Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema om Rating af Top 100 ROIC-performance 2024 – Flere top10-unoterede nærmer sig en krise

Morten W. Langer

fredag 02. maj 2025 kl. 11:25

Niels Bjørn Christiansen
Generelt leverede de store unoterede selskaber skuffende resultater sidste år, med LEGO som den bedst placerede på en 17. plads (Niels Bjørn Christiansen)

Økonomisk Ugebrev har i dette års ROIC Rating indarbejdet de største unoterede selskaber i ratingopgørelsen, og de indgår på samme måde som ved vurdering af de børsnoterede selskaber. Generelt leverede de store unoterede selskaber skuffende resultater sidste år, med LEGO som den bedst placerede på en 17. plads, og den ringest placerede var Ecco med en plads som nummer 86 ud af de100 selskaber i dette års rating. Chefredaktør Morten W. Langer har kigget nærmere på de store unoterede selskabers placeringer.

Flere af landets største unoterede selskaber, typisk familievirksomheder, leverede sidste år skuffende resultater i forhold til året før. Der var især tale om skuffelser, fordi hovedparten af de øvrige større erhvervsvirksomheder leverede bedre kapitalafkast og omsætningsvækst.

Overordnet er udviklingen bekymrende, fordi det sår tvivl om, hvorvidt de store andelsejede og familieejede selskaber har en tilstrækkelig effektiv governancestruktur, herunder bestyrelseskompetencer, og om de mangler det vigtige ejerpres fra eksterne aktionærer, som de børsnoterede selskaber har.

Det er velkendt, at allerede sidste år blev europæiske virksomheder udsat for kæmpestore forandringer i deres omverdensforhold med en svag europæisk økonomi, højere finansieringsrenter og hårdere konkurrence, samt usikkerhed i forsyningskæder på grund af krigen i Ukraine og øgede energipriser.

I 2025 er det bestemt ikke blevet nemmere at agere som topledelse i de store internationale virksomheder med urolighederne omkring skiftende meldinger fra Trump og forstærket geopolitisk usikkerhed.

Det stiller ekstremt store krav til bestyrelsernes omstillingsevne og kvalificeret sparring med den daglige ledelse.

I den situation bliver det vigtigere end nogensinde, at bestyrelsen er klædt på til denne opgave ved at have knivskarpe fagkompetencer og ved at rykke meget tæt på den daglige ledelse. Af de ti store unoterede selskaber, som indgår i dette års rating, ligger kun LEGO klart i den øverste halvdel. Byggeklodskoncernen leverer fortsat landets næsthøjeste kapitalafkast på 52 pct., kun overgået af Novo Nordisk. Men ROIC-afkastet var lavere end året før, og det har betydet et stort ryk ned af ranglisten.

I midterfeltet omkring nummer 50 ligger Danish Crown som nummer 39, Arla som nummer 47 og Grundfos som nummer 49. De store unoterede har altså svært ved at levere fremgang i forhold til mange af de større børsnoterede selskaber. Danish Crown leverede et kapitalafkast på moderate 4,5 pct. sidste år, hvilket var betydeligt bedre end de 0,4 pct. året før. Fremgangen har været med til at sikre pluspoint på ranglisten, da koncernens omsætning også var vigende med minus tre pct.

Arla leverede et kapitalafkast på elleve pct., hvilket var et par procentpoint lavere end året før. Omsætningen var stort set uændret på 102 mia. kr. Grundfos’ kapitalafkast faldt tilbage til 12 pct. mod 13 pct. året før, og omsætningen landede tre pct. lavere end året før på 33 mia. kr.

Tæt på bunden af dette års Top100-rangliste ligger ECCO (nr. 86), Lemvigh-Müller (nr. 84), Danfoss (nr. 80) og DLG (nr. 79). Man kan let mene, at der er krise blandt en stribe af de store unoterede danske erhvervsvirksomheder med et koncentreret ejerskab uden de ejer- og kapitalmarkedsdynamikker, som kan være med til at sikre fremdrift i de børsnoterede selskaber.

For alle de store unoterede selskaber er der tale om meget velkonsoliderede virksomheder, som har finansielt råderum til at håndtere de aktuelle udfordringer, eksempelvis via opkøb, strategiændringer eller øget fokus på innovation og muligheder i AI.

I lyset af de udfordringer, hovedparten af de store unoterede selskaber står med, vil Økonomisk Ugebrev nu starte en artikelserie, som fokuserer på de enkelte selskabers planer for at genstabe lønsomheden, samt deres aktuelle governance, og om den afspejler de krav, der er til tidens bestyrelser.

Morten W. Langer

Læs også de øvrige artikler i temaet om ROIC Rating:

NKT vinder, Novo Nordisk ryger nedad

60 af 100 selskaber skaber ikke aktionærværdi

ROIC c - 02

ROIC c - 03

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank