Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Alligator Bioscience bider fra sig med positive mitazalimab-data

Lars Hatholt

tirsdag 13. februar 2024 kl. 11:40

Alligator Bioscience bider fra sig med positive mitazalimab-data

Topline resultaterne fra mitazalimab OPTIMIZE-1 fase 2 studiet i behandlingen af pancreas cancer (mPDAC) var overvejende positive. Det var også påkrævet, hvis det skal lykkes at få en partner på mitazalimab. Ifølge Alligator Bioscience er der flere interesserede i projektet, så det er ikke usandsynligt, at en licensaftale falder på plads inden længe. Aktiekursen var steget kraftigt op til udmeldingen af OPTIMIZE-1 data, så kursreaktionen efterfølgende har været begrænset. Vi tager udgangspunkt i, at Alligator får en stærk partner på mitazalimab og fastholder anbefalingen Spekulativt Køb i denne binære investeringscase.

Aktien har på det senest haft optur, men i det længere perspektiv har aktien tabt voldsomt i værdi. Siden 2019 har aktiekursen mistet 95 %. Den primære årsag til miseren er, at Janssen Pharmaceuticals i 2019 annullerede en for Alligator attraktiv licensaftale om ADC-1013, som var Alligators hovedaktiv. Det er imidlertid det selvsamme stof, som nu har skabt grobund for en fornyet optimisme. Stoffet hedder bare ikke længere ADC-1013, men er navngivet mitazalimab. Stoffet er tæt på at fuldende fase 2 studiet OPTIMIZE-1 imod pancreas canceren metastatisk duktalt pancreas adenokarcinom (mPDAC).

Alligator fremlagde interim data fra OPTIMIZE-1 i juni måned sidste år. Data var positive, men gav ikke anledning til det store kurshop. Årsagen var nok, at disse foreløbige interim data ikke inkluderede overlevelsesdata (OS/PFS). Det var til gengæld tilfældet – som forventeligt – da de nye kliniske data blev udmeldt 29. januar.

Pancreas cancer er den 4. mest dødelige kræftform, og de medicinske behandlingsmuligheder er begrænsede. Den hyppigste behandlingsform er operation og kemoterapi. Pancreas er en aggressiv cancer med behandlingsmæssige udfordringer pga. sin modstandsdygtighed overfor medicinsk behandling. Mange PDAC forsøg med ny medicin har skuffet, og det gælder bl.a. PD-1 og CTLA-4 checkpointhæmmere.

Storsælgende checkpointhæmmere som Keytruda, Opdivo og Yervoy har ellers opnået stor succes indenfor andre kræftformer. Med det udækkede medicinske behov for behandling af PDAC er der grund til en vis optimisme, når det gælder mitazalimabs fremtid. Det kræver i første omgang en stærk licenspartner, da Alligator ikke har de nødvendige midler til at finansiere et større placebokontrolleret studie. På telefonkonferencen i forbindelse med præsentationen af de nye OPTIMPIZE-1 data blev det oplyst, at flere selskaber viser interesse for mitazalimab.

De nye OPTIMIZE-1 topline data er lovende

OPTIMIZE-1 data med mitazalimab i kombination med kemoterapien mFOLFIRINOX var opløftende, men det skal understreges, at studiets resultater kun skal ses som foreløbig indikation. Dels er studiet kun på 57 patienter, dels er det ikke placebokontrolleret med en kontrolarm. Derfor kræver en evt. godkendelse af mitazalimab et væsentligt større placebokontrolleret studie, som er under forberedelse efter mødet med FDA sidste år. En evaluering af OPTIMIZE-1 resultaterne følger nedenfor. Mitazalimabs er som flere andre stoffer i udvikling mod PDAC en antistof CD-40 agonist.

Stoffet virker ved at stimulere patientens immunrespons overfor kræftcellerne via stimulering af dendritcellerne som efterfølgende aktiverer T-celler og makrofager. OPTIMIZE-1 studiet har vist, at mitazalimab bevirker et multifacetteret immunrespons som inkluderer B celler, klassiske monocytter og ikke mindst CD4 effector T-celler. Det underbygger antagelsen om en længevarende behandlingseffekt via mitazalimabs nedbrydning af cancercellernes forsvar. En inflammatorisk effekt i mikrotumormiljøet reducerer endvidere kræftcellernes modstandsdygtighed overfor kemoterapien. Derfor indledes PDAC behandlingen med mitazalimab som primer før behandling med mFOLFIRINOX kemobehandling.

Mange fejlslagne PDAC-studier

PDAC er som nævnt en hårdfør cancertype, som er vanskelig at behandle. Udover problemet, som man ser i andre cancertyper med udvikling af resistens overfor behandling, er tumorbiologien heterogen og kompleks. Derfor er utallige forsøg på at finde en effektiv systemisk behandling strandet. Mislykkede forsøg inkluderer PARP-hæmmerne, checkpointhæmmere og præcisionsterapi. Derfor er kemoterapi herunder FOLFIRINOX stadig den mest udbredte førstevalgsbehandling trods betydelige bivirkninger.

Flere konkurrerende PDAC-produkter i udvikling

PDAC er ikke det mest konkurrencebetonede område indenfor kræftbehandling, men der er dog konkurrenter, som det fremgår af tabellen. Kemoterapi er mest udbredt og omfatter bl.a. de viste i tabellen FOLFIRINOX, Gemcitabine/nab-paclitaxel og NALIRIFOX. Som det fremgår, tegner NALIRIFOX mest effektivt i forhold til de andre kemoterapier på de fleste parametre bortset fra 12 måneders overlevelsesraten, som er den vigtigste parameter. NARILIFOX er FDA godkendt til 2nd line (2.linjebehandling), og FDA har efterfølgende accepteret Ipsen Pharmaceuticals’ ansøgning om førstevalgs PDAC-behandling med PDUFA d. 13. februar i år.

Flere PDAC-antistoffer er i udvikling i kombination med andre stoffer. Seagen, der sidste år blev overtaget af Pfizer, gennemførte et PDAC-studie, som kombinerede deres CD40 antistof agonist med PD-1 checkpointhæmmeren pembrolizumab (Keytruda) og kemoterapi. Resultatet var dog ikke opløftende sammenlignet med FOLFIRINOX kemoterapi. Det er noget overraskende, da der måtte forventes en synergieffekt ved at kombinere CD40 antistoffet med en checkpointhæmmer. Det skyldes måske, at stoffet tilsyneladende også stimulerer FcγRIIIa receptoren.

Heller ikke forsøget med sotigalimab, en anden CD40 antistof agonist kombineret med kemoterapi, havde succes. Apexigen udførte studiet, men efter at selskabets blev overtaget af Pyxis, tegner det ikke til, at man fortsætter udviklingen af den indikation.

Udover de nævnte konkurrenter er Fibrogen på vej med data på pamrevlumab i behandlingen af metastatisk pancreas cancer (fase 2) og lokal pancreas cancer, som ikke kan opereres (fase 3). Data inkl. overlevelse (OS) forventes i henholdsvis 1. halvår og 1. kvartal i år. Pamrevlumab hæmmer bindevævsvækstfaktoren CTGF, og data er indtil videre sparsomme. Fase 1/2 data i behandlingen af fremskreden pancreascancer med pamrevlumab i kombination med gemcitabine og erlotinib antyder dog en mindre behandlingseffekt end mitazalimabs.

Alligator 01

Alligator 02

Alligator 03

OPTIMIZE-1 data virker konkurrencedygtige

De nye OTIMIZE-1 topline data er i tråd med interim data annonceret sidste år. Sammenligning på tværs af forskellige kliniske studier skal altid tages med et stort forbehold bl.a. pga. forskelle i patientsammensætningen. Det gælder især, når der er tale om mindre studier som OPTIMIZE-1. Når det er sagt, tegner OPTIMIZE-1 studiets data imidlertid positivt.

Data er overvejende bedre end data fra kemoterapistudierne. ORR (objektiv respons rate) på 40,4 % ligger en anelse lavere end de tidligere interim data, men stadig på et højt niveau og lidt lavere end ORR fra det 383 patient store NALIRIFOX studie. For første gang er der PFS (progression free survival) og OS (overall survival) data på mitazalimab.

12 måneders overlevelse (OS) på 59,5 % og en median overlevelse på 14,3 måneder er gode tal sammenlignet med de konkurrerende produkter. Ved data cut-off d. 14. november 2023 var 29 patienter (51 %) stadig i live, og heraf var 18 (32 %) stadig i behandling og 3 af patienterne havde komplet remission. Det betyder, at mOS formentlig ikke bliver meget bedre end de annoncerede. Hvis studiet imidlertid fortsætter over en længere periode, kan det hæve gennemsnitsværdierne og supplere et evt. kommende fase 3 studie i registreringsansøgningen.

Progressionsfri overlevelse (mPFS) på 7,7 måneder skiller sig ud som den svageste parameter i studiet. Det skal dog sammenholdes med det positive resultat, når det gælder varigheden af behandlingsrespons med en median (mDoR) på 12,5 måneder, som er markant bedre end resultatet fra de øvrige studier. Evalueringen af mPFS og mDoR har mange fællestræk og udfaldet afhænger af flere faktorer, herunder sygdomstype, sygdommens udviklingshastighed og observationsrutiner.

Mitazalimab har potentiale

Pancreas cancer er den mindst udbredte cancertype, men blandt de mest dødelige med en 5-års overlevelse på 10 %. Og i modsætning til andre cancersygdomme forventes antallet af dødsfald pga. pancreaskræft at stige. I USA er der årligt ca. 62.000 nye tilfælde af pancreascancer. Ud af dem er antallet af mPDAC patienter usikkert i størrelsesordenen 30.000-47.000.

Med udgangspunkt i pris pr. årsbehandling på 150.000 USD efter rabatter og en markedsandel på 15 % i 2030 svarer det til et salg på 466 mio. USD i USA. Inkl. Resten af verden er estimatet 605 mio. USD. Antages en royaltysats på 20 %, er indtægterne fra mitazalimab i 2030 på 1.284 mio. SEK. Her er der regnet med en 50 % sandsynlighed for, at mitazalimab når til markedet med succes. Det svarer til P/S 2030 på 0,7 ekskl. øvrige indtægter fra partnerprojekterne, og det er lavt i forhold til et fair niveau for biotekaktier på 3-5.

DCF nutidsværdien er 2,6 (SEK per aktie) ved en WACC på 14 %. Alligators markedsværdi er er 763 mio. SEK svarende til 72 mio. USD. Det kan sammenlignes med værdiansættelsen af fase 2 biotekselskaber i USA med en median markedsværdi på de dobbelte. På den længere bane er der mulighed for nye kombinationer med mitazalimab. Oplagt mulighed er en kombination med en checkpoint-hæmmer. Yderligere upside er forfølgelse af andre cancersygdomme end PDAC.

Spekulativt Køb – Får Alligator en stærk partner?

Med de nye mitazalimab data er det langt fra usandsynligt, at de mange års arbejde med stoffet belønnes med succes. Udover mitazalimab har Alligator andre tidlig-fase pipelineprojekter og partnerskabsprojekter, men mitazalimab er selskabets vigtigste aktiv.

En licensaftale om mitazalimab er derfor definerede for selskabets fremtid. Spørgsmålet er, om de positive OPTIMIZE-1 data er tilstrækkeligt positive til at få en stærk licenspartner med en solid track record indenfor onkologien til at bide til bolle. Ifølge Alligator er der som tidligere nævnt interesse for mitazalimab.

Vi fastholder anbefalingen Spekulativt Køb. Spekulativt, fordi en licensaftale er kritisk for selskabets fremtid. Men trods de positive OPTIMIZE-1 data er det usikkert, om selskabet lykkes med et stærkt partnerskab, og det giver stadig investeringscasen et binært element, og gør et eksakt kursmål overflødigt pt.

Lykkes det at få en partner, har aktien en betydelig upside, og et løft i aktiekursen vil utvivlsomt blive udnyttet til at få fyldt op i den slunkne kassebeholdning, så der er større sikkerhed for finansieringen af de øvrige udviklingsprojekter i pipelinen.

Kurs på anbefalingstidspunkt: 1,14 SEK

Kursmål 12 mdr.: NM (Er afhængig af om et partnerskab lykkes og mitazalimab fortsætter i fase 3)

Analysedato: 7. februar 2024

Lars Hatholt ejer aktier i Alligator Bioscience

Lars Hatholt

OBS! Alligator har umiddelbart efter analysens publicering fremlagt planer for en fortegningsemission på 151 mio. SEK til kurs 1,07 SEK. Læs mere her.

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Alligator 04

Alligator 05

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank