Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Lundbeck har stadig potentiale trods flot afkast i år

Laus Sørensen

fredag 20. oktober 2023 kl. 11:40

Lundbeck skruer godt op for R&D-omkostningerne

Trods en flot stigning i år bør kurspotentialet i Lundbeck ikke være udtømt endnu. Med en nytiltrådt CEO og en kommende status som gældfri er der lagt op til ændringer og en tungere vægt på opkøbsstrategien for at sikre, at man kan holde momentum, når de vigtige patentudløb begynder i slutningen af årtiet. Pt. kører forretningen godt, og der er et godt potentiale, så længe investorerne kun kigger 3-4 år frem. Men nedenunder lurer usikkerheden om, hvad man kan finde på at købe qua den ret egenrådige majoritetsaktionær LundbeckFondens meget langsigtede fokus, som vi senest så udfoldet med den chokerende opdeling i A og B-aktier.

Lundbecks aktie kravler stille og roligt opad igen og er steget henved 20 % de seneste 3 mdr., hvor en række andre aktier haft det meget svært. Med stigningen er aktien næsten tilbage på ”rekordniveauet” fra maj måned i underkanten af 40 DKK per aktie, og dermed er aktien også steget næsten 50 % i år. Ganske imponerende og sandsynligvis overraskende for mange, efter at aktien blev sat i skammekrogen hos de fleste institutionelle investorer efter den overraskende og på sin vis chokerende indførelse af A- og B-aktier, der var første skridt i en større plan, der skulle gøre det muligt at lave store langsigtede opkøb, uden at LundbeckFonden mistede kontrollen. Det gennemførte CEO-skifte per 1. september er næste skridt i den strategiske udvikling, for nytiltrådte, sydafrikanske Charl van Zyl har formentlig fået én altoverskyggende opgave – nemlig at finde og eksekvere på egnede opkøb. 3. kvartalsregnskabet d. 8. november bliver det første egentlige møde med investorerne, og selvom vi næppe får store markante udmeldinger fra start af, så er det den første lille eksamen.

Nettogælden faldt til 1,4 mia. DKK efter 1. halvår mod 4,3 mia. DKK for et år siden, og dermed er Lundbeck godt på vej til at være nettogældfri ved årsskiftet, hvilket er et vigtigt fundament for at kunne gennemføre opkøb. Den bedrede aktiekurs hjælper også på muligheden, omend vi på det nuværende kursniveau stadig kan have svært ved at se den reelle værdiskabelse ved en betaling med (billige) nye aktier.

Den allervigtigste opgave for CEO bliver at få fyldt pipelinen eller produktporteføljen op med produkter, der kan fylde de huller, der opstår successivt efter 2027, når Lundbecks nuværende kerneportefølje af lægemidler begynder at gå af patent.

Konsensusestimaterne lige nu viser stadig, at selskabet i slutningen af årtiet kan se ind i år med omsætningsfald, hvis ikke der kommer flere nye lægemidler i porteføljen eller projekter i pipelinen, som på sigt kan opnå godkendelse. Nylige fase 2 data fra et nyere pipelineprojekt styrker dog håbet om, at man på migrænefronten har et nyt lægemiddel på vej med en ny virkningsmekanisme.

1. halvårsregnskab med ubetydelig opjustering

Regnskabet for 1. halvår viste en stabil og fortsat vækst i forretningen uden de helt store armbevægelser, selvom det på papiret blev til en opjustering af omsætningsforventningen fra 19,4-20,0 mia. DKK til 19,5-20,1 mia. DKK og løft af justeret EBITDA med 100 mio. DKK fra 5,1-5,5 til 5,2-5,6 mia. DKK. Det var dermed en ganske beskeden – ja nærmest ubetydelig – opjustering, og den havde måske mere signalværdi end egentlig økonomisk værdi og har nok mest af alt tjent som pænt farvel fra afgående CEO Deborah Dunshire.

Væksten er stadig drevet af selskabets strategiske portefølje af 4 lægemidler, hvor patentbeskyttelsen først gradvist begynder at løbe ud i slutningen af dette årti. I første omgang er det depressionsmidlet Brintellix som ifølge konsensus ventes at nå et topsalg omkring 5 mia. DKK i 2026 for derefter i 2027 at gå ned til 3,5 mia. DKK og 2,5 mia. DKK i 2028.

Investorernes opmærksomhed samler sig i øjeblikket mest om Rexulti og Vyepti. Førstnævnte blev i maj godkendt i den nye alzheimers indikation, og lanceringen blev først skudt i gang i juni måned, hvorfor der ikke indgår noget væsentligt salg herfra i 1. halvårsregnskabet. Vi forventer, at man først fra næste år kan være mere konkrete om udviklingen i alzheimers og ikke mindst indikationens potentiale de kommende år.

Det er ikke et nemt home run, for Lundbeck og partneren Otsuka skal investere stort i salg og marketing for at udnytte det fulde potentiale i indikationen. Et potentiale der formentlig kan give blockbusterstatus til Rexulti, dvs. et salg på over 1 mia. USD. Omsætningen i de eksisterende indikationer nåede i 1. halvår 2,1 mia. DKK efter en organisk vækst på 18 %. Konsensus-estimatet viser en vækst i salget til 6,7 mia. DKK i 2028, og dermed er forventningerne stadig lidt afmålte, om end det også må anses som værende blockbusterstatus.

Det andet vigtige og voksende lægemiddel er det tilkøbte migrænemiddel Vyepti, som leverede en omsætningsvækst på 91 % til 757 mio. DKK i 1. halvår. USA er stadig det klart vigtigste marked og leverede 700 mio. DKK af omsætningen, men den globale udrulning er skudt i gang også med 7 nye markeder i 1. halvår og en forventning om yderligere 9 i 2. halvår. Vyepti er på vej mod en forventet omsætning på 4 mia. DKK i slutningen af dette årti.

P/E omkring 10 kan skimtes

Det er endnu for tidligt at kigge seriøst på årene i slutningen af dette årti, men det er noget, der før eller siden vil få investorernes opmærksomhed. Konsensus så langt frem er naturligvis meget usikker på nuværende tidspunkt, men de data er dog med til at indikere, hvad analytikerne og investorerne ser, når de kigger ind i fremtiden for Lundbeck. Groft sagt er forventningerne lige nu, at omsætningen vil vokse pænt og stabilt frem til 2027 og ramme 23 mia. DKK, hvilket stemmer fint med Lundbecks egen udmelding om ”midt encifret” vækst over de næste 3-4 år. Det medfører i grove træk et løft af indtjeningen på 2 mia. DKK på både EBIT, EBITDA og justeret EBITDA-niveau, og i de kommende år kan vi se frem til en indtjening per aktie, der bevæger sig mod 4 DKK per aktie.

Vi ser fortsat positivt på Lundbecks aktiekurs, som stadig har et pænt efterslæb til mange andre selskaber i sektoren. Den nye opkøbsstrategi øger risikoen, men omvendt er værdiansættelsen endnu så lav, at der er plads til skuffelser og mindre fejlskud. Vor største frygt lige nu er, at man kaster sig ud i et (for) stort og transformerende opkøb med høj risiko eller høj pris eller udvanding, fordi majoritetsejeren LundbeckFonden virkelig gerne vil opkøb, og måske også vil anlægge et meget langt sigt, som kan gøre det svært for aktien og stille store krav til de øvrige investorers tålmodighed på kort og mellemlangt sigt. Indtil videre kigger vi uændret efter kurs 45 DKK og fastholder vor Købsanbefaling.

Steen Albrechtsen

Kurs på anbefalingstidspunkt: 38 DKK (B-aktie)

Kursmål: 45 DKK

Analysedato: 11. oktober 2023

Steen Albrechtsen og/eller denne nærtstående ejer A og B-aktier i Lundbeck.

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Lundbeck 01

Lundbeck 02

Lundbeck 03

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus
Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby
Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank