I Økonomisk Ugebrevs årlige Peer Group Rating af de store danske børsnoterede Large Cap-selskaber blev 2024 et klart ringere år end forrige år. Sidste år var der kun fire sektorvindere mod syv sektorvindere i 2023 ud af tyve mulige. Særligt DSV og Pandora skiller sig ud med flotte præstationer på grund af et særligt dygtigt lederskab som sektorvindere to år i træk. Men fire sektorvindere er bedre 2024 end i 2022, hvor der kun var to sektorvindere. Er topledelserne i de store danske børsnoterede selskaber ved at tabe momentum i forhold til deres udenlandske konkurrenter, spørger chefredaktør Morten W. Langer.
Den hidtidige rekord ligger tilbage i 2020, hvor der var hele otte danske branchevindere, der alle klarede sig markant bedre end de udenlandske børsnoterede peer group selskaber målt på aktiekursudviklingen. Men sidste år blev 16 af de danske elitevirksomheder overhalet indenom af deres internationale konkurrenter ud af i alt 20. Otte ud af ti af de store danske børsselskaber halter altså efter deres internationale konkurrenter.
I tidligere analyser i de årlige Peer Group ratinger har vi påpeget, at mange af de store selskabers strategier efter corona har været endevendt, og mange selskaber har gentænkt deres forretningsmodeller og strategiske fokusering. Det har i mange tilfælde udløst store investeringer, der har fået analytikere og investorer til at indregne en højere risikopræmie i værdiansættelsen af selskaberne.
Det kan være én af forklaringerne på, at 2023 og især også 2024, set gennem aktiebriller, blev skuffende for mange selskaber.
Den svage udvikling i mange af de danske eliteselskaber ville efter international best practice for ledelsesaflønning betyde, at topledelserne i hovedparten af de danske selskaber ikke får nævneværdig bonusaflønning for resultaterne i 2024.
Normen i de store globale selskaber er nemlig, at en stor andel af topledelsens bonus baseres på aktiekursudviklingen i forhold til kursudviklingen på konkurrerende peer group selskaber. Aktiekursudviklingen over et og tre år er en god proxy for individuel ledelseskvalitet og evnen til at sætte den rette strategiske vej.
For ved at sammenligne peer group selskabers aktiekursudvikling får man skrællet alle sektortendenser ud af ligningen, fordi de er ens for alle aktører indenfor samme branche.
Fire klare sektorvindere
Til gengæld er der i år fire klare sektorvindere, som vi gennemgår mere detaljeret i dette tema. I 2024 er vinderne DSV, Pandora, Zealand og Alm. Brand. Særligt er det værd at fremhæve DSV og Pandora, fordi de også var sektorvindere i 2023. Og begge selskaber har de seneste ti år været med fremme i feltet mange gange, hvorved de ultimativt har bevist at have præsteret en ledelseskvalitet på et meget højt internationalt niveau.
Alm. Brand ligger i årets peer group rating flot i forhold til andre nordiske og europæiske forsikringsselskaber. Vi gennemgår i den kommende udgave af ØU Finans resultaterne i peer group rating for forsikring og banker.
Endelig har Zealand Pharma vist særligt flotte takter omkring at ride på fedmebølgen og ved at præstere udviklingsprojekter, som investorerne har stor tro på kan blive en af vinderne i fremtidens konkurrence om de mest effektive fedmemidler. Bl.a. i konkurrence med Novo Nordisk, som overraskende er en af årets store tabere på trods af enorme vækstrater i salget af fedmemidler.
Af de 25 store danske børsselskaber, som indgår i dette års Peer Group Rating, har godt halvdelen præsteret på linje med de børsnoterede konkurrenter inden for samme sektor. Det fremgår af kursgrafikker, som ligger i slutningen af denne hovedartikel. I dette års rating er der også syv klare tabere, som halter mærkbart efter de internationale konkurrenter.
Det drejer sig som Carlsberg, GN Store Nord, DFDS, Novo Nordisk, Genmab, NKT og Vestas. Grundlæggende er der for det meste tale om mangelfuld ledelse, forkert strategisk fokus eller engangsforhold, som skyldes ledelsens egne beslutninger. Men der er også ofte tale om markedsmæssige forhold, som har ramt enkelte selskaber hårdere end konkurrenterne.
I dette tema gennemgår vi mere detaljeret de enkelte selskaber på ”taberholdet” med fokus på, hvad der er gået galt, og om der er udsigt til bedre præstationer i 2025.
Det er der heldigvis for de fleste selskaber. Eksempelvis NKT har været ramt af, at selskabet har så stor salgsvækst, at det ikke kan følge med efterspørgslen, og det går ud over vækstraterne de kommende år, indtil ny produktionskapacitet er på plads.
Genmab har været ramt af mindre risikovillighed hos investorerne, op til en afgørende beslutning hos partneren Johnson & Johnson om fortsat samarbejde vedrørende afgørende kommende mulige storsællerter. Vestas har været ramt af generel svaghed på markedet for clean energy, samt problemer i serviceforretningen og begrænset succes med at nedbringe garantihensættelserne.
Generelt ser det dog ud til, at topledelserne i de store danske selskaber får sværere og sværere ved at fastholde førerpositioner inden for hver deres branche. En af forklaringerne er uden tvivl, at markedsvilkårene også bliver stadig vanskeligere, med en teknologisk og digital udvikling, hvor det er afgørende at være med fremme i udnyttelsen af de nye muligheder, svære markedsvilkår i Europa og knaphed på kvalificeret arbejdskraft.
Arbejdsmarkedet og adgangen til skarpe kompetencer bliver imidlertid stadig mere globalt, så det er også afgørende, at de danske virksomheder åbner sig maksimalt ud mod den store verden for at forstå, hvad der sker, så de kan udnytte alle muligheder, for at være på omgangshøjde med de bedste.
Morten W. Langer
Læs også de øvrige artikler i temaet om Peer Group Rating 2024:
Vinder: Zealand red højt på fedme, hypen stilnede i 2H
Vinder: Pandora sektorvinder for 2. år i træk
Vinder: DSV sektorvinder for 2. år i træk
Taber: NKT bremses af knaphed på produktionskapacitet
Taber: Novo tabte vigtigt skridt i kampen om fedmemarkedet
Taber: GN’s planlagte comeback endte med ny nedtur
Taber: Tvivl om Genmabs J&J-partnerskab trak ned i 2024
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.