Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Top 30 kommunikationsrådgivere i stærk fremgang i 2020

Nicole Cherine de la Sencerie El-Dessouky

mandag 18. oktober 2021 kl. 13:08

Efter aktiviteten blandt de 30 største kommunikationsrådgivere lå fladt fra 2017 til 2019, blev 2020 nærmest et fest-år for branchen. Branchens bruttoresultat steg hele seks procent mod én procent året før, og lønsomheden blev næsten fordoblet med vækst i det samlede driftsoverskud fra 64 mio. kr. til 92 mio. kr. Især erhvervslivets digitalisering af salgskanaler, øgede onlinekommunikation og myndighedernes kommunikation synes at have skæppet godt i kassen. Hovedparten af de 15 største kommunikationsrådgivere præsterede solid fremgang. Hurtigløberne var Radius, Friday, Open og Molecule Kommunikation. Tolv af de 30 undersøgte firmaer måtte se fald i bruttoresultatet.

Modsat mange andre serviceerhverv blev kommunikationsrådgiverne ikke ramt hårdt på pengepungen under viruskrisen sidste år. Samlet set steg bruttoresultatet i de 30 største kommunikationsfirmaer til 532 mio. kr. mod 499 mio. kr. året før, svarende til en fremgang på godt seks procent. Fremgangen sidste år kommer efter to år med en stort set flad udvikling hos de 30 største kommunikationsrådgivere.

Som i mange andre serviceerhverv ligger den største fremgang hos branchens største aktører, og også her er der tendens til øget koncentration. De ti største rådgivere stod sidste år for 69 procent af det samlede bruttoresultat, hvilket er en lille stigning i forhold til året før. Branchens tre største aktører, Advice, Rud Petersen og Primetime Kommunikation, gik alle 10-12 procent frem i bruttoresultat.

Advice præsterede sidste år nyt momentum efter nogle svage år: ”Oven på et 2019, hvor vi gik tilbage på både top og budlinjen i forhold til både tidligere år og vores forventninger til året, gik vi ind i 2020 med et styrket og professionaliseret setup omkring vores governance, risikostyring og etiske praksis.

Vi havde også lanceret vores eget medie på sundhedsområdet, SundhedsTV, og vi havde styrket vores position på bæredygtighed med bl.a. lanceringen af første udgave af Bæredygtighedsbarometeret. Ved årsskiftet gennemførte vi med succes et CEO-skifte, hvor Mille Klink overtog CEO-posten efter Espen Højlund, som i stedet har indtaget en mere overordnet strategisk rolle som arbejdende bestyrelsesmedlem”, skriver ledelsen i regnskabet.

Om udviklingen under corona hedder det: ”Da Corona-krisen ramte Danmark i marts, og første lockdown satte ind, oplevede vi en relativt kortvarig nedgang i aktiviteten blandt nogle af vores kunder. Men alle medarbejdere var imponerende hurtige til at omstille sig til at arbejde på afstand, og vi fandt hurtigt nye samarbejdsformer både internt og med vores kunder. Det betød, at vi kunne holde gang i forretningen på et tilfredsstillende niveau trods den store usikkerhed, der ramte vores branche og samfund.” Endelig oplyses det: ”På trods af de udfordringer, corona-krisen har medført, har vi oplevet en stabil, sund performance på tværs af vores forretningsområder, og særligt vores forretningsområde, der arbejder med at udvikle digitale platforme og løsninger vækster og kommer styrket ud af 2020 på processer, kompetencer og leverancer.”

Geelmuyden Kiese tilbage på vækstsporet
For de næststørste kommunikationsrådgivere synes væksttempoet fra 2019 at være fortsat sidste år. Særligt Geelmuyden Kiese er de seneste år for alvor kommer tilbage på vækstsporet efter en årrække med en mat udvikling. Sidste år steg bruttoresultatet 13 procent, det samme som året før. Ledelsen skriver i regnskabet, at ”Geelmuyden Kiese startede 2020 med at investere yderligere i sport og kulturområdet, ved overtagelsen af Burson Cohn Wolfs danske sektorteam med fokus på sport og kultur.

Den investering har på trods af den samfundsmæssige nedlukning af sports og kulturområdet vist sig særdeles levedygtig. Vi har derfor i løbet af 2020 styrket området yderligere med flere markante profiler og kompetencer. Vi er overbevist om, at vi også de kommende år vil se en markant vækst indenfor dette område. Også på kampagneområdet har vi oplevet øget aktivitet, med produktion af flere markante kampagner for virksomheder og organisationer.”

Også Radius Kommunikation er tilbage med fremgang, efter tilbagegang i 2019, og kommunikationsrådgiveren rykkede sidste år flere pladser op ad ranglisten over de største danske aktører. Efter 18 procent fremgang sidste år landede bruttoresultatet på knap 30 mio. kr., og dermed er rådgiveren femtestørste kommunikationsrådgiver i Danmark efter at have overhalet Lead Agency og Operate, som gik hele 23 procent tilbage i bruttoresultat sidste år.

Generelt synes 2020 at have været udfordrende, og i flere af de store firmaer er der også sket udskiftninger på ledende positioner. Blandt andet i Advice, Rud Petersen, Radius, Operate og Friday Partners.

Radius skriver i regnskabet, at ”efter to gode måneder i starten af 2020, blev vi som alle andre ramt af første coronanedlukning. Flere af vores store og vigtige kunder rebede sejlene, fordi grundlaget for deres forretning med et slag blev reduceret eller usikkert. Det satte sig også i vores forretning, og vores omsætning faldt til et godt stykke under budget. Heldigvis viste det sig at være forbigående, og mod udgangen af andet kvartal var omsætningen næsten normaliseret. Vi har kun i begrænset omfang været eksponeret i forhold til industrier, der har været og er særligt hårdt påvirket af pandemien. Derudover blev en midlertidig nedgang i opgaver inden for navnlig markedskommunikation kompenseret af en væsentlig vækst inden for corporate kommunikation og public affairs. Den tendens fortsatte gennem hele året, og i andet halvår voksede omfanget af opgaver markant på tværs af alle rådgivningsområder.”

Videre hedder det, at ”frem mod sommerferien 2020 stabiliserede bruttoavancen sig, og vi og vores kunder fandt veje til samarbejde trods de særlige vilkår. Samtidig vandt vi i udbud to offentlige vaccine-kampagner for Sundhedsstyrelsen. Over efteråret voksede omfanget af opgaver markant. Igen med corporate og public affairs-opgaver som de mest vækstende. Analyseforretningen kom også i gang igen med mange leverancer inden for driveranalyser, segmentanalyser og kvalitative analyser, ligesom flere kunder normaliserede deres markedskommunikation. Endelig oplevede vi en vækst i omfanget af opgaver for det offentlige, som vi sætter sejl for at fastholde i 2021.”

Om tilbagegangen i Operate oplyses det, at ”I forhold til 2019 er der tale om en væsentlig tilbagegang, der primært skyldes, at covid19-pandemien og regeringens konsulentbesparelser i staten har mærket Operate (…) På trods af den faldende omsætning anser ledelsen resultatet for tilfredsstillende. Det er lykkedes at fastholde dygtige medarbejdere og undgå masseafskedigelser trods store udsving i omsætning grundet covid-19 kombineret med konsulentbesparelser i staten, der traditionelt har været det dominerende kundesegment i virksomheden. Virksomheden har forsat en sund økonomi med plads til investeringer. Det langsigtede mål er at sikre en årlig vækst i dækningsbidraget på 10 % og en fornuftig indtjening. Resultatet det enkelte år er ikke vigtigt, men udviklingen over en årrække skal være tilfredsstillende.”

Molecule Consultancy er et af de mellemstore bureauer, som sidste år præsterede meget stærk fremgang. Bruttoresultatet steg hele 43 procent, fra 10 mio. kr. i 2019 til 14 mio. kr. sidste år. Rådgiveren har tydeligvis mærket medvind fra den globale viruskrise, som har givet ekstra aktivitet i forhold til rådgiverens sundsfaglige kompetencer. Firmaet oplyser, at ”bureauet er fortsat specialiseret inden for life science og er anerkendt som et full-service konsulenthus, der rådgiver og løser opgaver inden for såvel kommunikation og markedsføring som public affairs og market access. Bureauet har i året øget medarbejderstaben betragteligt og ansat en direktør for market access, analyse og public affairs, en kreativ direktør, en digital senior projektleder, to medical writers, en grafisk designer og en market access konsulent. Det har medført fastholdelse af eksisterende kunder samt bidraget til kunde- og opgavetilgang.”

Blandt de mindre kommunikationsrådgivere var der større ryk i bruttoresultatet hos Mannov, der fortsætter mange års aktivitetsmæssige nedtur. Bruttoresultatet dykkede 38 procent – fra 8,9 mio. kr, i 2019 til 5,5 mio. kr. sidste år, svarende til minus 38 procent.

Ledelsen skriver: ”Årets aktivitet har i perioder været negativt påvirket af nedlukninger af Danmark, som følge af Covid-19. Alligevel vurderes årets resultat af ledelsen som tilfredsstillende, under de forhold der var gældende for 2020.” Antallet af gennemsnitlige fuldtidsansatte blev reduceret fra 12 i 2019 til ni sidste år.

I bunden af ranglisten over Top 30 ligger som nummer 27 Kristiansen+Partnere med politisk kommentator Michael Kristiansen som hoveddrivkraft. Firmaet øgede sidste år bruttoresultatet 49 procent, til 4,1 mio. kr. mod 2,8 mio. kr. året før. I regnskabet oplyses blot, at resultatet anses for tilfredsstillende, og at der har været gennemsnitligt tre fuldtidsansatte ligesom året før.

De seneste års hurtigløber, PressConnect, med journalist Morten Jeppesen i spidsen, tabte lidt momentum sidste år, med en lille tilbagegang i bruttoresultatet – til 6,0 mio. kr. i regnskabet. Ledelsesberetningen indeholder ikke substantielle oplysninger om årets udvikling, samt om eventuelle effekter af corona på forretningen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

299,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev om
Ledelse og Bestyrelsesarbejde

Få de vigtigste nyheder om ledelse direkte i din indbakke.
Det er gratis og udkommer mandag og onsdag kl. 9.00

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Energinet søger økonom til projekter i den grønne omstilling
Region Syddanmark
Nyt job
Private Banking rådgiver søges til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midt
Nyt job
Økonomikonsulent til tværgående anlægsstyring
Region Sjælland
Ringkøbing Landbobank søger Privatrådgiver til hovedkontoret i Ringkøbing
Region Midtjylland
Senior Director for Humanitarian Innovative Finance Hub
Region Hovedstaden
Sparekassen Kronjylland søger kvantitativ analytiker eller statistiker
Region Midtjylland
Forretningsorienteret controller til økonomistyring i Vejdirektoratet
Region Hovedstaden
Vil du være med til at udvikle vores ledelsesteam, og brænder du for ledelse?
Region Sjælland
Hans Knudsen Instituttet søger Senior Business Controller til økonomiafdeling
Region Hovedstaden
KPMG søger målrettede MidMarket-revisorer
Region Hovedstaden
Opsøgende privatrådgiver til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midtjylland
Finanstilsynet søger Vicekontorchef til kapitalmarkedsanalyse
Region Hovedstaden
Head of Finance and Controlling til Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Er business controlling i staten noget for dig?
Region Hovedstaden
Vil du arbejde med økonomisk rådgivning for nogle af Danmarks største virksomheder?
Region Hovedstaden
Projektkonsulent til forretningskritisk projekt i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Topdanmark søger IT-udvikler med flair for økonomi til transformationsprogram
Region Hovedstaden
Grant Thornton Denmark søger erfaren revisor
Region Hovedstaden
Kalundborg kommune søger økonomimedarbejder med talent for præcision og udvikling (genopslag)
Region Sjælland
Møns Bank i Næstved søger erhvervsrådgiver – er det dig?
Region Sjælland
Plesner søger økonom til ambitiøs økonomisk analyseenhed
Region Hovedstaden
AC Birk søger Økonomichef med fokus på bæredygtig økonomi for vores 3 spændende forretningsenheder
Region Midtjylland
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Region Midtjylland
Røde Kors søger en Blended Finance Advisor
Region Hovedstaden
Brænder du for at bidrage til den regnskabsmæssige understøttelse af staten
Region Hovedstaden
Spændende juridiske stillinger indenfor et område med stor politisk bevågenhed
Region Hovedstaden
Skattestyrelsen søger teamkoordinator til transfer pricing
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]