Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Markedsnedturen nåede også modelporteføljen

Steen Albrechtsen

mandag 27. marts 2023 kl. 11:40

Markedsnedturen nåede også modelporteføljen

Modelporteføljen 01

En god optur til Calliditas var ikke nok til at redde modelporteføljen, da stemningen på de finansielle markeder blev mere sur ovenpå bankkrisen. En krise, der var særligt relevant, fordi en del biotekselskaber var eksponeret med den udløsende faktor – Silicon Valley Bank.

Uroen om Silicon Valley Bank var hård kost for de amerikanske biotekindeks, og derfor druknede 2 større opkøb i sektoren lidt i den nyhedsstrøm og fik aldrig rigtigt sparket gang i en kursfest i bioteksektoren.

Mest iøjnefaldende var Pfizers store opkøb af Genmab-partneren Seagen for 43 mia. USD til kurs 229 USD. Også franske Sanofi fandt vej tilbage til diabetesområdet med en solid kurspræmie på næsten 270 % i købstilbuddet på en samarbejdspartner med et lovende og godkendt lægemiddel, der kan udsætte type 1 diabetes.

Modelporteføljen og Nordic-40 ligger noget dårligere end ved opdateringen sidste gang, mens Nordic Health Care ligger bedre – naturligvis godt hjulpet af bl.a. Novo Nordisks comeback den sidste uges tid.

I konkrete tal ligger afkastet for modelporteføljen i 2023 nu på +3,7 % mod + 7 % sidste gang. Nordic-40 er gået fra +6,1 % til +3,8 % i år, mens Nordic Health Care nu ligger med et afkast på 4,4 % for året mod 2,7 % sidst.

Fortegningsemissionen i Immunovia er skudt i gang og handlen med tegningsretter er startet torsdag d. 23. marts. Som frygtet er aktiekursen faldet helt ned omkring tegningskursen på 6,70 SEK, og det efterlader ganske lille værdi til tegningsretterne på nuværende tidspunkt. Efter en gennemgang af prospektet tager vi en beslutning om tegning i modelporteføljen i næste uge, men vi kan dog godt sige allerede nu, at vi forventer at tegne.

Vor beholdning på 1.500 aktier udløser 1.500 tegningsretter, og der skal 3 tegningsretter til at tegne 4 nye aktier. Vi har derfor mulighed for at tegne yderligere 2.000 aktier svarende til en relativ beskeden yderligere investering på 13.400 SEK eller lige over 1 % af porteføljeværdien. Det er en meget lille ekstra investering, som selvfølgelig også er et klart tegn på, hvor dårligt et bekendtskab aktien desværre har været undervejs i vor ejertid. I særlig grad efter markedsgodkendelsen i USA. Tegningsperioden for emissionen løber indtil d. 6. april, og der kan handles i tegningsretterne indtil d. 3. april.

OBS! Vi udsender en handelsmail, når vi har taget en endelig beslutning om tegning eller ej.

Den helt store positiv nyhed siden sidst er meget tydelig i den lille tabel over ændringer, hvor kun én position skiller sig særligt ud på positivsiden. Det er selvfølgelig Calliditas, som også er behandlet indgående i analysen, der kommer online d. 28/3 klokken 11:40.

Vi var tæt på at øge positionen allerede inden, Part B data fra fase 3 studiet blev fremlagt på baggrund af de optimistiske udmeldinger fra selskabet om salgsudviklingen i USA i år. Med data fremlagt er aktien steget pænt, hvilket også er et godt tegn, ikke mindst når man ser, at aktien er steget på nogle af de sværeste dage for det generelle aktiemarked. Bl.a. steg aktien pænt på den svære Silicon Valley Bank-mandag efter at data blev offentliggjort søndag.

Med data fremlagt er risikoen faldet, og det er meget forventeligt en aktie, vi vil øge i indenfor kort tid. Sandsynligvis en fordobling, således at vægten nærmer sig 10 %. Det er den kommercielle succes og forventningen om, at selskabet formentlig i år vil blive overskudsgivende, der driver vort positive syn på aktien.

Udover Calliditas er det småt med de positive nyheder i oversigten. Det er kun Lundbeck, som det også er værd at fremhæve. Aktien fortsætter sin positive udvikling, og man må også notere, at aktien har været ganske stabil hen over de seneste par ugers ”bankuro” på de finansielle markeder. Som det fremgår af tabellen, er aktien nu ved at krydse kurs 150 DKK i ”gammel regning” før aktiesplittet, og det tager vi som et pænt tegn på, at kurscomebacket er i gang og måske blot lige er startet. Der er som indikeret mange gange masser af plads at løbe på for aktien, uden at værdiansættelsen bliver anstrengt. Udbytte er også fragået i perioden med 0,58 DKK per aktie efter split, dvs. 2,9 DKK per aktie før aktiesplittet.

Blandt de negative afkast ser vi en klar afsmitning fra uroen på de finansielle markeder på de lidt større og mere modne selskaber, som er faldet tilbage uden nævneværdige selskabsnyheder. I denne kategori putter vi Zealand Pharma, Bavarian Nordic, Camurus og Hansa.

Blandt de øvrige selskaber finder vi ikke væsentlige selskabsnyheder, og vi ser da også, at kurserne har bevæget sig indenfor det vi godt kan tillade os at definere som et normalt udsvingsområde.

Nye emner på vej
Her til sidst skal vi måske i stedet samle op på, hvilke aktier vi har på observationslisten i øjeblikket. Det er som nævnt Calliditas, men vi kigger også på om der skal øges i et selskab som Camurus, og lidt længere ude på risikoskalaen begynder Xspray Pharma også at være spændende.

Infant Bacterial Therapeutics er anden aktie, vi bliver mere og mere lun på i takt med, at vi nærmer os fase 3 data, der måske er 12 mdr. væk. Derfor er vi nok stadig her endnu lidt tidligt ude, men den er i hvert fald på vores observationsliste.

Et nyt og helt klart stærkt emne, der er strøget ind på vores liste over mulige købsemner i denne uge, er Alligator Bioscience, som har offentliggjort en stor og udvandende emission på 200 mio. SEK, der forventes gennemført på kurs 0,45 SEK. Emissionen blev offentliggjort tidligere i denne uge, og kursreaktionen var klar og tydeligt. Den løber dog først af stablen i slutningen af april, og vi holder derfor indtil videre øje med moderaktien, men vi forventer, at det vil være ”billigst” at købe en position via tegningsretterne. Mere herom i næste eller næste-næste udgave af ØU Life Science, som begge udkommer efter påske.

På vej ind på vores observationsliste finder vi også en række mindre medtech-navne, som har været igennem svære og meget udvandende emissioner. Dem holder vi et vågent øje med, mens vi vurderer, om de for ”små” til at komme ind i modelporteføljen, og om sporene fra IRRAS, Immunovia, m.fl. skræmmer for meget. Så snart de bliver mere reelle købsemner, skal vi nok tage dem med her i kommentaren omkring observationslisten.

Steen Albrechtsen

Redaktør Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstå­ende ejer aktier i næsten alle selskaber i modelpor­teføljen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Udløber snart
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank