Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Ny emission og nye ordrer giver Nanologica en god startposition for 2023

Andrea Backlund

tirsdag 28. februar 2023 kl. 11:40

Nanologica rejser ny kapital på vej mod ambitiøst mål i 2024

I løbet af efteråret 2022 gennemførte Nanologica en fortegningsemission, hvor selskabet indkasserede 79,8 mio. SEK, hvilket giver Nanologica gode forudsætninger for at øge sine investeringer i præparativ kromatografi. Med storskalaproduktion på vej og med stigende interesse fra markedet, er man godt positioneret til næste fase.

I løbet af 4. kvartal 2022 har Nanologica fokuseret på at optimere produktionen i stor skala af produktet NLAB Saga, silica til præparativ kromatografi, som foregår hos en kontraktproducent i Storbritannien. Siliciummet vurderes i flere trin, og i et af de sidste trin i produktionen har der vist sig nogle afvigelser. Disse problemer skal løses, hvilket har ført til en forsinkelse af nogle større leverancer. Det er formentlig blot et spørgsmål om tid og ikke komplekse problemer med en uklar slutdato. Vi har derfor gode forhåbninger om, at virksomheden finder en løsning senest i 2. kvartal 2023, og at salget kan stige markant i 2023.

Nanologica har modtaget flere ordrer til evaluering af storstilet brug af produktet NLAB Saga. Blandt andet bliver produktet nu vurderet hos en af verdens største producenter af diabetesmedicin. Virksomheden har også hentet den første ordre fra sin partner i Kina, Yunbo Technologies. Der forventes flere ordrer, da materialeevaluering er i gang hos en lang række producenter, og virksomheden forhandler også med flere store kunder om at underskrive større leveringsaftaler.

Årsregnskab 2022
I løbet af 4. kvartal blev der investeret 1,38 mio. SEK i udstyr til udvikling af virksomhedens applikationslaboratorium i Södertälje.

Nettoomsætningen for forretningsområdet kromatografi udgjorde 1,55 mio. SEK for hele året 2022 sammenlignet med 1,91 mio. SEK i 2021. Salget bestod hovedsageligt af analytiske kolonner, mens en mindre del refererer til silica til præparativ kromatografi. Driftsresultatet for hele året udgjorde -23,7 mio. SEK (-19,41 for året 2021)

I årsrapporten for 2022 siger CEO Andreas Bhagwani, at han føler sig frustreret over, at det har taget lang tid at nå frem til de første leverancer af silica i større mængder, men at han er overbevist om at Nanologica vil være i stand til at håndtere de resterende udfordringer i produktion af NLAB Saga, og at præparativ kromatografi vil generere betydelige indtægter for Nanologica i mange år fremover.

I det andet forretningsområde, Drug Development, pågår en intern udvikling af platformsteknologien NAP (nanoporøse amorfe partikler) til inhalation med det formål at garantere teknologiens sikkerhed. Opskalering af NAP-produktion er startet for, at man kan videreudvikle selve produktet og levere NAP til sikkerheds- og toleranceundersøgelser. Nettoomsætningen for forretningsområdet Drug Development udgjorde 0 SEK for hele året 2022. Driftsresultatet for hele året udgjorde -11,06 mio. SEK.

Nanalogica 01

Nanalogica 02

Nanalogica 03

Ny emission i efteråret 2022 på 80 mio. SEK
I efteråret 2022 gennemførte Nanologica en fortegningsemission, der indbragte virksomheden ca. 79,8 mio. SEK. 3 eksisterende aktier berettigede til at tegne en ny aktie til en tegningskurs på 10 SEK. Kapitalen skal understøtte investeringer inden for præparativ kromatografi, for at man bl.a. kan drage fordel af de gunstige markedsforhold lige nu. Kapitalen er hovedsageligt øremærket til investeringer i produktionsudstyr, der kan øge effektivitet og kapacitet, og til investeringer i salg og markedsføring. Fortegningsemissionen har resulteret i en stigning i antallet af aktier med 7,98 mio. stk. fra 28,17 til 36,15 mio. stk.

Udsigt til eksplosiv vækst
Salget af produkter til præparativ kromatografi forventes fra 1. halvår af 2023 at udgøre størstedelen af virksomhedens omsætning. Nanologica vurderer, at salget inden for præparativ kromatografi vil overstige 100 mio. SEK i 2024.

Virksomheden står dermed lige nu i en spændende situation med storskalaproduktion på vej, samtidig med en øget interesse fra kunder på kromatografiområdet. Vi ser med andre ord en udvikling, hvor Nanologica går fra at være en udviklingsvirksomhed til en virksomhed med en klar vækstprofil.

Forretningsområdet Drug Development har indtil videre kun periodisk genereret indtægter fra partnersamarbejder og licensaftaler, men da forretningsområdet nu fokuserer på forskning og udvikling, vurderes det ikke at generere indtægter i 2023.

Nanologica har ingen forretning knyttet til Ukraine eller Rusland, men er dog ligesom mange andre afhængig af de globale forsyningskæder. Man har set længere leveringstider på specifikke komponenter samt markant højere fragtpriser. Mange gange i løbet af året har mangel på kemikalier ført til længere leveringstider i produktionen. De høje energipriser og inflation påvirker i øjeblikket ikke virksomheden nævneværdigt, fordi den store produktion af silica stort set er forudbetalt og kører efter aftale. Hvis høje energipriser og høj inflation varer ved i længere tid, kan der være effekter ved genforhandling af salgsaftaler, som kan påvirke omkostningsbilledet og rentabiliteten.

Anbefaling og kursmål
Omsætningen for 2022 var beskeden, og den kom udelukkende fra kromatografiforretningsområdet. I øjeblikket står lavvolumen-kunder inden for analytisk kromatografi for størstedelen af omsætningen, mens forretningen inden for præparativ kromatografi, hvor storvolumen-kunderne er placeret, er under opbygning. På trods af forsinkelser i storskalaproduktionen ser vi nu klare tegn på, at Nanologica kan gå ind i en mere ekspansiv fase med et stigende antal konkrete aftaler, som vil understøtte en betydelig stigning i omsætningen i 2023.

Vi mangler stadig at se mere konkrete 2023-udmeldinger og aftaler, så vi vil indtil videre fæstne lid til begrænsede konsensusestimater. Her ventes der en stigning i omsætningen til 40 mio. SEK i 2023, og holder det stik, er det klart at selskabet står lige foran en meget interessant vækstrejse. Ikke mindst med tanke på selskabets relativt beskedne markedsværdi omkring 350 mio. SEK.

Forretningsområdet Drug Development har ikke genereret nogen omsætning i løbet af året, og fokus er på kort sigt rettet mod intern udvikling af platformen for nanoporøse amorfe partikler til inhalation, hvor målet er at kunne identificere kandidater til klinisk udvikling i 2023. Selvom forretningsområdet ikke har bidraget med omsætning i 2022, er der en spændende og lovende udvikling af en platformsteknologi i gang. Lidt mere konkret arbejdes der med en unik bærer-partikel til levering af lægemidler til lungerne.

Nanologica befinder sig på et stort og voksende marked med en stigende efterspørgsel efter kromatografi til oprensning af protein- og peptidlægemidler. På markedet for silicakromatografi er der kun få producenter, hvilket resulterer i manglende produktion af højkvalitetssilica.

Nanologicas storskalaproduktion af silica vil sandsynligvis vise en bedre produktionsøkonomi, hvilket vil bidrage til lønsomheden på længere sigt. Når vi har medtaget alle faktorer vedrørende den seneste udvikling og risici (inklusive udvandingen fra emissionen), justerer vi vor anbefaling til NEUTRAL. Vi ser stadig aktien som interessant på lang sigt, men reducerer også vores langsigtede kursmål fra 17 SEK til 15 SEK med en tidshorisont på 12-24 måneder, primært som følge af usikkerhed omkring forsinkelserne fra problemer med storskalaproduktionen af NLAB Saga.

Andrea Backlund

Kurs på anbefalingstidspunkt: 10 SEK

Kursmål: 15 SEK

Analysedato: 22. februar 2023

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank