Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Zealand Pharma: Fokus på Fedme og Licensaftaler

Lars Hatholt

tirsdag 18. april 2023 kl. 11:40

Zealand Pharma: Fokus på Fedme og Licensaftaler

Kapitalmarkedet er en udfordring for mange biotekselskaber for tiden, men det mærker Zealand Pharma ikke meget til. Den netop gennemførte aktieemission var uden væsentlig rabat til markedskursen, og Zealand Pharma står nu finansielt velpolstret efter den 3. kapitalrejsning indenfor det seneste år. Det flytter igen fokus til selskabets aktiver, og her er de vigtigste nyheder i år licenspartneren Boehringer Ingelheims fase 2 fedmedata og Zealands mulige indgåelse af nye partneraftaler.

Aktiemarkedet har fået et godt øje til Zealand Pharma. Siden aktiekursen bundede i maj sidste år, er den næsten tredoblet. Den seneste aktieemission i form af den nyligt afsluttede bookbuilding var positiv og en klar bekræftelse af de positive vinde. Emissionen indbragte 1,5 mia. DKK, og de 6,6 mio. nye aktier blev solgt til en for selskabet attraktiv kurs på 228 DKK alt taget i betragtning.

Zealand Pharma har således medvind for tiden, og det er der en god grund til. Det drejer sig bl.a. om behandlingen indenfor fedmeområdet. Aktiemarkedet udviser en nærmest euforisk interesse for Novo Nordisk og Eli Lilly pga. deres antifedmeprodukter Wegovy/Ozempic og Mounjaro.

Den interesse udnyttede Zealand Pharma behændigt i aktieemissionen, som primært blev begrundet ved behovet for finansiering af selskabets antifedme projekter i pipelinen. Det gælder dapiglutide (fortsætter i fase 2), amylin analogen ZP 8396 (fase 1) og GIP-agonisten ZP6590 (præklinik). Derudover har Zealand Pharma udlicenseret BI 456906 (fase 2) til Boehringer Ingelheim, som bl.a. udvikles til behandling for fedme. GLP-1R/GCGR dual agonisten (BI 456906) har vist lovende vægttabsresultater i fase 1 studiet og fase 2 data bliver udmeldt i år, måske på ADA konferencen i juni måned.

Zealand Pharma 01

Zealand Pharma 02

Zealand Pharma 03

Fedmeprodukterne i fokus
Med tunge konkurrenter som Novo Nordisk og Eli Lilly står BI 456906 til at få en mindre rolle i fedmemarkedet. Ikke desto mindre kan produktet få stor betydning for Zealand Pharma. På den korte bane vil Boehringer Ingelheims udmelding af fase 2 data og beslutningen om, hvorvidt selskabet vil fortsætte med fase 3, få stor betydning for markedsstemningen omkring Zealand Pharma.

Barren indenfor fedmebehandling er imidlertid sat højt med Novo Nordisks og Eli Lillys produkter. Det fik amerikanske Altimmune at mærke, da selskabets pemvidutide fase 2 fedmedata blev udmeldt i marts måned. Data var ikke dårlige, men udmærkede sig heller ikke i forhold til Ozempic, så Altimmune aktiekursen mistede over 60 % på nyheden.

For nærværende er BI 456906 salgspotentialet meget usikkert. Det kan ikke helt udelukkes, at bivirkningsprofilen på hjerte/kar området kan sætte en stopper for den videre udvikling. I Part A delen af fase 1 studiet med 80 patienter stoppede man behandlingen af 10 patienter primært pga. kardiovaskulære bivirkninger. Zealand Pharma tilskriver det imidlertid en for kraftig optitrering af lægemidlet, som f.eks. kan løses ved langsommere øgning af dosis.

Selv med en antagelse om, at BI 456906 får en nicheposition i det store fedmemarked, er royaltyindtægter på 2 mia. DKK i 2030 ikke urealistisk. Udover fedmeindikationen testes BI 456906 på indikationerne diabetes type 2 og leversygdommen NASH.

Strategiændring: Fokus på R&D og udlicensering
Også strategiændringen har nok haft betydning for markedets positive holdning til aktien. Zealand Pharma har iværksat et strategiskifte fra ambitionen om at blive et fuldt integreret specialiseret pharmaselskab med salg og marketing til at koncentrere sig om R&D. Det giver mening, da det tegnede til, at de store omkostninger med opbygningen af en salgs- og marketingorganisation i USA ikke ville forrente sig på kort til mellemlangt sigt. Og spørgsmålet har måske endda været, om det overhovedet i 2022 ville have været muligt at hente risikovillig kapital dertil.

På den korte bane skulle Zegalogue dasiglucagon nødpennen være indgangsnøglen til det amerikanske marked efterfulgt af glepaglutide, men lanceringen af nødpennen skuffede. Den amerikanske salgsorganisation er under afvikling, hvor V-Go® insulinpumpen er solgt til MannKind Corporation, mens nødpennen er udlicenseret til Novo Nordisk. Novo Nordisks salg af nødpennen har dog indtil videre været beskedent.

Næste trin i forbindelse med strategiskiftet bliver udlicensering af glepaglutide (korttarmssyndrom) og dasiglucagon CHI (medfødt hyperinsulinisme hos børn). På selskabets telefonkonference i marts i forbindelse med præsentationen af regnskabet for 4. kvartal fremgik det, at fokus i første omgang er at indgå partnerskab på dasiglucagon CHI. Det er et Orphan Drug marked med få patienter og flere konkurrenter, som har produkter i udvikling. Zealand Pharma er dog i front og står til at komme først på markedet. Vi estimerer et salg i 2030 på 275 mio. DKK, med forventet lancering – forudsat FDA-godkendelse – i 2024.

Glepaglutide er en vigtig value-driver
Zealand Pharma forventer at indgå partnerdiskussioner om glepaglutide senere på året, når alt datamateriale er på plads, hvor et større pharmaselskab er den foretrukne partner. I forhold til det konkurrerende produkt Gattex har glepaglutide fordel af en mere patientvenlig behandlingsprocedure. Glepaglutide-behandlingen kræver færre injektioner, hvorimod Gattex er forbundet med en daglig kompleks behandlingsprocedure.

Udover Gattex er der få konkurrenter på området. Vectivbio er den vigtigste med GLP-2 analogen apraglutide. Apraglutide har også fordel af en lang halveringstid på 72 timer; dvs. at apraglutide har potentiale til at blive en én gang ugentlig behandling. Apraglutide fase 2 studiets data var positive med en gennemsnitlig reduktion i parenteralt væsketilskud på 50 %, og hos 80 % af patienterne var reduktionen som minimum på 20 %.

Konkurrencen på markedet skærpes også i forbindelse med en evt. lancering af et Gattex kopipræparat, hvor patentet udløb i marts måned i år. Vores glepaglutide 2030 salgsestimat er uændret på 3 mia. DKK svarende til en markedsandel i USA på 30 %.

Fortsat anbefaling KØB
Efter den kraftige kursoptur fremstår Zealand Pharma ikke længere som et decideret slagtilbud, men mindre kan også gøre det. Efter aktieemissionens udvandings- og kassebeholdningseffekt og en opjustering af de estimerede BI 456906 fedme royaltyindtægter er DCF nutidsværdien 267 DKK. pr aktie mod tidligere 246 DKK. pr. aktie og P/S-2027 er 5,4. Investeringscasen har fordel af flere vigtige kurstriggere i år, hvor BI 456906 fase 2 data på fedmeindikationen er den vigtigste og ikke mindst en mulig fortsættelse af udviklingen i fase 3. Lykkes det at indgå licensaftaler på attraktive vilkår (bedre end licensaftalen på nødpennen), vil det også være positivt og styrke markedets tiltro til Zealand Pharmas nye strategi. Der er også mulighed for fase 2 fedmedata på dapiglutide.

Zealand Pharma er efter den seneste kapitalrejsning velpolstret med et finansielt beredskab på ca. 2,6 mia. DKK, og investorernes bekymring for igen at skulle komme med mere kapital er forduftet. Zealand Pharma har 163 mio. DKK. i klemme i den konkursramte Silicon Valley Bank, men selskabet forventer at få hele indskuddet retur.

Zealand Pharma giver ingen guidance på indtægterne i 2023, som bl.a. kan inkludere en mulig milepælsbetaling fra Boehringer Ingelheim, hvis BI 456906 fortsætter i fase 3. BI 456906 milepælsbetalingerne kan i alt løbe op i 365 mio. EUR. Selskabet guider omkostninger i intervallet 800-900 mio. DKK, svarende til en mindre nedgang i forhold til 2022.

Med investeringer i biotekaktier følger sædvanligvis også en vis risiko. En væsentlig downsiderisiko er, at BI 456906 fase 2 skuffer mht. effekt og bivirkninger. Investeringscasens succes forudsætter også, at selskabet lykkes i partnerskabssøgningen for de produkter der er på vej til godkendelse.

Vi løfter kursmålet fra 250 DKK til 270 DKK og fastholder købsanbefalingen.

Lars Hatholt

Kurs på anbefalingstidspunkt: 207 DKK

Kursmål (12 mdr.): 270 DKK

Analysedato: 12. april 2023

Lars Hatholt ejer aktier i Zealand Pharma.

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden
Udløber snart
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank