Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind

Amerikansk jobmarked buldrer derudad trods bankkrise og fyringer

MarketWire

tirsdag 11. april 2023 kl. 6:34

Der er stadig fuld fart på det amerikanske jobmarked, der i marts havde endnu en måned med flere hundrede tusinde job skabt uden for landbruget, mens den samlede arbejdsløshedsprocent faldt marginalt.

Det fremgik af den amerikanske beskæftigelsesrapport, der blev offentliggjort fredag, mens markedet i både USA og herhjemme var lukket på grund af påsken.

– Det er en ganske stærk amerikansk jobrapport. Beskæftigelsen stiger fortsat i et højt tempo, og ledigheden fastholdes på et meget lavt niveau, skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar til tallene.

Han hæfter sig ved, at amerikanerne har haft 27 måneder i træk med en jobvækst på over 200.000 nye job uden for landbruget.

I den seneste måned blev der skabt 236.000 nye job, mens der var ventet en vækst på 230.000 nye job, viser estimater fra Bloomberg News. Dermed er der tale om en lidt større end ventet fremgang – men overraskelsen var langt fra så stor som i de to foregående måneder. I januar og februar blev skabt henholdsvis 504.000 og 326.000 job uden for landbruget, som var langt over det ventede.

Arbejdsløsheden faldt samtidig til 3,5 pct. fra 3,6 pct. måneden inden, og det niveau var forventet fastholdt.

– Det har sendt ledigheden i USA ned på et meget lavt niveau. Det er kun ganske få perioder i amerikansk historie, at der har været en lavere ledighed end nu, skriver Allan Sørensen.

Mandag var der fortsat lukket i Danmark, men aktierne på det amerikanske marked lagde ud med fald, da der blev åbnet for handlen efter påsken.

Henover dagen tog de amerikanske indeks dog revanche, og både S&P 500 og Dow Jones-indekset lukkede i grønt med plusser på 0,1 pct. og 0,3 pct.

Nasdaq-indekset endte stort set uændret, men svagt i rødt.

URO HAR ENDNU IKKE RAMT

Udviklingen afslører et stærkt jobmarked, hvor den frygtede recession endnu engang rykker længere væk. Og det er på trods af fyringsrunder i flere store amerikanske virksomheder – særligt inden for teknologibranchen – samt uro i den amerikanske banksektor, påpeger Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv.

– Der er ingen tegn på, at det store fyringsrunder har lagt en dæmper på det amerikanske arbejdsmarked, skriver han i en kommentar.

– Tallene til jobrapporten er indsamlet ugen efter, at den amerikanske bankkrise satte ild til de finansielle markeder. Det er for kort tid til, at bankkrisen for alvor har ramt det amerikanske arbejdsmarked i marts, lyder det videre.

Det må give panderynker hos den amerikanske centralbank, Federal Reserve, påpeger økonomen. Centralbanken har hævet renten kraftigt i 2022 og ind i 2023 i et forsøg på at tæmme inflationen ved at dæmpe den økonomiske aktivitet. Senest blev renten løftet 25 basispoint til 4,75-5,00 pct. i marts.

– Det fortsat stramme arbejdsmarked tyder på, at de kraftige rentestigninger ikke for alvor vil tage fart ud af det amerikanske arbejdsmarked, vurderer Kristian Skriver.

LØNSTIGNINGER AFTAGER OG GIVER VIGTIGT SIGNAL

Ser man isoleret på lønudviklingen, er der dog tegn på, at lønstigningerne aftager en anelse. Sammenlignet med marts sidste år steg lønningerne med 4,2 pct. mod 4,6 pct. i februar.

Det er en vigtig udvikling, pointerer Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank. Han venter derfor også, at arbejdsmarkedet vil bremse op i de kommende måneder.

– Lønningerne toppede for præcis ét år siden med en vækst på 5,9 pct. Den langsommere lønstigningstakt vil uden tvivl blive taget vel imod hos Federal Reserve, selv om lønningerne faktisk stadig stiger i et hastigt tempo, skriver han i en kommentar.

– Vi vurderer, at det amerikanske arbejdsmarked vil bremse op i de kommende måneder. Faktisk har vi allerede set de første svaghedstegn fra de amerikanske aktivitetsindeks, hvor både industrien og servicevirksomhederne har skruet ned for tempoet i ansættelserne, skriver han videre.

På obligationsmarkedet reagerede investorerne fredag med at sende kurserne ned og renterne op. Renten på den ledende toårige amerikanske statsobligation steg til 3,95 pct. umiddelbart efter offentliggørelsen af arbejdsmarkedsrapporten klokken 14.30 fredag, mens den kort forinden lå i 3,83 pct. For den ledende tiårige statsobligation steg renten til 3,38 pct. fra 3,31 pct. omkring offentliggørelsen.

Mandag steg den tiårige rente videre til 3,42 pct., inden den tirsdag morgen igen er faldet et par basispoint til 3,40 pct.

.\\˙ MarketWire

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank