Lundbeck fremlagde i slutningen af august et ganske flot regnskab for 1.halvår 2016. Toplinjen viste en samlet omsætningsvækst på 5% til 7,52 mia. DKK og samtidig er driftsresultatet på EBIT-niveau forbedret med 5,5 mia. DKK, til et overskud på 0,95 mia. DKK.
Efter skat kunne Lundbeck for 1.halvår 2016 fremvise et overskud 0,42 mia. DKK, mod et underskud på 3,99 mia. DKK i 1.halvår 2015.
En vigtig årsag til den kraftige forbedring skal dog findes i at Lundbeck i 2015 iværksatte en større restruktureringsplan, som blandt andet har betydet, at R&D-udgifterne for 2015 er blevet reklassificeret kraftigt i vejret med 4,8 mia. DKK.
Kerneprodukter buldrer derudaf
Det væsentligste aspekt i Lundbecks regnskab er, at omsætningen relateret til salg af lægemidler viser en hæderlig fremgang på 5% til 7,33 mia. DKK. Herunder viser de fem produkter, som Lundbeck har identificeret og kategoriseret som kerneprodukter, en salgsfremgang på hele 99% til 2,90 mia. DKK. Kerneprodukterne omfatter: Rexulti (depression/skizofreni), Brintellix/Trintellix (depression), Onfi (epilepsi), Abilify Maintena (skizofreni) samt Northera (Parkinsons blodtryk).
Særligt har Rexulti fået en stærk start i USA og salget for 1.halvår 2016 viste et salg på 0,31 mia. DKK, og lægemidlet sidder nu på en 9% markedsandel af alle patent-beskyttede receptudskrivninger. Rexulti blev godkendt af FDA i svær depression og som tillægsbehandling i skizofreni i juli 2015. Hovedparten (ca. 75%) af receptudskrivningerne sker inden for depressionssegmentet.
Brintellix/Trintellix salget inden for depression fortsætter også med at stige pænt. Salget er mere end fordoblet i 1.halvår til nu 0,48 mia. DKK, og heraf er knap halvdelen af salget uden for USA. For nylig er lægemidlet også blevet lanceret i Brasilien og Spanien.
For Northera er salget tredoblet til 0,45 mia. DKK, hvilket alene skyldes en fortsat stærk penetrering af det amerikanske marked. Desuden er Abilify Maintena salget steget med 93% til 0,53 mia. DKK og for Onfi er væksten p 42% til 1,13 mia. DKK. De negative aspekter i Lundbecks kommercielle portefølje er, at de ”gamle produkter” – som for en stor dels vedkommende er ramt af patentudløb – fortsætter med at tabe omsætning. Således er salget samlet set dykket med 20% til 4,42 mia. DKK. Det er især Azilect (Parkinsons), der med en omsætningstilbagegang på 76% til 0,17 mia. DKK taber omsætning, som følge af at Lundbeck har solgt produktrettighederne til Teva og nu i stedet modtager royalties fra salget. Desuden eroderes USA-salget af Xenazine (Huntingtons) ganske kraftigt, som følge af patentudløbet medio 2015. Xenazine salget er droppet med 27% til 0,82 mia. DKK. Der sker også en fortsat gradvist erodering af Cipralex-salget (depression) som følge af generisk konkurrence og salget er faldet med 10% til 1,33 mia. DKK.
Ekspotentiel vækst i nettooverskuddet i de kommende år
Lundbecks nye ledelsesteam har vist sig særdeles effektive til at kontrollere selskabets driftsudgifter, som samlet set er reduceret med 46% til 6,57 mia. DKK. Særligt interessant er det, at udgifterne til produkter, salg og marketing under ét er reduceret med ca. 12% til 4,79 mia. DKK. Det betyder, at Lundbecks indtjeningsmarginer viser en kraftig forbedring ift. 1.halvår 2015. Bruttosalgsmarginen er således forbedret med 640 basispoint til 71,4% og nettosalgsmarginen er forbedret med hele 1300 basispoint til 34,6%. Desuden viser EBIT-marginen nu hæderlige 12,7% mod en dundrende negativ EBIT-margin i 1.halvår 2015. Lundbecks langsigtede målsætning er en EBIT-margin på 25%.
Som følge af det flotte halvårsregnskab har ledelsen nok engang opjusteret forventningerne til hele 2016. Omsætningen er opjusteret med 0,4 mia. DKK således, at man nu forventer at lande i intervallet 14,6-15,0 mia. DKK. Desuden er driftsresultatet (EBIT) opjusteret med 0,2 mia. DKK og det ventes nu at lande i intervallet 1,5-1,7 mia. DKK.
Lundbeck oplyser desuden, at man forventer et underskud på de finansielle poster på 0,15-0,20 mia. DKK samt en skattesats på 50%. Samlet set betyder det, at Lundbeck nu forventer et overskud efter skat på 0,65-0,78 mia. DKK i 2016.
I september meddelte selskabet, at det første (STARSHINE) af tre fase III studier med alzheimers-kandidaten Idalopirdine er fejlet. Ingen af de to aktive doser af Idalopirdone viste en reduktion i alzheimers-symptomer og desuden sås heller ingen separation fra placebo-armen. Dermed er studiet en klar fiasko. Der forventes resultater fra de sidste to fase III studier (STARBEAM and STARBRIGHT) i 1.kvartal 2017, og vores vurdering er at begge disse studier også vil fejle. Vi havde advaret om, at dette fase III program var høj-risiko, da forskerne verden over har meget svært ved at bryde koden til udvikling af effektiv alzheimers-medicin. Ikke desto mindre udgjorde Idalopirdine en vigtig del af Lundbecks pipeline og med det fejlede studie, vurderer vi at hele programmet nu er værdiløst.
En anden negativ nyhed ramte Lundbeck i september, da selskabet meddelte, at man har tabt en ankesag ved den europæiske domstol vedrørende en bøde på ca. 700 mio. DKK man blev tildelt i 2013 for ulovlig konkurrenceforvridende adfærd relateret til det antidepressive middel Cipralex. Bøden er allerede betalt og har således ingen indflydelse på selskabets finansielle position fremadrettet. Lundbeck granske nu dommen og overvejer derefter om vil anke yderligere.
Til gengæld meddelte Lundbeck også i september, at FDA har godkendt en label-udvidelse for Abilify Maintena således, at lægemidlet nu også kan anvendes som vedligeholdelsesbehandling inden for Skizofreni.
Alt i alt er vi fortsat positive på Lundbeck som investeringscase. Vi vurderer, at de 5 kerneprodukter vil fortsætte med at vise således stærk to-cifrede vækstrater i årene der kommer. Vi er desuden imponerede over salget af Rexulti i USA og vi forventer at man vil kunne lancere produktet også i Europa i løbet af 2018.
Dog løber epilepsi-midlet Sabril i 2017 af patent. Dermed vil både Xenazine, Sabril og Cipralex fortsætte med at tabe omsætning i 2017. Disse tre lægemidler udgør en omsætning på ca. 5 mia. DKK på årsplan. Men selv hvis vi antager, at salget halveres i 2017, så vil omsætningsfremgangen fra de 5 kerneprodukter langt overstige dette tab.
Desuden vil Lundbeck i de kommende år opleve en faldende skatteskats fra de voldsomt høje nuværende 50%. Allerede i 2017 ventes den at falde til 40% for siden at falde til 23-25% derefter. Dermed er der udsigt til at Lundbeck vil kunne hæve omsætningen, øge EBIT-marginen som følge af fortsatte effektiviseringer, og nettooverskuddet vil stige ekspotentielt som følge af den faldende skattesats.
Vi vurderer fortsat at Lundbeck vil komme ud af 2016 med et nettooverskud tæt på 1 mia. DKK. Og vi ser nettooverskuddet vokse til 2 mia. DKK i 2017. Vi fastholder derfor, trods det fejlede fase III program i alzheimers, vores eksisterende købsanbefaling med et 12-måneders kursmål på 400 DKK per aktie.
Peter Aabo
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.