Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Godkendt 3. kvartal giver håb om mere fra Elekta fremover

Steen Albrechtsen

torsdag 20. april 2023 kl. 11:40

Elektas slingrekurs fortsætter lidt endnu

I 3. kvartal viste Elekta god omsætningsvækst generelt, mens billedet fra ordreindgangen var lidt mere sløret, men dog stærk nok. I det store billede ser tingene fortsat fornuftige ud, omend præstationerne stadig svinger fra kvartal til kvartal. I 3. kvartal var det især Kina, der forstyrrede både positivt og negativt, ligesom den makroøkonomiske udvikling helt forventeligt også stadig sætter spor mange steder i forretningen.

Også 3. kvartal blev et volatilt kvartal for Elekta, hvor ordreindgangen var stærk og omsætningen ligeså. Sidstnævnte var denne gange præget af et højt antal installationer af maskiner henimod slutningen af kvartal, hvilket var med til at løfte omsætningen med solide 8 % (organisk) til 4,3 mia. SEK. Det var særligt ”solutions” (dvs. salget af maskiner), der drev væksten med en fremgang på 12 %, mens service kun voksede 3 %.

Geografisk var der stærk fremgang i både Amerika og EMEA på 15-16 %, mens Asien leverede en tilbagegang på 3 %. Her var synderen især Kina og covid-bølgen ovenpå den ændrede covid-politik. Der er bedring at spore, og der forventes en tilbagevenden af volumen i Kina allerede i det kommende kvartal, ligesom det også må noteres at ordreindgangen til gengæld var meget stærk i Kina i kvartalet. På ordreindgangen var der også pæn fremgang i form en organisk vækst på 9 % til 5,3 mia. SEK. Amerika leverede en fremgang på 3 % drevet af både Syd- og Nordamerika. I Europa var der også fremgang, mens tilbagegang i Mellemøsten (inkl. Tyrkiet) og Afrika udlignede og medførte en uændret ordreindgang samlet set for EMEA-regionen i kvartalet. Det opmuntrende indslag var Asien, hvor især Kina drev fremgangen i ordreindgangen for hele regionen på 27 %. Her var det bl.a. kinesiske offentlige investeringsprogrammer i form af rentefrie lån til hospitaler m.v., der var driveren.

Ordrebogen er nu på 43 mia. SEK, hvilket svarer til 2,5 gang Elektas årlige omsætning, og i forhold til inflationen noterede vi ledelsens lidt vage, men dog moderat optimistiske kommentar omkring påvirkningen fra inflationen: Vi ser bedre prispunkter på ordrer gående ind i ordrebogen.

Zoomer vi lidt ud og ser på de første 9 mdr. af regnskabsåret, er udviklingen lidt mindre imponerende, og forklaringen er åbenlyst de svagere 1. og 2. kvartal. Omsætningen er kun steget små 2 %, mens ordreindgangen er gået moderate 2 % tilbage, målt i faste valutakurser. Solutions viste en flad udvikling, mens service steg 5 % i årets første 9 mdr. og stod dermed for hele omsætningsvæksten i faste valutakurser.

Elekta 01

Elekta 02

Elekta 03

Grundlæggende og fremadskuende er det selvsagt positivt, at ordreindgangen stadig ligger solidt over nettoomsætningen. Det styrker tiltroen til den fremtidige vækst. I årets først 9 mdr. blev der hentet ordrer hjem for 13,785 mia. SEK, mens der ”kun” blev omsat for 11,745 mia. SEK.

På bruttomarginen så vi en solid forbedring, men den var desværre ikke drevet af omkostningsbesparelser (endnu). Det var primært effekten af højere omsætning, der var den primære driver bag en fremgang fra 36,7 % til 38,4 % i 3. kvartal. Effekten herfra var på 3,2 procentpoint, mens leverandørkædeudfordringer og ændringen i salgsmixet kostede 3 procentpoint. Valuta påvirkede positivt med 1,5 procentpoint og sikrede på den måde fremgang.

Med udsigten til en fortsat forbedring i leverandørkædesituationen er der dog håb for en positiv margineffekt herfra fremadrettet, ligesom salgsmixet mellem solutions og service også bør vende tilbage til tidligere. Bl.a. er effekterne af lavere fragtomkostninger ved at kunne ses, ligesom komponentmanglen også begynder at lysne. På lidt længere sigt har vi også effekterne af en faldende R&D-% af omsætningen, ligesom omkostningsprogrammet vil slå igennem i næste år.

Omkostningsprogram viser de første resultater
Omkostningsprogrammet på 450 mio. SEK i årlige besparelser følger planen. En tredjedel heraf (150 mio. SEK) vil komme fra produktionsomkostningerne, mens 200 mio. SEK går direkte i balancen via en optimering af R&D-ressourcerne. Endelig vil 100 mio. SEK komme fra salgs- og administrationsomkostningerne.

Helt overordnet forventes halvdelen af besparelsen at kunne ses i resultatopgørelsen, mens den anden halvdel vil kunne ses i balancen som et resultat af lavere investeringer (aktivering af omkostninger). Programmet koster 400 mio. SEK at implementere, og der er indtil nu brugt 263 mio. SEK, og resultaterne af programmet begynder nu at kunne ses.

I 3. kvartal sås der besparelser på 70 mio. SEK, hvilket bragte besparelserne år-til-dato op på 120 mio. SEK. Det blev fastholdt, at hele regnskabsåret vil vise besparelser på 200 mio. SEK, og at run-raten ultimo april, når Elektas skæve regnskabsår slutter, vil ligge på 450 mio. SEK. Det betyder også, at beløbet vil slå fuldt igennem i det kommende regnskabsår. Det ses bl.a. i konsensus, som aktuelt forventer en fremgang i EPS fra 3 SEK i indeværende regnskabsår til 4 SEK i det kommende regnskabsår der begynder 1. maj. Udsigten til en så markant fremgang på bundlinjen betyder også, at P/E bestemt begynder at se tilnærmelig ud med et niveau på 21 for 2023/2024.

Kapitalmarkedsdag på vej
Elekta afholder kapitalmarkedsdag den 20. juni i England. Programmet er ikke offentliggjort endnu, men det kan tænkes, at de mellemlange målsætninger frem mod 2024/2025 tages up til revision eller præcisering i større eller mindre grad. De lyder indtil nu uændret på mindst 7 % omsætningsvækst (CAGR), en øget EBIT-margin samt en udbyttepolitik om at udbetale mindst 50 % af årets nettooverskud.

Trods den gode præstation i 3. kvartal er det i vores øjne stadig den langsigtede investeringscase, man som investor bør forholde sig til, selvom investorerne i øjeblikket ikke har stor lyst til at prissætte langsigtede vækstcases særlig højt.

I den langsigtede case for Elekta ser vi uændret, at 1) der investeres betydeligt i R&D i disse år, hvor budgetterne ikke blot stiger med omsætningsvæksten, men også stiger som en procentandel af omsætningen fra de senere års niveau på 11 %. Det vil falde igen og dermed understøtte en marginforbedring.

2) der bliver stadig flere ældre og flere kræftpatienter. Dermed er der også efterspørgsel efter strålemaskiner, som fortsat er meget vigtige i mange behandlingsregimer

3) ”value for money approach” taler for stråling. Den stigende behandlingsbyrde vil sammen med det stigende udbud af ny og dyr medicin lægge pres på betalerne, som sandsynligvis vil blive nødt til at prioritere behandlingsregimer og skæve til cost/benefit.

4) omsætningsandelen fra den mere profitable og tilbagevendende service-forretning vil stige. Elekta har nu over 7.000 installerede enheder globalt.

Med udsigten til fremgang i bl.a. Kina og en bedring i bruttomarginen ser vi stadig positivt på fremtiden for Elekta. Vi fastholder indtil videre vort kursmål på 100 SEK, da renteudviklingen stadig ikke er til fordel for en vækstaktie som Elekta. Det er også værd at notere, at aktien har leveret en flot stigning fra kurs 56 SEK ved vor seneste omtale i september.

Ligesom tidligere er det bestemt muligt, at omsætningen i 4. kvartal vil skuffe ovenpå den flotte udvikling i 3. kvartal. Ser vi yderligere kursstigninger frem mod 4. kvartalsregnskabet den 25. maj, kan det godt blive aktuelt at hjemtage lidt profit forud for fremlæggelsen.

Steen Albrechtsen

Kurs på anbefalingstidspunkt: 82 SEK

Kursmål: 100 SEK

Analysedato: 12. april 2023

Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Elekta. Aktien ligger også i Life Science Model­porteføljen.

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden
Udløber snart
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank