Bavarian Nordic landede i begyndelsen af marts en solid kommerciel partneraftale for prostatakræftvaccinen Prostvac med den amerikanske medicinalvirksomhed Bristol Myers-Squibb (BMS), en af verdens førende aktører inden for cancerimmunterapi. BMS ligner dermed den perfekte partner for Bavarian Nordic, da en række synergieffekter nu kan blive bragt i spil.
Stor potentiel værdi i Prostvac-aftale
Prostvac-aftalen med BMS giver Bavarian Nordic en herog-nu optionsbetaling på ca. 400 mio. kr., og til gengæld får BMS muligheden for at afvente udfaldet af det 1200 patienter store fase III studie i metastatisk asymptomatisk prostatakræft, før man beslutter sig for om man vil udnytte optionen. Der ventes foreløbige resultater fra studiet i 2015 og endelige resultater i 2016. Såfremt de endelige resultater er positive, dvs. at Prostvac er i stand til at reducere dødeligheden med minimum 18% i forhold til placebo, vil BMS skulle betale yderligere ca. 535 mio. kr. for at udnytte optionen til at kommercialisere Prostvac. Og såfremt Prostvac resultaterne er på højde med eller stærkere end fase II resultaterne, der viste en reduktion i dødeligheden på 44%, vil Bavarian Nordic kunne modtage op mod 1,5 mia. kr. yderligere alene for optionsudnyttelsen. Hertil kommer ca. 0,75 mia. kr. bundet op på markedsgodkendelse, samt salgsmilepælsbetalinger på op til 3,3 mia. kr. Den samlede værdi af aftalen for Bavarian Nordic kan dermed løbe op i ca. 6 mia. kr., hvortil skal lægges tocifrede procenter i royalties af det løbende Prostvac-salg.
Vælger BMS at udnytte kommercialiseringsoptionen vil Bavarian Nordic blive ansvarlig for produktionen af Prostvac, mens BMS vil varetage salg og promovering. Vælger BMS ikke at udnytte optionen inden for en given periode efter data er tilgængelige, vil Bavarian Nordic stå tilbage med de fulde Prostvac-rettigheder.
Positive Yervoy-data vil smitte af på Bavarian
BMS står bag CTLA4-antistoffet Yervoy, som falder ind under klassen af såkaldte immuncheckpoint-hæmmere. Yervoy er dermed ikke en kræftvaccine, men et antistof som er rettet mod et protein, der har betydning for funktionen af menneskekroppens grundlæggende immunsystem. Yervoy er allerede godkendt i metastatisk modermærkekræft, og salget har efter blot få år på markedet nu rundet 10 mia. kr. på årsbasis. Herudover testes Yervoy i prostatakræft, hvoraf to fase III studier er iværksat. Det første er allerede afsluttet og viste, at Yervoy kan forlænge overlevelsen i meget syge prostatakræftpatienter der har smertefulde metastater til knoglerne og som allerede har modtaget kemobehandling. Dog var resultaterne lige nøjagtig ikke gode nok til at vise statistisk signifikans, hvorfor Yervoy er droppet i denne patientgruppe. Det andet Yervoy fase III program foretages i samme og langt mindre syge patientpopulation som Prostvac, og de overordnede resultater ventes i løbet af de kommende uger, formentlig med præsentation af de fulde data på cancerkonferencen ASCO i ultimo maj/primo juni. Vi vurderer at sandsynligheden for positive Yervoy-data er ca. 95%, da tidligere data har påvist, at Yervoy virker langt bedre i de tidlige stadier af metastatisk prostatakræft. Positive Yervoy-data vil også få indflydelse på Bavarian Nordics aktiekurs, da der i forbindelse med Prostvac-aftalen er aftalt nye kombinationsstudier med Yervoy og Prostvac. På en konference i februar viste resultater fra et mindre fase I kombinationsstudie sponsoreret af det amerikanske cancerinstitut NCI, at medianoverlevelsen var 31,3 måneder for alle dosisniveauer af Yervoy i kombination med Prostvac, og på det højeste dosisniveau var medianoverlevelsen endda 37,2 måneder, hvoraf 20% var i live efter 5 år. Disse resultater er markant bedre end den estimerede typiske overlevelse på 18,5 måneder for disse patienter.
På den seneste telekonference løftede ledelsen også sløret for, hvilken kræftindikation man vil gå efter med vaccinen CV-301 og det overraskende valg er faldet på lungekræft. Men med den nye samarbejdsaftale med BMS giver det pludselig ganske god mening, da det vil åbne op for kombinationsstudier med en anden immuncheckpointhæmmer ved navn Opdivo som retter sig mod det immunregulerende protein PD-1. Opdivo blev i marts godkendt af FDA tre måneder før planen baseret på ekstremt stærke overlevelsesresultater i lungekræft. Dog er Opdivos effekt ringere i de ca. 70% af alle lungekræftpatienter der er PD-1 svage/negative, hvorfor Bavarian Nordic ønsker at starte kombinationsstudier med CV-301+Opdivo i disse patienter. Efter vores mening giver denne strategi god mening, da markedet for lungekræft er meget stort og desuden vil studierne kunne gennemføres hurtigere, da dødeligheden i denne kræftform er meget stor.
God mulighed for nye kontrakter
Bavarian Nordic fremlagde d. 11. marts årsregnskabet for 2014. Regnskabet er i tråd med forventningerne og viste således en omsætning på 1,2 mia. kr. og et overskud efter skat på 26 mio. kr. Takket være Ebola-aftalen for MVA-BN-Filo indgået med Janssen i oktober 2014 er kapitalberedskabet forbedret med knap 0,5 mia. kr. og udgjorde således 980 mio. kr. ved udgangen af 2014.
Ledelsen forventer en omsætning på 1,0 mia. kr. i 2015 og et nulresultat på EBIT driftsniveau. Det samlede kapitalberedskab, inkl. en kreditlinje på 20 mio. kr. og investeringer i værdipapirer på knap. 600 mio. kr. ventes at være på 1,1 mia. kr. ultimo 2015. På udviklingsfronten forventer Bavarian Nordic i årets løb at afslutte et vigtigt fase II studie med den frysetørrede version af IMVAMUNE. Positivt udfald vil kunne danne grundlag for den første kommercielle ordre fra den amerikanske stat. Vi vurderer, at der er tale om rent formalia her, altså at resultaterne af fase II studiet vil være positive, da det rent teknologisk ikke er et problem at lave en frysetørret version af IMVAMUNE. Der er dog formentlig et stykke vej endnu før en endelig kontrakt er klar og underskrevet – Vi skal formentlig frem til slutningen af 2015 eller ind i 2016. Men vi vurderer at de amerikanske myndigheder vil være interesseret i at tegne omfattende IMVAMUNE-kontrakter, som i størrelse vil overgå de hidtil uddelte kontrakter på i alt 28 mio. doser. Formålet vil være at beskytte den betydelige del af befolkningen som ikke har et normalt-fungerende immunsystem, da disse er i risikogruppen for alvorlige bivirkninger med tidligere generationer af koppevacciner som er replikerende (kan formere sig) i modsætning til IMVAMUNE.
Endelig ser vi gode muligheder for yderligere ebolaordrer i 2015 end de to millioner doser som Bavarian Nordic allerede har kontrakt på. Meget tyder på at MVA-BN-Filo er nødvendig som booster for at optimere effekten af de øvrige ebola-vacciner under udvikling fra blandt andet fra partneren Janssen og GSK. Dette placerer MVA-BN-Filo i et potentielt ganske lukrativt smørhul.
Vi fastholder en købsanbefaling på Bavarian Nordic og hæver vores 6-måneders kursmål til 531 kr. per aktie.
Peter Aabo
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.