Dansk økonomi er efter en periode med meget høj aktivitet i gang med en blød landing, hvor en stor medicinaleksport ventes at holde gang i væksten.
Det er vurderingen i Nordeas økonomiske prognose for 2023.
Den foreløbige prognose for BNP-væksten for sidste år lyder på 3,8 pct., hvilket ifølge Nordea er betydeligt mere end tidligere forventet.
Efter en endnu større fremgang i 2021 betyder det, at BNP-niveauet ved udgangen af 2022 ligger mere end 7 pct. højere end for tre år siden.
Den kraftige vækst betyder ifølge chefanalytiker Jan Strørup Nielsen, at aktivitetsniveauet ved indgangen til 2023 er meget højt og på den baggrund har Nordea opjusteret sin BNP-prognose for i år til en vækst på 0,5 pct.
HUSHOLDNINGERNES FORBRUG VENTES AT FALDE
Husholdningernes forbrug faldt i 2022 med mere end 2 pct., hvor det især var vareforbruget, som dykkede fra et meget højt niveau under coronapandemien.
Nordea venter, at husholdningernes forbrug i en periode endnu vil være negativt påvirket af den høje inflation samt højere renteudgifter.
I løbet af indeværende år ventes de nominelle lønstigninger igen at stige hurtigere end forbrugerpriserne, hvilket ventes at kunne sætte gang i forbruget til næste år.
Meget af den danske eksport er drevet af eksporten, der er steget med næsten 20 pct. over de seneste to år. Fremgangen er især drevet af medicinaleksport.
LAVERE BOLIGPRISER I ÅR
Nordea venter, at det nedadgående pres på boligpriserne vil fortsætte igennem 2023, hvilket primært tilskrives de højere renter.
En normalisering af antallet af boliger til salg vil medvirke til at presse salgspriserne og samlet venter Nordea, at salgspriserne på enfamiliehuse vil falde med 7,5 pct. i indeværende år.
– I starten af 2025 ventes salgspriserne dog at nå bunden for derefter at stige moderat frem mod udgangen af prognoseperioden, skriver Nordea, hvor den ventede vending ses drevet af lidt lavere renter og en fornyet fremgang i disponibel indkomst.
På markedet for ejerlejligheder ventes bunden dog først at blive nået i andet halvår 2024, hvilket tilskrives, at skattereformen navnlig vil ramme den del af boligmarkedet.
ARBEJDSMARKEDET BLIVER VED MED AT OVERRASKE
Det danske arbejdsmarked bliver ved med at overraske, hvor der alene i de to første måneder af året er kommet næsten 10.000 flere lønmodtagere på arbejdsmarkedet.
Trods den fortsatte fremgang i beskæftigelsen er antallet af registrerede ledige steget moderat over det seneste år, hvilket skyldes, at tilgangen til arbejdsstyrken har været større end fremgang i beskæftigelsen.
Arbejdsløsheden på under 3 pct. er dog fortsat lav, vurderer Nordea, der forventer, at arbejdsløsheden vil stige lidt mere i år.
PRISSTIGNINGERNE EBBER UD
Inflationen nåede sidste år et gennemsnit på 7,7 pct., hvilket er det højeste niveau siden 1982.
Toppen blev nået i oktober med en årlig stigningstakt på 10,1 pct. og siden har især faldende energipriser været med til at reducere stigningstakten.
Nordea venter, at det nedadgående pres på vareinflationen vil fortsætte frem til udgangen af 2024, hvilket blandt andet gælder for fødevarer.
Til gengæld har tjenesteinflationen fortsat den opadgående trend, og den tendens ventes at fortsætte som følge af udsigten til lønstigninger på omkring 10 pct. over de kommende to år.
Inflationen ventes i år at faldet til 4,8 pct. og til næste år yderligere til 2,2 pct.
.\\˙ MarketWire