Life Science

Partnerkonflikt giver rystelser i Genmab

David Mygind

mandag 28. september 2020 kl. 10:37

Sent tirsdag aften (den 22/9-20) udsendte Genmab en pressemeddelelse, hvori det fremgik, at selskabet har indledt en bindende voldgiftssag med Janssen (Johnson og Johnson) om to stridspunkter i licensaftalen for Darzalex.

Først og fremmest ønskes det afgjort, om Genmab er forpligtet til at betale en andel af de licensomkostninger, som Janssen afholder til Halozymes Therapeutics for adgang til den enzymteknologi, der muliggør den subkutane Darzalex FASPRO-udgave.

Janssen betaler en encifret royalty (anslået 5%) og har, siden salget af den subkutane udgave startede i 2. kvartal 2020, tilbageholdt en del af Genmabs licensindtægter til dækning af, hvad de mener udgør Genmabs andel af udgiften. Genmab har altid fastholdt, at selskabet ikke skulle afholde noget af udgiften til Halozymes, og det er således grundlaget for, at selskabet nu har indledt voldgiftssagen.

I tillæg hertil ønskes det også afgjort, hvorvidt Janssen er forpligtet til at betale royalties, indtil Janssens Darzalex FASPRO-patenter udløber i midten af 2030’erne eller kun indtil Genmabs Darzalex-patenter udløber i slutningen af 2020’erne. Patentstridigheder som denne er nærmest hverdag i Life Science-industrien, men usikkerheden er altid uheldig, og samtidig er det ikke et godt tegn for temperaturen på forholdet mellem Genmab og Janssen.

Det centrale omdrejningspunkt i konflikten
Vi har analyseret konsekvenserne af forskellige udfald og prøvet at etablere deres sandsynligheder. Først og fremmest mener vi, at stridigheden omkring fordelingen af omkostningen for den subkutane version er det helt centrale og bærende element i konflikten.

Diskussionen om royaltystrømmens tidsbegrænsning anser vi derfor for at være sekundær og formentlig ansporet af den første stridighed.

Vi mener med andre ord, at Genmab har protesteret mod, at der blev tilbageholdt licensindtægter, og at Janssen ved den lejlighed har meddelt, at hvis ikke det accepteres, så kan Genmab heller ikke forvente at drage fordel af den forlængede patentbeskyttelse, som kan henføres indirekte til de tilbageholdte licensindtægter.

Under alle omstændigheder forventer vi, at HexaBody CD38 bliver lanceret, før Darzalex royaltystrømmen i værste tilfælde kommer til ophør grundet udløb af Genmabs egne patenter, og dermed kan hele diskussionen omkring tidsperspektivet vise sig at være totalt irrelevant. Der er naturligvis altid en risiko for, at HexaBody CD38 ikke bliver den forventede afløser for Darzalex,

og derfor er der også teoretisk en lille sandsynlighed for, at diskussionen om licensindtægternes varighed kan ende med at blive en dyr affære for Genmab.

Hvad bør og kan konflikten koste på kursen?
I værste tilfælde beregner vi, at der nu ville skulle skæres cirka 375 DKK af vores kursmål, hvis tidsperioden begrænses, og der ikke lanceres en HexaBody CD38-afløser. Vi tillægger det dog kun 25% risiko, at Genmab ikke kan opretholde sine licensindtægter efter eget patentudløb og antager samtidig, at der også er 50% chance for, at Darzalex erstattes af en HexaBody-udgave. Dermed vurderer vi, at denne del af stridigheden aktuelt bør koste cirka 47 DKK (12,5% af 375 DKK) på kursen.

I forhold til stridigheden omkring royaltybetalinger til Halozymes antager vi, at Genmab i værste tilfælde vil skulle dække halvdelen. Vi mener dog, det er langt mere sandsynligt, at Genmab kun ender med at dække sin forholdsmæssige andel, hvilket i så fald betyder, at licensindtægterne reduceres med 1/20-del. Beregner vi gennemsnitstabet fra begge scenarier og tillægger det 50% sandsynlighed, at Genmab ender med overhovedet at skulle betale noget, så bliver omkostningen i forhold til dagens kurs på lige over 50 DKK.

Vi mener altså, at et rationelt fald oven på udmeldingen i første omgang bør være på omkring 100 kurspoint (47 DKK + 50 DKK). I den sammenhæng bemærker vi, at lukkekursen onsdag den 23/9-20 endte med at udvise et fald på 125 kurspoint.

Justering af kursmål
Varigheden af en voldgiftssag i New York er meget svær at spå om. Samtidig er hele forløbet fortroligt, og Genmab har allerede gjort det klart, at der ikke kommenteres yderligere før en afgørelse.

Mens voldgiftssagen forløber, fortsættes samarbejdet og herunder også samarbejdet om udviklingen af en HexaBody-baseret CD38-efterfølger til Darzalex. Vi er derfor optimistiske og regner med, at sagen ender med et forlig, der betyder, at Genmab skal betale en begrænset del af omkostningen til Halozymes.

Motiveret af en forventet lang sagsbehandling vælger vi dog alligevel i mellemtiden at nedjustere vores kursmål fra 2800 til 2700 DKK, mens vi bibeholder vores købsanbefaling og afventer yderligere afklaring af stridighederne. Derudover vil vi naturligvis genvurdere sagen i vores Darzalex-opdatering, som kommer sidst på året.

David Mygind

Kurs på anbefalingstidspunkt: 2.289 DKK

Kursmål: 2.700 DKK

Analysedato:  23. september 2020

David Mygind og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Genmab

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nationalbank søger data scientist for advanced analytics
København
06-06-2021
Finans Danmarks søger økonom med interesse for boligmarkedet
København
02-06-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Økonomisk Ugebrev søger IT-Manager
København
30-06-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
28-05-2021

Mere fra ØU Life Science

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]