Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind

FLSmidth-formand: Tillid er godt – men resultater er bedre

MarketWire

tirsdag 24. januar 2023 kl. 14:46

Tillid er en afgørende for FLSmidth, hvis den danske ingeniørkoncern skal vende stemningen blandt sine aktionærer i positiv retning. Men resultater er endnu vigtigere.

Det pointerer formanden for FLSmidths bestyrelse siden generalforsamlingen i marts sidste år, Tom Knutzen, op til flere gange i et interview med MarketWire.

– Det er fint at skabe tillid. Men det er bedre at levere resultaterne og skabe tillid gennem resultater, siger Tom Knutzen i forlængelse af selskabets kapitalmarkedsdag i sidste uge. Her præsenterede FLSmidth ny strategi og nye finansielle mål for 2026, og over dagen steg aktien 7,4 pct.

Samme aften efterlyste børshuset Carnegie sælgere til en en stor klump FLSmidth-aktier, som – viste det sig – kapitalfonden Altor gerne ville investere i. Købet af samlet 1,3 mio. aktier gav anledning til, at aktiekursen berørte 300 kr. for første gang i over tre år.

Efter en en længere periode med en noget mismodig kursudvikling, glæder Tom Knutzen sig over den nye tendens.

HAR UNDERLEVERET

– Det er jo givet, at FLSmidth gennem en årrække har underleveret. Og derfor har det jo været afgørende for os at få lagt en strategi og få eksekveret. Noget, som kunne skabe et nyt fundament af tillid, siger bestyrelsesformanden til MarketWire.

– Så jeg er meget glad for, at vi har set, at aktiekursen har bevæget sig i den rigtige retning – uden at jeg forholder mig til niveauet på den. Det trængte den til. Og jeg tager det lidt som et skulderklap og udtryk for, at der er nogle, der begynder at tro på det, vi siger, tilføjer han.

– Jeg skal vel være den første til at sige, at der jo ikke blev leveret, og der var så altid en forklaring. Men ”at the end of the day” er det jo, når man leverer noget, at der skabes tillid. Så ja, jeg tror, at troen på, at det, man lovede, ville komme, den var ikke god nok. Der skulle ske noget, og derfor var der et generationsskifte i ledelsen, som heldigvis fandt sted på en god måde. Og det er rart at få noget af den tillid i dag. Men igen, resultaterne er dem, der skal give tillid, siger Tom Knutzen.

CEMENT OG TK MINING BIDRAGER TIL TILLID

Bestyrelsesformanden henviser også til blandt andet processen med overtagelsen af mineforretningen fra tyske Thyssenkrupp og udviklingen i FLSmidths egen cementforretning som faktorer, der har bidraget til genskabelsen af tilliden til koncernen og dens ledelse.

– Så har der været et problem omkring cementforretningen, som historisk faktisk har det gjort det ganske godt, men har været løbet ind i nogle vanskeligheder de senere år. Der har det jo skabt tillid, at ledelsen har været i stand til at kunne tilpasse omkostningsstrukturen og sætte fokus på, hvad det er for både noget serviceudstyr og nogle produkter, vi skal levere. Vi har bragt cement ud af krisen, og forretningen bidrager nu positivt. Det tror jeg har været af stor betydning fra et aktiemarkedssynspunkt, vurderer Tom Knutzen.

Dertil påpeger han, at købet af TK Mining har været en kompliceret handel.

– Alle vidste – og vi kommunikerede også – at det ikke var et indtjenende selskab. Det har skabt en uvished om, om vi havde gabt over mere, end vi kunne sluge. Men vi kunne lukke handlen i oktober, og nu vi skal tage nogle tab, som vi godt vidste ville komme, og der er nogle aktiviteter, vi skal lukke ned. Men så er der en substantielt god forretning, og der er nok mere synergipotentiale, end vi først havde sagt. Det har taget et usikkerhedselement væk, bemærker Tom Knutzen.

STØTTET AF EKSTERNE VILKÅR OG “PURE PLAY”

I FLSmidths nye bud på en strategi rettes fokus på salg af service, vedligeholdelse, reservedele og produkter/maskiner til blandt andet mineindustriens mange processer – “flow sheet” – som forvandler forskelligt materiale til værdifulde mineraler.

Det sker på bekostning af de store anlægsordrer, hvor FLSmidth har erkendt, at store entreprenøropgaver ligger uden for kernekompetencen. Derudover har selskabet besluttet en mere fuldstændig separation af Cement og Mining, som fremefter skal drives som selvstændige forretningsområder.

– Vi er nået frem til den meget fundamentale erkendelse, at der egentlig ikke er så mange synergier mellem Cement og Mining. Det er faktisk bedre at sætte dem fri, at give dem hver deres klare forretningssystem, dagsorden, organisation, struktur og kontrol over omkostningerne. Så vi gør det nu på en anden måde. Vi laver to ”pure play”-forretninger ud af det, forklarer Tom Knutzen.

Ud over den interne udvikling har bestyrelsesformanden også blik for et positivt bidrag fra de eksterne vilkår omkring FLSmidths to forretningsområder.

– Jeg tror, at der er en helt grundlæggende forståelse for, at i en verden, som skal gøre os grønne, og hvor vi skal løse klimakrisen, får vi brug for mineraler. Det vil sige, at der bliver et underliggende marked, som er interessant for FLSmidth som leverandør af udstyr til mineindustrien. Så efterspørgselssiden ser sund ud, konstaterer Tom Knutzen, som dog ikke er blind for risikoen for recession på kort sigt.

– Det er er muligt, at der er recession. Men mineselskaberne kan jo også godt se et massivt strukturelt underskud af – nu tager jeg bare et eksempel – kobber over en årrække. Og tidshorisonterne for at udvikle enten nye miner, udbygge eksisterende miner eller øge kapaciteten på eksisterende miner, den er jo alt op til 12 år. Så de træffer ikke beslutninger på, hvad formkurven er, og hvad Den Europæiske Centralbank siger om væksten de næste 12 måneder. Derfor tror jeg, at vi for så vidt angår Mining er i et relativt robust sted på efterspørgslen.

Anderledes er det for cementforretningen, erkender kan.

– Men når vi nu fokuserer mere på service, “parts”, “retrofits”, effektivitet og digitalisering, så er det nogle af de værktøjer, som cementkunderne har brug for. Dels for at bruge mindre sort energi, dels for bare bruge mindre energi generelt. Og det er jo noget, der er aktualiseret af den konkrete krise, krigen i Ukraine og hele den geopolitiske situation. Så der er nogle ting, der på trods af en recession giver cementkunderne et incitament til at investere i noget af det, som vi skal hjælpe dem med, siger Tom Knutzen.

.\\˙ MarketWire

[postviewcount]

Jobannoncer

Ambitiøs controller til forretningsdrevet fianance business partner-afdeling
Region Syddanmark
Motiveres du af fagligt komplekse afgiftssager? Vil du arbejde med kontrolbesøg og sagsbehandling?
Region Syddanmark
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Forsvarskommandoens Økonomidivision søger projektleder med økonomistyringsbaggrund
Region Midt
Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum
Region hovedstaden
Controller til finansenheden i Danmarks Lærerforening
Region Hovedstaden
Er du en fagligt dygtig revisor, og er du klar til et jobskifte – så se her
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Udløber snart
GirlTalk søger en økonomi & administrationskonsulent
Region Hovedstaden
Energinert søger en formidlingsstærk seniorøkonom til strategiske anlægsprojekter
Region Syddanmark
Financial Controller hos en af Europas største producenter af kosttilskud og lægemidler
Region Syddanmark
Energinet søger studentermedhjælper til koncernøkonomi og business support
Region Syd
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]