Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Den generelle markedsnedtur presser igen Modelporteføljen

Steen Albrechtsen

mandag 26. september 2022 kl. 11:00

Life Science Modelporteføljen – Vi øger i 2 positioner og starter forårsrengøring

LS Modelportefølje 01

Menuen står igen på tilbagegang på de generelle markeder, og det rammer også modelporteføljen, som siden sidst er gået pænt tilbage trods fremgang til porteføljens største position, som vi dog samtidig har reduceret i af risikomæssige hensyn.

Ser vi på de konkrete tal, er der tale om en tilbagegang på 74.000 DKK for modelporteføljen, hvilket ret præcist svarer til et minus på 9 %. Porteføljens værdi er nu 767.000 DKK, og ser vi status siden årets start, er der tale om et negativt afkast på meget skuffende 34,5 %. De to referenceindeks er også gået tilbage siden sidst, men dog i mindre omfang end modelporteføljen. Status for året er nu -12,1 % til det nordiske sundhedsindeks, hvor Novo Nordisk stadig udgør en betydelig støtte. Det brede Nordic-40 er hele 19,2 % nede, hvilket understreger hvor svært året har været for aktiemarkedet som helhed og for næsten alle sektorer.

Biotekaktierne tilhører den meget risikofyldte ende af skalaen, og rentestigningerne er ikke godt for selskaber, hvis eventuelle indtjening ligger langt ude i fremtiden. Med et tab på 34,5 % er det en ringe trøst, at First North Health Care indekset, som måske egentlig risikomæssigt ligger lidt nærmere porteføljens risikoniveau, er nede med hele 52,5 % år-til-dato. Selvom vi har forsøgt at have en del modne selskaber i modelporteføljen, har det ikke hjulpet voldsomt meget. Siden sidst er det dog positivt, at både Zealand Pharma og Camurus faktisk har præsteret fremgang, selvom den seneste uges nedtur også har ramt dem. Begge aktier ligger omkring 6 % oppe siden sidst, hvilket vi for Zealands vedkommende ser som en spekulation i de kommende fase 3 data, mens det for Camurus handler om den positive udvikling i den underliggende forretning og de nye ambitiøse finansielle målsætninger, der blev fremlagt for nylig på kapitalmarkedsdagen.

LS Modelportefølje 02

Siden sidst har vi solgt 1/3 af beholdningen i Zealand Pharma, som dermed er nedbragt til 600 stk. Salget skete i øvrigt til en kurs på 143 DKK, som lige nu ser ganske fornuftigt ud. Da salget, som vi havde varmet op til mange gange, skete af risikomæssige hensyn forud for de vigtige fase 3 data, kan vi naturligvis først fælde den endelige dom, når data er fremlagt, og investorerne har fundet en ny ligevægtskurs for aktien. Trods udsalget er aktien fortsat den største position i modelporteføljen, og det skyldes dels stigningen siden sidst, dels faldet i resten af porteføljen.

Aktien vægter fortsat 10 %, og vi kan på nuværende tidspunkt ikke udelukke en yderligere reduktion inden fremlæggelsen af data. Som nævnt og præciseret i sidste udgave vil data sandsynligvis komme i slutningen af september eller starten af oktober. Vi hælder mest til september, og derfor vil de sandsynligvis være fremlagt, når næste udgave udkommer.

Camurus vægter, som det fremgår, fortsat kun 6 %, men vi er naturligvis fristet af snart at sælge for at placere mere kapital i andre aktier, der er faldet betydeligt, og som forventeligt vil få en større optur, når markedet vender.

Blandt de mange fald i porteføljen har vi ikke set nævneværdige store negative nyheder. Vi kan primært henføre faldende til de sure markeder, der ofte rammer de mindre likvide aktier ekstra hårdt. Det er bl.a. gået ud over IRRAS, som også må være ved at have overstået og opslugt den seneste gigantiske emission. Vi ser i hvert fald ikke megen yderligere downside her fra det nuværende niveau. Til gengæld ser vi på bagkant af et lettelsens suk i markedet og måske en god nyhed fra selskabet mulighed for en betydelig optur.

LS Modelportefølje 03

Faldene i Lundbeck og Elekta, som ellers burde være nogle af de mere sikre kort i porteføljen, behandles i analyser i løbet af ugen. Vi ryster ikke på hånden og fastholder uden tøven positionerne med baggrund i det solide langsigtede potentiale.

Blandt de øvrige nyheder lagde vi især mærke til, at Calliditas’ partner Stada allerede har iværksat den kommercielle lancering af Nefecon. I første omgang i Tyskland. Det bliver spændende at følge salgsudviklingen, omend vi også skal huske på, at udrulningen i Europa generelt går langsommere, fordi det bl.a. tager tid at få tilskudsordninger på plads i de enkelte EU-lande. Ikke desto mindre er det positivt, at lanceringen allerede er i gang ovenpå den nylige godkendelse.

Fra Bavarian Nordic så vi også en positiv nyhed, idet Canada valgte at placere en stor og langvarig ordre hos selskabet på den kombinerede koppe- og abekoppevaccine Jynneos. Vi ser ordren som en klar forløber for, hvad der kan ventes fremover, uanset at abekoppesmitten er på vej retur mange steder. Det handler ikke så meget om den aktuelle beskyttelse, men i lige så høj grad om at sikre et beredskab, hvis der skulle komme nye udbrud af kopper eller abekopper. Her tæller det naturligvis i købsovervejelserne, at Bavarian Nordics vaccine Jynneos beskytter mod begge typer.

De øvrige fald i porteføljens mange aktier, ser vi som et klart resultat af den sure stemning og ikke som et resultat af negative nyheder fra de enkelte selskaber. Faldende varierer i størrelse, og en faktor her er naturligvis likviditeten i den enkelte aktie. Kursudviklingen på det seneste vil givetvis også påvirke den enkelte investors beslutning om køb eller salg af en given aktie under den nuværende, lettere panikagtige stemning.

Modelporteføljens kontantbeholdning ligger omkring 20 %, og vi kigger som altid efter en mulighed for at sætte mere kapital i spil. Det nuværende marked byder på flere muligheder, som vi overvejer. Eventuelt som en del af en lidt større rokade i porteføljen.

Steen Albrechtsen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank