Life Science

Svigter de private First North? Kun to af otte ny-noteringer en succes

Morten W. Langer

tirsdag 08. juni 2021 kl. 11:59

Ud af de otte seneste noteringer på vækstbørsen har kun to været klokkeklare succeser. Andre fire har været fiaskoer, og de sidste to har klaret sig igennem start med stort set flade aktiekurser. Nu er der stor risiko for, at de private investorer begynder at blive udmattede, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Er First North allerede toppet i forhold til de private investorers interesse for risikovillige investeringer i mindre vækstselskaber?

I hvert fald har de seneste ny-noteringer været skuffelser, set gennem de private investorers briller. Økonomisk Ugebrevs opgørelse viser, at halvdelen af de seneste otte noteringer ligger i et større minus på aktieafkast. Kun to noteringer, nemlig Hydract og Impero, har været kæmpe succeser med kursstigninger på henholdsvis 138 og 73 pct.

Bekymrende er det også, at de seneste fire noteringer har været skuffende. Børskursen på bycykelforretningen Donkey Republic er faldet 24 pct. siden noteringen forleden, og investeringsrobot-virksomheden Nord.investments er dykket 27 pct. siden noteringen. Bemærkelsesværdigt har der i begge emissioner været professionelle ankerinvestorer på banen med ny kapital.

Flere penge fra storaktionærer
Vigtigt er det dog at bemærke, at i begge selskaber har der hovedsageligt været tale om eksisterende aktionærer, som tidligere er blevet medejere til en lavere købspris. De har altså en direkte interesse i at bakke op om børsnoteringen, så man kan ikke opfatte dem som uafhængige vurderingsfolk i forhold til værdiansættelsen og businesscasen.

Donkey Republic gennemførte et private placement på 75 mio. kr. op til emissionen, hvoraf hovedparten blev tegnet af eksisterende aktionærer, bl.a. Vækstfonden. Helt nye aktionærer her var bl.a. Akademiker Pension og LD Fonde, hvilket naturligvis et positivt signal.

Hvis der var stor knaphed på aktierne efter IPO-en, ville der være lagt i ovnen til en massiv kursstigning. I stedet ser det ud til, at kortsigtede spekulative investorer hurtigt har smidt deres nye aktier. Konceptet bag Donkey Republic synes at give grundlag for en globalt skalerbar forretningsmodel, og hvis selskabet formår at bide sig fast, kan det uden tvivl blive en kæmpe succes, hvis der ikke er sammenlignelige konkurrenter.

Med de store uafhængige ankerinvestorer er det umiddelbart en overraskelse, at børskursen har udviklet sig så negativt. I flere tilfælde synes værdiansættelserne stadig for optimistiske: Der skal mange bycykler i omløb for at retfærdiggøre en børsværdi for Donkey Republic på 240 mio. kr., inkl. 100 mio. nye kroner i kassen

Omkring fortegning synes der at være nogle mønstre: Private investorer kan være blevet trætte af at komme bagerst i køen efter fortegnere, som generelt får de største bidder af de gode kager. Meget tyder således på, at der findes en klub af professionelle fortegnere, der får førsteret til at tage de bedste og mest oplagte lunser. Tilbage er så mindre beløb, hvor de private bliver beskåret til nogle få tusinde kroner. Økonomisk Ugebrev har tidligere bragt en IPO Rating af Nord.Investments. Grundlæggende synes konceptet at være meget skrøbeligt på grund af den hårde konkurrencesituation med globale aktører, der har markant lavere administrationsomkostninger, bedre afkastperformance og en forretningsmodel med færre omkostninger.

Vigtige langsigtede investorer
For First North bliver det for alvor et problem, hvis interessen hos de langsigtede private investorer tørrer ud. Dem burde rådgiverne, selskaberne og Nasdaq passe rigtigt godt på. Hvis de mister modet, er der kun de kortsigtede spekulative investorer tilbage, og de kan for alvor ødelægge den danske vækstbørs, da der skal begrænset omsætning til at styre kursen både langt op og langt ned.

Det duer heller ikke, at de store investorer i nynoterede First North-selskaber fuldstændigt slipper kursen lige efter IPO’en. Ligesom på hovedmarkedet bør rådgivere, selskaber og ankerinvestorer sørge for, at der er en stabiliseringsperiode i ugerne efter noteringen, så der ikke er mulighed for spekulanternes wild west-cirkus.

Et andet problem er, at spillet om graden af fortegninger er blevet fuldstændigt uigennemskueligt. På den ene side er fortegninger et stort plussignal, hvis der altså er tale om uafhængige professionelle investorer. På den anden side er en stor andel fortegninger en ulempe, hvis der er tale om kortsigtede private investorer, som ikke er bundet af lock up.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
København
30-06-2021
København
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021

Mere fra ØU Life Science

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]