Life Science

Bred markedsnedgang presser porteføljen, mens vi afventer tilkøb

Steen Albrechtsen

onsdag 29. september 2021 kl. 10:06

Det kniber stadig for Modelporteføljen at få luft under vingerne. Siden sidst er der kun 2 aktier, som ikke er gået tilbage, og det bekræfter ret præcist det overordnede billede af tilbagegang på de finansielle markeder de seneste par uger, som indtil nu er kulmineret med uroen i starten af denne uge.

På det seneste har ejendomsuroen i Kina været i fokus, og som altid når der er uro, får det investorerne til at reducere risikoen, og der står de ikke-modnede Life Science aktier ofte blandt de forreste i køen. Denne gang var heller ingen undtagelse, og det ramte også modelporteføljen, som kun kan bryste sig af 2 modne selskaber (Lundbeck og Elekta), mens resten må betegnes som udviklingsselskaber, hvor det er drømme om fremtidige indtægter, der bestemmer værdiansættelsen fremfor fakta fra den løbende drift.

I absolutte termer så porteføljen en tilbagegang på 58.000 DKK fra 1,365 mio. til 1,307 mio. DKK. I relative termer er der tale om en nedgang i afkastet år-til-dato fra -12,8 % til -16,6 %, mens de to benchmark-indeks i samme periode kunne notere en tilbagegang på 1-2 % i afkastet-år-til-dato, men dog fortsat ligger på flotte 20-31 %.

De fleste positioner i modelporteføljen ligger 3-7 % nede i forhold til sidst, men en aktie som Calliditas er nede med hele 24 % ovenpå udsættelsen fra FDA, som også er omtalt andetsteds i dette ugebrev. Med en vægt på nu omkring 5 % ser vi også Calliditas som en mere kortsigtet spekulativ mulighed henimod den nye PDUFA-dato i december. Isoleret set kan Calliditas forklare omkring 1/3 af porteføljenedgangen.

InDex og IRRAS er også på listen med 2-cifrede fald på 11-13 %, og her er det nærliggende at konstatere, at de små og mindre likvide aktier bare bliver hårdere ramt, når markedet er surt. Der er ingen selskabsspecifikke nyheder at berette om, og begge aktier må siges at befinde sig lidt i ingenmandsland, hvor vi venter på nyt om fremdrift i selskabernes respektive investeringscases.

For InDex er det nylige startskud af fase 3 studiet CONCLUDE en vigtig og længe ventet milepæl, som dog blot bliver startskuddet til fornyet ventetid, for dataudlæsning ligger naturligvis ikke lige rundt om hjørnet. Tiden frem til dataudlæsningen er indenfor rækkevidde og hovedfokus bliver måske derfor mere volatil, og det er næppe helt utænkeligt, at vi vil kunne se mere pludselige og voldsomme udsving foranlediget af f.eks. nye analyser, data fra konkurrenter, M/A-aktivitet indenfor området etc.

Selvfølgelig kan vi heller ikke afvise, at selskabet indgår en partneraftale før eller siden, men det er ikke øverst på vores eventliste for aktien lige nu. Aktuelt ligger porteføljen med en vægt på ca. 5 % og et tab på 33,7 %. Det er indenfor rammen af det acceptable, omend kursudviklingen siden vi startede positionen naturligvis har været skuffende og endvidere skal ses i sammenhæng med, at vi øgede positionen betydeligt i forbindelse med emissionen i januar/februar måned.

IRRAS følger vi stadig den langsomme udrulning og kommercialisering af selskabets IRRAFLow, som lidt kan ses som en snebold, da forretningsmodellen er centreret omkring et engangssalg af et device og gentagne salg af forbrugsvarer. Med 5 mio. SEK i omsætning i 2. kvartal er der stadig et godt stykke vej til målet, men med fortsat fremdrift bør det være et spørgsmål om tid, førend opfattelsen af IRRAS tipper til det positive. På den negative side tæller, at hastigheden næppe pt. er høj nok til at undgå endnu en kapitaludvidelse undervejs, som afhængig af kursniveauet vil udvande afkastpotentialet.

Undtagelserne til det brede negative billede er en flad udvikling i Zealand Pharma og en 24 % fremgang til Cantargia ovenpå gårsdagens ØU Life Science konference og orphan drug designation fra FDA, som lige akkurat var nok til, at Cantargia kunne hive en fremgang på 6 % i land i forhold til sidste opdatering. Selvom stigningen nok var lige spekulativ nok, tager vi det som et tegn på, at der sidder investorer klar til at købe sig ind i aktien igen og blot venter på en undskyldning til at gøre dette efter aktiens længerevarende bevægelse sidelæns i midt-20’erne. I denne gruppe ser vi også Modelporteføljen, og den aktuelle vægt på 6,3 % kan øges uden problemer til 8-10 %.

I forlængelse af de positive historier er det også værd at nævne, at Infant Bacterial Therapeutics sent onsdag aften offentliggjorde, at den pause i indrulleringen, der blev iværksat i august, nu er ophævet igen efter et safety review fra datamonitoreringskomitéen. Det var den udgang, vi mest havde lagt op til i vores seneste analyse, og vi kan med tilfredshed se, at markedet også har draget et lettelsens og sendt aktien op med ca. 15 % i dag torsdag. En fremgang der ikke fremgår af oversigten denne gang, men som isoleret set vil løfte afkastet med 8.000 DKK.
Kontantandelen ligger fortsat omkring 28 %, da uroen på markederne fik os til at tøve lidt mere med at sætte mere kapital i spil.

Ser vi på kandidatlisten, er vi stadig på udkig efter gode entry-muligheder i aktier som f.eks. Cantargia, Lundbeck, Hansa Biopharma, Ascelia Pharma, Acarix, IBT og ”genåbningsplays” som eksempelvis Orexo.

En aktie som Saniona er også stadig på vores interesseliste efter kursfaldet ned til 14 SEK med tanke på, at vi snart må få mere information om den planlagte notering i USA. Selskabets præsentation på gårsdagens Life Science konference har ikke afskrækket os fra at deltage i aktien igen, omend vi selvfølgelig er obs på, at en notering i USA formentlig vil blive kombineret med en kapitaludvidelse. Omvendt ser vi også på selskabets kraftigt ekspanderede amerikanske (ledelses-)organisation og kapitalforbrug, at man er ved at positionere sig på et nyt og højere niveau, som bør appellere til en ny og større gruppe af investorer i USA.

Steen Albrecthsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsyn med banker
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
To Controllere til Nature Energy
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Finanstilsynet søger Økonom til Økonomisk Sekretariat I Finanstilsynet
Forsyningstilsynet søger stærke økonomer til udviklingen af ny økonomisk regulering af energivirksomheder
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Herning
Økonom til regulering til fordel for den grønne omstilling
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Life Science

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]