Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

ALK’s Hellmann: vi er allerede et vækstselskab

Morten W. Langer

torsdag 14. februar 2019 kl. 17:07

ALK leverede sidste år fire opjusteringer. Og at dømme efter CEO Carsten Hellmanns retorik fortsætter opjusteringerne i år. Vi er allerede et vækstselskab også uden USA, sagde han på telefonkonferencen efter årsregnskabet

”Vi er allerede et vækstselskab i dag, og vi vil også få succes i USA. Det vil blive et add on,”sagde CEO Carsten Hellmann på telefonkonferencen forleden, hvorved han understøttede formodningen om, at ALK kan præsenterede betydeligt bedre end den langsigtede målsætning om en årlig salgsvækst på 10%. Allerede i dag ser ledelsen en omsætningsvækst på 10% i år, i forhold til en flad omsætning fra 2017 til 2018 på 2,9 mia. kr.

Carsten Hellmann indledte præsentationen med at udtale, at ALK er nået langt det seneste år, og at selskabet nu er parat til at høste gevinsterne fra den nye platform. Årets udmeldte omsætningsforventning på mellem 3,1 og 3,3 mia. kr. er baseret på et stærkt scenarie, et basisscenarie og et svagt scenarie. Men det bør bemærkes, at basisscenariet svarer til 10% omsætningsvækst, hvorved tallet vil lande omkring 3,2 mia. kr.

Det svage scenarie er baseret på et stort set uændret tabletsalg i USA. Mens det stærke scenarie er baseret på ”moderat” vækst i tabletsalget i USA, samt øgede markedsandele og stabile priser på de øvrige hovedmarkeder uden for USA. Basisscenariet med 10% salgsvækst skal også ses i lyset af fortsatte rationaliseringer i produktporteføljen. Det afspejler en endnu højere vækst i de langsigtede allergiprodukter, altså tabletsalget, som modsvares delvist af SLIT drops, der også sidste år blev reduceret markant. Ledelsen forventer et EBITDA-resultat på 100-200 mio. kr. i år efter et plus på 136 mio. kr. sidste år. Resultatet løftes kunstigt med 40 mio. kr. af effekten af IFRS-16 omkring ændret bogføring af leasing, og det sammenlignelige EBITDA-resultat forventes da mellem 60 og 160 mio. kr. for 2019. Her skal dog tages hensyn til ”signifikant” øgede omkostninger til produktudvikling, herunder udviklingsprojekter i R&D (392 mio. kr. sidste år), og moderat øgede omkostninger til salg og markedsføring (1.137 mio. kr. sidste år.), som koster på EBITDA.

Vi skønner, at der er tale om øgede omkostninger i størrelsesordenen 100 mio. kr. som altså er ekstraomkostningerne til at udvikle virksomheden. Tidligere er oplyst, at R&D ville udgøre 400-600 mio. kr. i 2018-2020. Justeret herfor ventes EBITDA at blive på op til 260 mio. kr. i 2019.

Ledelsen har det som en udmeldt forventning at lønsomheden i ALK skal løftes til et niveau, som er normen for specialiseret farma, efter 2020. Implicit ligger heri en målsætning om en EBITDA-margin på ca. 25 procent, svarende til over 750 mio. kr. i 2021. Ifølge analytikernes aktuelle konsensusestimater vil ALK i 2020 være godt på vej med en marginal på 10 procent, og en omsætning på knap 3,6 mia. kr. Og for 2021 ser analytikerne et overskud på 24 kroner per aktie, svarende til en bundlinje på 240 mio. kr. i forhold til den aktuelle børsværdi på 10,7 mia. kr. Det svarer til en værdiansættelse på ca. 23 gange overskuddet.

Ingen ketchup-effekt i USA 
Omkring den store kampagne mod 30.000 allergikere i USA, som Økonomisk Ugebrev omtalte efter Q3, oplyste Hellmann, at man fortsat er i starten af kampagnen, og at tabletsalget vokser med tocifrede rater, men fra et lavt udgangspunkt. Ifølge regnskabet var det samlede salg i USA sidste år 583 mio. kr., stigende fra 131 mio. kr. i første kvartal til 161 mio. kr. i årets sidste kvartal.

”Det er rigtigt, at vi ikke ser en ketchup-effekt fra kampagnen i USA. Men det havde vi heller ikke forventet. I vores perspektiv arbejder vi efter en langsigtet plan, og vi følger den plan, og vi optimerer hele tiden. Vi ser en stigende accept fra lægerne omkring partnerskab med os. Vi ser et pick up i antal patienter til mellem 10.000 og 20.000 patienter (mod 5.000 i 2018. red).”

ALK præsterede i Q4 et lille positivt EBITDA resultat, hvilket var i overensstemmelse med den udmeldte seneste forventning: Salget i årets sidste kvartal blev 787 mio. kr. betydeligt højere end de foregående kvartaler, men både salgsomkostninger og R&D omkostninger var ligeledes betydeligt højere end de tidligere kvartaler.

Spørgsmålet er nu, om Carsten Hellmann kan fastholde stimen af opjusteringer fra sidste år. I markedet er der udbredte forventninger om, at det kan han. Vi fastholder vores kurstarget på 1.200 kr. for 2019 og ser positivt på det langsigtede potentiale.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank