Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind

Novos prisnedsættelse er et opgør med et komplekst sundhedssystem

MarketWire

tirsdag 14. marts 2023 kl. 16:16

Der er en række årsager til, at danske Novo Nordisk og flere af medicinalselskabets konkurrenter vælger at sænke listepriserne på insulinprodukter betragteligt.

Først og fremmest er emnet rent politisk brandvarmt i USA, og samtidig er selskaberne af konkurrencemæssige hensyn nødt til at følge hinanden, men derudover kan der også ligge et element af opgør mod det komplekse amerikanske sundhedssystem bag beslutningen.

Sådan lyder vurderingen fra Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

– Eli Lilly gjorde det for et par uger siden, så der er et konkurrencemæssigt hensyn der, og så er det her jo politisk en varm kartoffel i USA og har været det i årevis, siger han til MarketWire.

– Og så er det interessant, fordi der er mange brandede midler på listen her. På den front tager man lidt et opgør med sundhedssystemet, fordi noget af det bliver smidt videre til sygekasserne. Selskaberne har jo givet rabatterne for at få adgang til diabetikerne, så hvis man sænker priserne med 75 pct., er man formentlig ikke interesseret i at give de samme absolutte rabatter som tidligere, fortsætter senioranalytikeren.

Han peger derfor også på, at det bliver interessant at se sygekassernes reaktion på trækket fra de store medicinalselskaber.

– Man skal ikke regne med, at hele regningen kommer til at lande hos Novo Nordisk og de andre medicinalselskaber, siger Søren Løntoft Hansen.

IMØDEKOMMER NYE MEDICAID-REGLER

Et sidste element, der er værd at bemærke i forbindelse med Novo Nordisks – og selskabets rivalers – prisnedsættelser, er nye regler for Medicaid-sygesikringen i USA, der træder i kraft per 1. januar næste år.

Ændringerne er en del af den enorme støttepakke til den amerikanske økonomi fra sidste år – Inflation Reduction Act – og betyder, at medicinalselskaberne kan risikere at skulle yde over 100 pct. rabat på medicinalprodukter, hvis de fortsætter med at hæve listepriserne.

Det vil i praksis sige, at selskaberne kan risikere at skulle yde mere i rabat, end de får ind i omsætning for produkterne.

I de nuværende regler er der fastsat et loft på maksimalt 100 pct. rabat, og analyse fra 2015 viste, at omkring 18,5 pct. af de brandede medicinalprodukter i USA ramte det loft dengang.

– Det kan være, at selskaberne forsøger at foregribe begivenhederne med prissænkningerne for ikke at skulle yde en rabat på potentielt over 100 pct., siger Søren Løntoft Hansen.

Det er i forvejen ganske betragtelige rabatter, som Novo Nordisk yder på sit salg af medicin i USA.

Og derfor er nedsættelserne også mere symbolske af karakter, end det kan forekomme for det utrænede øje.

– Selskaberne konkurrerer i USA basalt set ikke på listeprisen, men på hvor meget rabat de er i stand til at give, siger Søren Løntoft Hansen.

I 2022 alene gav Novo Nordisk rabatter på samlet 261 mia. kr. i USA – svarende til hele 75 pct. af bruttosalget i landet.

Det vil med andre ord også sige, at det danske selskabs samlede bruttoomsætning – altså frasorteret rabatterne – var på knap 440 mia. kr.

Den rapporterede omsætning blev sidste år på 84,7 mia. kr. i USA, og for hele Novo Nordisk var nettosalget 177 mia. kr.

.\\˙ MarketWire

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank