langers kommentar.

Ledelseskulturen i de to børsnoterede selskaber, Højgaard Holding og Monberg & Thorsen hører fortiden til. Den eksterne kommunikation med aktionærer og andre stakeholdere ligner noget, vi så for tyve år siden. Bestyrelsernes fagkompetencer er i bedste fald tvivlsomme, og regnskabsaflæggelsen er i bedste fald ufyldestgørende og uklar.

Økonomisk Ugebrev Finans bragte i seneste udgave en regnskabsanalyse af MT Højgaard, med kommentarer fra selskabets ledelse, hvor konklusionen var følgende: ”Landets største entreprenørkoncern, MT Højgaard, virker efterhånden så kriseramt både finansielt og ledelsesmæssigt, at de to ejere, børsselskaberne Monberg & Thorsen og Højgaard Holding, er tvunget til at gøre noget. Børsværdien af deres aktieposter er dykket 70 procent siden starten af 2016.”

Læs også: MT Højgaard trækker børsselskaber ned i sumpen

Mens hovedparten af de danske børsnoterede selskaber det seneste tiår har undergået en revolution, når det gælder bestyrelsens fagkompetencer, selvevaluering, strategiarbejde, risikostyring og ekstern rapportering, virker det som om, at MT Højgaard gruppen ikke har bevæget sig nævneværdigt fremad. Det virker som om, at de befinder sig i et isoleret øsamfund.

Bestyrelseskompetencer

Hverken i det operative MT Højgaard eller i de to børsnoterede ejerselskaber har bestyrelserne kompetencer indenfor de mest oplagte fagområder, blandt andet byggeri- og anlæg, entreprisekontrakter, risikostyring og digitale transformationsprocesser.

Bestyrelsen i MT Højgaard består uden tvivl af erhvervsfolk med en betydelig tyngde, og med mangeårig ledelseserfaring. Men underskuddet på de mest oplagte fagkompetecer er slående. Valg til bestyrelsen har mest fokus på repræsentation af de bagvedliggende ejere. Eksempelvis er bestyrelsesformanden for den ene ejer, Monberg & Thorsen, Anders Heine Jensen, CEO i Burmeister & Wain Scandinavian Contractor, for få dage siden blevet indvalgt i bestyrelsen for MT Højgaard. Han afløste Niels Lykke Graugaard, der gik af på grund af alder. Andre bestyrelsesmedlemmer er blandt andet repræsentanter fra stifterfamilierne.

Dobbeltkasketter forhindrer radikal fornyelse i MT Højgaard

Den mest problematiske governance kommer til udtryk i det forhold, at formand og næstformand i MT Højgaard er bestyrelsesformænd hos de bagvedliggende ejere. På generalforsamlingen til april i Monberg & Thorsen genvælges den nuværende bestyrelse. Med andre ord fortsætter Anders Heine Jensen som formand for Monberg & Thorsen, mens han samtidig indtræder som næstformand i MT Højgaard. Ja, det giver et ekstra bestyrelseshonorar. Men det er også elendig governance.

Problemet bliver ikke mindre af, at MT Højgaards formand Søren Bjerre-Nielsen, også er formand for det andet ejerselskab, Højgaard Holding, der ejer 54 procent af MT Højgaard. Det betyder i realiteten, at ejerbestyrelsernes formænd skal tage initiativ til at fyre sig selv, hvis bestyrelsen i det operative MT Højgaard ikke leverer varen.

Og netop det er kernen i problemet i denne konstruktion. Det ejerpres, som skulle sikre kvalitet i ledelsen i MT Højgaard, er her sat fuldstændig ud af kraft. Og det kan meget vel blive døden for landets største entreprenørkoncern indenfor de næste 3-4 år.

Sagen er nemlig den, at MT Højgaard allerede er langt ude i torvene. Og der skal en radikal oprydningsproces i gang nu for at redde koncernen. Kan denne oprydning gennemføres af den nuværende ledelse? Nej, det tror vi ikke. Det kræver en ny ekstern og uafhængig bestyrelsesformand, en ny CEO og total adskillelse af ejerbestyrelserne – i forhold til ejerselskaberne. Ikke før det sker, tror vi på at entreprenørselskabet overlever på den lange bane. Så i sidste ende handler det – set gennem vores briller – om hvorvidt ejerne vil fortsætte med at have mest fokus på at slås om magten, om fede økonomiske ben i forhold til bestyrelseshonorarer og et ønske hos stifterfamilierne om indflydelse via bestyrelsen.

Hvis de virkelig ville selskabets ve og vel, dets medarbejdere, dets omdømme, og hensynet til dets stiftere, ville de også vide, hvad der skulle til for at bremse den vedvarende bevægelse sig ned af slisken.

Økonomisk Ugebrev Finans kortlagde i en større regnskabsanalysei den seneste udgave de finansielle og økonomiske udfordringer i MT Højgaard. Og de er ikke små.

Koncernindtjening løftet af guldforretning på Grønland

MT Højgaard mistede ved udgangen af tredje kvartal 2017 sit mangeårige guldæg, Greenland Contractors, som i realiteten har holdt selskabet oven vande økonomisk de seneste fem-seks år. Greenland Contractors, som er to tredjedele-ejet af entreprenørselskabet, har leveret serviceydelser og vedligehold til Thule Basen. Det har været en ekstremt guldrandet forretning, som i nogle år har leveret et overskudsbidrag til MT Højgaard på flere hundrede mio. kroner.

At overskudsbidraget har været så stort, fremgår af en regnskabsanalyse af Greenland Holdings seneste årsregnskab. Selskabet, som ejes af det grønlandske selvstyre, har ejet en tredjedel af Greenland Contractors. Tabet af den lukrative Thule-kontrakt vil uden tvivl skabe et kæmpe hul i pengekassen. Højgaard har ikke tidligere oplyst om vigtigheden af overskudsbidraget fra Greenland Contractors, før i 2017 regnskabet: Uden overskuddet herfra, samt tilbageførsel af tidligere hensættelser, havde regnskabet været en katastrofe.

Finansielt fundament meget usikkert

Meget tyder på, at ledelsen har skyklapper på omkring den finansielle soliditet. I regnskabsanalysen af MT Højgaard stillede Økonomisk Ugebrev spørgsmål herom: ”Anser I koncernens kapitalsituation for tilfredsstillende? (Fraregnes immaterielle aktiver og skatteaktiv i den bogførte egenkapital, er den materielle kapitalbuffer på kun 457 mio. kr., svarende til en soliditet på ca. 13 procent. Bogført egenkapital er 883 mio. kr., immaterielle aktiver 216 mio. kr. og bogført skatteaktiv 210 mio. kr.)? ”Koncernens egenkapital og balance er opgjort efter internationale regnskabsstandarder og skal ses om et samlet hele,” lød svaret.

Hvor skal forbedring af lønsomheden komme fra? Fratrækkes overskudsbidraget fra Greenland Contractors over de seneste 5-6 år, tegner der sig et overordnet billede af, at selve entreprenørvirksomheden har givet dundrende underskud. Til gengæld har det givet mulighed for at opbygge en hensættelseskonto på over en halv milliard kroner til dårlige tider.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank