Devyser leverede rekordomsætning og stærk bruttomargin for de første 9 måneder af 2022 og har nu overgået egne høje vækstforventninger. Virksomheden fortsætter med at følge den strategiske plan, der blev lanceret for to år siden. Planen fokuserer på overgangen til direkte salg på udvalgte større markeder samt et øget fokus på nøglemarkeder, især det nordamerikanske marked.
Nettoomsætningen i tredje kvartal 2022 udgjorde 31,2 mio. SEK, svarende til en stigning på 28,1 % i forhold til 3. kvartal 2021 på 24,3 mio. SEK. Af salget kom SEK 28,5 mio. fra EMEA, hvor direkte salg tegnede sig for 23,7 mio. SEK. EMEA-salget voksede med 27,1 % og det direkte salg med 33,7 %, hvilket stærkt indikerer, at konverteringen fra distributørsalg til direkte salg gav positive resultater.
Bruttoresultatet gik frem til 26,3 mio. SEK fra 19,1 mio. SEK, og bruttomarginen udgjorde 84,4 % og oversteg dermed målsætningen på 80 %. Trods fremgangen faldt EBIT til -8,2 mio. SEK mod -2,5 mio. SEK sidste år. Resultatet efter skat faldt tilsvarende til -8,8 mio. SEK.
Det forværrede EBIT-resultat kan bl.a. forklares med massive investeringer i salgs- og supportorganisationer for at støtte salgsvæksten og dermed vejen mod vækst og rentabilitet.
IVDR på plads og laboratorium på vej i USA
I august blev Devyser certificeret i henhold til den nye, mere omfattende IVD Regulation (IVDR), som dækker Devysers kvalitetsstyringssystem og fosterdiagnostiske produkt. Forordningen sikrer det højeste niveau af klinisk sikkerhed ved fremstilling af medicinsk udstyr, men udgør en stor udfordring for hele branchen i øjeblikket.
Ikke alle virksomheder vil have ekspertisen eller de nødvendige ressourcer for at opfylde godkendelseskravene. Kombineret med mangel på bemyndigede organer giver det en stor fordel for virksomhederne, der allerede er godkendt.
Dette gælder især for udbud, hvor IVDR godkendte produkter forventes at være et krav. Devyser er en af de første virksomheder af sin størrelse, som modtog IVDR-godkendelse for sit kvalitetsledelsessystem og første produkt.
Efter afslutningen af tredje kvartal påbegyndte Devyser etableringen af et CLIA (Clinical Laboratory Improvement Amendments) laboratorium i Atlanta, Georgia, USA for at styrke sin forretningsmodel. USA er verdens største IVD-marked og også markedet med de højeste priser. Laboratoriet vil give virksomheden mulighed for at tilbyde testtjenester direkte til amerikanske kunder og dermed yderligere øge det amerikanske salg. Målet er at få laboratoriet CLIA-certificeret og være i drift i løbet af andet kvartal af 2023.
Stærkt produkt og attraktiv forretningsmodel
Takket være sin model for rutinediagnostik med reproducerbare, enkle og brugervenlige tests, der forenkler den diagnostiske arbejdsgang, forkorter analysetiden og reducerer risikoen for testsammenblandinger og kontaminering, har Devyser et stærkt produkt, der gør virksomheden i stand til at vokse hurtigt i de kommende år.
Salgsvæksten vil sandsynligvis blive drevet af geografisk ekspansion, M&A og øget salg af næste generations sekvensering (NGS) for genetisk testning på nøglemarkeder.
Da Devyser kun tilbyder forbrugsvarer og software, er der gode forudsætninger for at drive forretningen med høje marginer i de kommende år. Ved at kombinere en direkte salgsmodel (71 % af salget i 2021) med et stærkt netværk af lokale, uafhængige distributører, kan Devyser i dag tilbyde sine produkter på 45 markeder globalt. Virksomhedens strategi om at konvertere nogle strategisk vigtige markeder fra distributørsalg til direkte salg har også indtil nu vist sig at være succesfuld og øger mulighederne for kryds- og mersalgsmuligheder i takt med, at virksomheden kommer tættere på sine kunder.
Markeder og kompensationsniveauer
Devyser har historisk set haft en stabil kundebase, og siden starten har de kun mistet en håndfuld kunder. Men markedet for NGS-baseret diagnostik er konkurrencepræget, og andre virksomheder tilbyder alternative løsninger. Devyser er udsat for konkurrence fra både multinationale virksomheder med høj mærkevaregenkendelse og fra laboratorieudviklede produkter, såkaldte “home-brewers”. Devyser har dog et stærkt produkt, der giver konkurrencefordele i forhold til mange andre, men det er vigtigt, at de fortsætter med at arbejde tæt sammen med deres kunder for at være på forkant. Nøglen til succes på markedet er kompensationsniveauer, og disse er forskellige fra land til land. Et lavt kompensationsniveau kan påvirke salgsudviklingen i et land negativt. Kompensationssystemerne er generelt mere gunstige i udviklede lande, f.eks. Europa og USA, men også i udviklingslande med en høj forekomst af visse sygdomme er der et gunstigt kompensationssystem, som favoriserer Devysers salg (f.eks. thalassæmi i Thailand).
Kursmål og anbefaling
Vi mener, at den nuværende aktiekurs ikke afspejler selskabets langsigtede potentiale givet dets imponerende track record, som øger tilliden til vækstudsigterne for de kommende år. De fremtidige økonomiske resultater, udvikling af nye produkter og geografiske udvidelser vil kunne katapultere aktiens værdiansættelse opad.
Når vi har medtaget alle faktorer relateret til vækst og risici i vores værdiansættelse, vil den overordnede anbefaling være NEUTRAL med et kursmål på SEK 90 med en tidshorisont på 12-24 måneder. Kursmålet indikerer vort underliggende positive syn på investeringscasen, men det er ikke nok til pt. at berettige en ren købsanbefaling.
Andrea Backlund
Kurs på anbefalingstidspunkt: 71 SEK
Kursmål: 90 SEK
Analysedato: 12. december 2022
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.