Året 2018 vil i mange investorers erindring sandsynligvis blive husket som et meget dårligt aktieår, hvilket naturligvis skyldes den negative afslutning fra september og frem. For LifeScience var resultatet ikke helt så dårligt, da den dårlige afslutning ikke kunne ødelægge de mange flotte stigninger først på året.
Indenfor LifeScience er hele spektret af afkast repræsenteret, men 2018 kan især siges at være et medtech-år, hvor store selskaber som Ambu, GN, WDH og Coloplast gav pæne afkast og det mindre Chemo-Metec sluttede helt i top. Tabellen viser afkastet for selskaberne i den danske del af Økonomisk Ugebrev LifeSciences univers, som præsterede et simpelt gennemsnitsafkast på 17,5% før udbytte. Korrigeres der for de to yderpunkter (Chemometec og Bavarian Nordic) lander vi omkring 9% i gennemsnitligt positivt afkast.
Copenhagen Health Care index faldt med 2,08% for 2018, hvilket i forhold til markedet som helhed var pænt. Tilbagegangen var naturligvis trukket af tungt vægtende Novo og sekundært af tilbagegangen i store aktier som Novozymes og Lundbeck. Kun det svenske Health Care indeks præsterede et positivt afkast (+21%), da nedturen sidst på året ikke var stærk nok til at neutralisere opturen i starten af året. Udviklingen i Sverige var med til at trække det nordiske Health Care indeks i marginalt plus (+0,5%). Det amerikanske Nasdaq Biotech Index faldt med 11% og blev på afkastfronten kun overgået af Oslo Health Care Index, der blev præsterede årets største fald på 22%. Det meget volatile europæiske Next Biotech indeks sluttede året meget dårligt af med et fald på 10,2%. Ligesom i Sverige blev indeksets 2018-afkast reddet af den gode udvikling i tidligere på året.
2018 var på det helt overordnede sektorniveau præget af flere mega-deals, hvor især japanske Takedas overtagelse af Shire tiltrak sig opmærksomhed. Årets sidste kvartal sluttede også af med et par store opkøb, hvor bl.a. engelske GSK havde den store pengepung fremme. 2019 er startet i samme tempo med en mega-deal allerede i form af Bristol-Myers Squibbs 74 mia. USD store bud på Celgene og Eli Lilly’s noget mindre overtagelse af Loxo Oncology for 8 mia. USD. Celgene-opkøbet vil næppe være den eneste store deal i 2019, og ligesom det var tilfældet med GSK var der store kursklø til køberen.
Ændringer i LifeScience universet
I det danske dækningsunivers har vi set tilgang af Virogates, som gik på børsen i sommeren 2018. Indtil videre med en skuffende kursudvikling. Det samme var tilfældet for Orphazyme, som indtil da var nyeste navn i sektoren. Børsuroen i slutningen af året hindrede sandsynligvis, at et navn som Symphogen blev børsnoteret efter flere års tilløb. Afviklingen af Neurosearch, som må siges at være den børsnoterede pioner i den danske biotech-sektor, er nu tilendebragt og selskabet vil ikke indgå i vort LifeScience univers i 2019.
Medtech-kursvindere i 2018 ChemoMetec fortsatte sin linde strøm af opjusteringer, og det blev belønnet af markedet med en samlet stigning på 226%. På 2. pladsen finder vi Veloxis, som for alvor steg sidst på året forud for en mulig FDA-godkendelse af Envarsus til brug ved nye nyretransplantationer.
Godkendelsen kom som en tidlig julegave midt i markedsuroen. Aktien var steget markant forud for afgørelsen, og den store upside på kort sigt er nok ved at være udtømt med en markedsværdi tæt på 5 mia. kr. Den største risiko i aktien for 2019 må være skuffende salgstal i den nye (og store) indikation.
Med selskabets fremtid på skinner er det spørgsmålet om eller hvornår de to majoritetsaktionærer Lundbeck Fonden og Novo Fonden med ca. 85 % af aktierne vil overveje et samlet salg af selskabet. På de næste pladser finder vi flere aktier, som især kom i vælten i årets sidste måneder, hvor der blev præsteret store kurstab. Især Ambu, men også GN, WDH og Genmab har faktisk præsteret positive afkast for 2018, trods den svage afslutning på året. Især vil de pæne afkast til Ambu og GN nok overraske nogle, men det skyldes at starten på 2018 var endnu bedre, end hvad den katastrofale afslutning kunne ødelægge. Den gode start er måske også med til at forklare hvorfor det gik ekstra stærkt ned for disse aktier i efteråret.
Blandt de øvrige store aktier i sektoren blev det et negativt år, hvor Novo, Lundbeck og Novozymes præsterede negative afkast, som må siges at ligge nogenlunde i tråd med den overordnede markedsudvikling. For Lundbeck var det dog mere svingende, da selskabet efter en flot kursudvikling i 1. halvår måtte indkassere et stort fald i slutningen af oktober, da selskabets mest lovende lægemiddelkandidat mod skizofreni fejlede sit fase 3-studie. Specifikt for biotek-segmentet var 2018 lidt nyhedsfattigt. For Genmab udviklede salget af Darzalex sig som forventet stærkt, og det samme gjorde
den kliniske platform for produktet med stærke kliniske resultater. Forventede myndighedsgodkendelser i flere indikationer i 2019 peger i retning af fortsat salgsvækst. Det pæne Darzalex-salg er dog mere eller mindre indbygget i aktiens værdiansættelse allerede, og skal aktiekursen for alvor løftes videre end det nuværende niveau, vil det i vores øjne kræve, at investorerne begynder at tillægge selskabets pipeline større værdi. Ifølge den altid optimistiske CEO Jan van der Winkel er pipelinen meget lovende, men investorerne synes endnu ikke overbeviste om, at den næste storsællert ligger der.
Genmab har bekræftet at salget af Darzalex har krydset 2 mia. USD i 2018, men der er fortsat et stykke vej op til topsalgsestimaterne på 8-10 mia. USD per år. Genmab forventer royalty-indtægter på 1,75 mia. kr. og salgsmilepælsbetalinger på 550 mio. kr. i 2018 fra Darzalex. Med udsigt til stigende indtægter kan fokus i nogen grad også blive på, hvad selskabet vælger at gøre med den stigende kassebeholdning. Indtil videre har udmeldingen været, at aktionærerne ikke står forrest i uddelingskøen, og det er tydeliggjort af en markant stigning i omkostningsniveauet til omkring 1,5 mia. kr. årligt.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.