Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind

H+H/CFO: Kan blive nødvendigt med midlertidige nedlukninger i Polen

MarketWire

onsdag 07. december 2022 kl. 9:45

Byggematerialevirksomheden H+H International forbereder sig på en periode med lavere byggeaktivitet, og selskabet har lige nu særlig fokus på at få tilpasset sig i Polen, hvor opbremsningen er kommet hurtigst.

H+H har 14 fabrikker i Polen, og her kan det afhængig af udviklingen blive nødvendigt at sætte nogle på pause, siger finansdirektør Peter Klovgaard-Jørgensen i et interview med MarketWire.

– Det er endnu usikkert, men hvis trenden fortsætter, og vi kigger på 25-30 pct. nedgang i vores volumen gående ind i næste år, så kunne jeg godt forestille mig, at det blev nødvendigt.

– Det kommer også meget an på, hvor længe man tror, det her varer. Derfor følger vi tallene for byggetilladelser og byggestarter meget nøje, men vi er begyndt at eksekvere på vores tilpasningsplan i Polen, hvor vi er begyndt at tage nogle skift ud, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

BYGGETILLADELSER UDLØBER

I forhold til udsigterne tilføjer han, at byggetilladelser i Polen ifølge ny lovgivning gælder i tre år, og de senest to år er der blevet udstedt markant flere byggetilladelser, end der er blevet gennemført byggerier.

– Så der ligger en pukkel af tilladelser, som kommer til at udløbe løbende fra nu af. Spørgsmålet er, om de er med på, at den byggetilladelse går tabt, og at de skal ansøge igen, eller om de gerne vil begynde at eksekvere på den på et tidspunkt, siger finansdirektøren.

Hvis der midlertidigt lukkes fabrikker, skal selskabet også være opmærksom på arbejdsudbuddet.

– Hvis arbejdsløsheden fortsætter med at være lav, så kan det være svært igen at få medarbejdere, når produktionen skal genstartes. Vi er meget opmærksomme på, hvordan vi gør det på en god måde, så vi også er klar til at levere til markedet, når det kommer tilbage, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

Inden det kommer til midlertidige nedlukninger, er der en række andre tiltag, der kan tages først for at tilpasse omkostningsniveauet.

– Det første, du gør, når der skal skaleres ned, er selvfølgelig at reducere overtid, weekendarbejde osv., som der har været meget af, fordi du har kørt fuldt tryk. Dernæst vil du gerne fylde dine lagre op.

– Vi har været i den situation lige siden covid, at vi egentlig ikke har kunnet have fulde lagre, fordi vi har været så pressede på efterspørgsel, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

De manglende lagre har medført, at der har været mange omstillinger i produktionen, hvilket ikke er optimalt for flowet på fabrikkerne.

– Det næste, vi gør, er selvfølgelig at fylde de varelagre op, sådan at vi står rigtigt positioneret i forhold til den løbende efterspørgsel, der er på vores produkter. Derefter begynder vi at tage nogle skift af, forklarer finansdirektøren.

Typisk køres der på fabrikkerne i tre-holds skift og nogle steder i fire holds skifte, og hvor mange af de lag, der bliver skrællet af, beror på en løbende vurdering.

Og med nu 32 fabrikker har selskabet i dag en helt anden mulighed for at optimere kapaciteten end tidligere.

– I yderste instans kan vi lukke nogle fabrikker mere ned end andre, eller man kan udnytte, at nogle kører nogen produktionsflows, mens andre kører andre produktionsflows.

– Så på den måde står vi i en helt anden situation end tidligere, hvor vi havde færre fabrikker. Nu har vi en markant bedre dækning, særligt i Tyskland og i Polen, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

MANGE OMKOSTNINGER ER VARIABLE

Han pointerer også, at en stor del af selskabets omkostninger er variable. Af de samlede produktionsomkostninger er ca. 75 til 80 pct. af “ret variable”.

Råmaterialer udgør næsten 50 pct. af selskabets direkte produktionsomkostninger, som fuldt ud er en variabel omkostning.

– Dernæst har du energiforbrug, som udgør omkring 10 pct. af vores produktionsomkostninger, og transport tegner sig for 10-15 pct. Det kan du hurtigt skrælle af.

– Og så har du lønningerne på omkring 15 pct. Ultimativt er det, vi snakker om, en masse variable omkostninger, og så har du noget lønbase tilbage og så selvfølgelig nogle almindelige løbende omkostninger på en fabrik, siger Peter Klovgaard-Jørgensen.

.\\˙ MarketWire

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank