De europæiske forbrugere bliver ramt af de kraftigste prisstigninger i 40 år, og det vil også ramme den europæiske økonomi negativt.
Det vurderer Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.
– Av, det her er værre end ventet. Det her påvirker ligeledes Danmark gennem flere veje. Dels bliver de danske forbrugere ramt meget direkte på pengepungen med vores store samhandel med eurolandene, skriver han og fortsætter:
– Dels bliver dansk økonomi ramt af en europæisk økonomi i bakgear, hvilket der er en overvejende sandsynlighed for.
Inflationen i eurozonen stiger til 10,7 pct. i oktober fra 9,9 pct. i september mod ventet 10,3 pct ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.
Det fortsat høje inflationspres i euroområdet indikerer også, at det skal blive værre, før det bliver bedre herhjemme, vurderer Bjørn Tangaa Sillemann, der er senioranalytiker i makro hos Danske Bank.
– Fødevarepriserne er steget meget kraftigt i Danmark, og de europæiske tal indikerer, at den tendens næppe er overstået, skriver han i et notat.
– Selv om det globale pres på fødevarepriserne faktisk er lettet markant siden foråret, så lader det til, at andre høje omkostninger ude i butikkerne betyder, at slutregningen for forbrugeren alligevel hele tiden er højere, fortsætter han.
HØJ INFLATION LÆGGER PRES PÅ CENTRALBANK
De nye inflationstal lægger et fortsat pres på Den Europæiske Centralbank for at stramme pengepolitikken yderligere, da de tidligere renteforhøjelser ikke endnu kan mærkes på inflationen.
– Næste renteforhøjelse kommer til december, hvor en ny kraftig renteforhøjelse på 0,75 pct.point ligger og lurer efter dagens inflationstal, skriver Jeppe Juul Borre.
Seneste hævede renten i sidste uge med 0,75 pct.point og har gang i de kraftigste renteforhøjelser siden 1999.
.\\˙ MarketWire