Life Science

ChemoMetec: Lavere vækstmomentum, men godt relativt set

Morten Larsen

onsdag 30. september 2020 kl. 10:17

En kvartalsmæssig vækst, der er den laveste i mange kvartaler burde være et advarselstegn, men når man sætter væksten på 11% i perspektivet af hvor svært april-juni kvartalet har været generelt set, så vidner det egentlig om stor styrke og fortsat positiv udvikling i forretningen

ChemoMetec havde opjusteret 4. kvartals-resultatet allerede den 6. juli, så selve regnskabstallene indeholdt kun mindre overraskelser. Vi bemærker dog, at med ca. 52,9 mio. DKK i omsætning i 4. kvartal opnåede selskabet 11% rapporteret vækst, hvilket er den lavest vækst i flere kvartaler og markant lavere end helårsvæksten på ca. 33%.

Selskabet kompenserer dog med en markant profitabilitet, hvor EBITDA margin kom op på 39% i kvartalet, ca. 8 %-point højere end året før, og 43% margin for helåret eller ca. 7%-point højere end sidste år. Det lavere vækstmomentum i slutningen af året er ikke overraskende grundet Covid-19, hvor ChemoMetec blandt andet fortæller om udskydelser og annulleringer af ordrer, generel tilbageholdenhed og restriktive besøgsmuligheder hos kunderne. Endvidere er markedsvæksten aktuelt holdt tilbage af færre produktintroduktioner indenfor det vigtige immunterapi-område.

I vores bog vidner det dog om en markant styrke for den langsigtede aktiecase, at selskabet stadigvæk formåede at levere 11% salgsvækst i et af de allersværeste kvartaler i mands minde. Uden at selskaberne overhovedet kan sammenlignes, så noterer vi f.eks. at svenske Biotage, der leverer analyseudstyr til healthcare industrien, vækstede -10% i samme kvartal.

Kigger vi dybere ned i årsrapporten ser vi, at det er de rigtige steder som selskabet vækster, dvs. life science, USA, Service samt en positiv modtagelse af det nye NC-202 instrument. ChemoMetec solgte 47 enheder af NC-202, hvoraf 30 var i 4. kvartal, hvilket vi tolker som en markant derisking af produktlanceringen, da kunderne ser ud til at have taget vel imod produktet.

En mindre skuffelse var forsinkelsen af lanceringen af Xcytomatic med ca. 3 måneder, og lanceringen må nu forventes i foråret 2021. Trods potentielt klare produktfordele ved Xcytomatic, har vi lave salgsforventninger til produktet på kort sigt, da ChemoMetec ser ud til at fokusere ressourcer på NC-202 og det faktum at kundegrupperne traditionelt er konservative. Vi ser derfor ikke en kortere forsinkelse påvirke aktiecasen.

Kigger vi på Service-forretningen, som vi har høje forventninger til som driver for både vækst og profitabilitet allerede i indeværende regnskabsår 2020/21, så noterer vi, at ChemoMetec bookede 6,8 mio. DKK i Service-omsætning i 2019/20 (ca. 0,2 mio. DKK i 2018/19) hvoraf ca. 2,8 mio. i 4. kvartal. Vi forventer, at selskabet formår at fortsætte og udbygge det positive momentum i Service-forretningen, når Covid-19 situation letter og selskabet formår igen fysisk at levere service hos kunder og dermed booke omsætning.

Hvor står vi med aktien?
Aktien har haft et virkelig godt 2020 med en stigning på ca. 114%, og har mere end indfriet vores tidligere kursmål. I regnskabsåret 2019/20 tjente ChemoMetec ca. 59,1 mio. DKK på bundlinien eller ca. 3,5 kroner per aktie. Dvs. at selskabet målt på sidste års indtjening handles til en P/E på ca. 125.

Lægger vi selskabets guidance ind for 2020/21, så når vi til en forventet EPS på ca. 4,4 DKK per aktie eller en P/E på ca. 100, hvilket er en relativt høj værdiansættelse selv i disse stærke aktiemarkeder. ChemoMetec guider for en salgsvækst på 12-17% i 20/21, hvilket, selv når vi korrigerer for den faldende USD, indebærer et lavere niveau end tidligere år. Vi mistænker, at selskabet har fortsat sin historik med at begynde året med en konservative guidance. Vi begrunder dette med, at man efter 11% rapporteret vækst i et Covid-19 kvartal (som vi ikke tror forsætter igennem hele 2020/21), også har stærke drivere såsom Service og NC-202, som vi antager vil bidrage til at øge væksten i 2020/21. Samtidig noterer vi, at selskabets EBITDA-margin guidance, som implicit ligger på 40-44%, også ser forsigtig ud, givet

– at man nåede 43,3% i 2019/20
– en antagelse om en fornuftig skalaeffekt på den høje salgsvækst – bidrag fra højmargin Service-forretning
– øget kassettesalg med en forbedret produktionsøkonomi.

Lægger vi i stedet vore egne forventninger ind for 2020/21, da ser vi en EPS på ca. 5,1 DKK modsvarende en P/E på ca. 85. Da vi ikke ser grund til at ændre i vores langsigtede vækstantagelser for hverken ChemoMetec eller deres slut-markeder, ser vi et selskab som endnu kun er i den spæde begyndelse i forhold til at drage fordel af udvidelsen af Service-organisationen og det stærkere kassette-produktionsapparat og dermed bedre bruttomarginer. Dertil kommer potentielt ganske spændende produkter i sen-fase udvikling.

Endelig ser vi et selskab, som aktiemarkedet er villig til pt. at værdisætte ca. 50% højere på historiske P/E multipler end på 12 måneders forward-multipler. Da vi ikke forudser, at aktiemarkedet vil kræve en så betydelig multiple-kontraktion, må forward-multiplen bevæge sig et stykke mod den historiske efterhånden som vi bevæger os igennem 2020/21.

Vi ser på den baggrund aktien, som fortsat værende et KØB, og hæver derfor kursmålet til 510 DKK, svarende til en P/E på 100 for vores 2020/21 EPS-estimat.

Morten Larsen

Kurs på anbefalingstidspunkt: 440 DKK

Kursmål: 510 DKK

Analysedato: 24. september 2020

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer

Arbejdet med at skabe fælles rammer for værdiansættelse af pensionsbranchens milliardstore alternative investeringer er gået helt i stå. Derfor står flere investeringseksperter nu frem med en løsningsmodel, der én…
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed

Seneste nyt

Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans

Dansk venture i historisk investeringsræs

De seneste opgørelser over danske ventureinvesteringer viser, at vækstvirksomhederne  i overraskende grad er i stand til at tiltrække venture-penge på trods af coronakrisen. Antal selskaber, der senest har fået…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv
Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Seneste nyt

Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu
Finans
Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
Lægemiddelstyrelsen åbner nyt dataanalysecenter
Konsekvenser efter aflivning af minkbesætninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X