Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren

Joachim Kattrup

mandag 22. marts 2021 kl. 18:11

AkademikerPension besluttede i 2019 at ekskludere oliselskaber. Men beslutningen gjaldt kun for aktieinvesteringer. AkademikerPension har for to milliarder kroner investeret i obligationer udstedt af olie- og gasselskaber. Den netop afholdte generalforsamling afviste et forslag om at frasælge obligationerne. Investeringsdirektør fastholder, at pensionskassen er på rette vej i forhold til Parisaftalen, mens de kritiske forslagsstillere mener, at obligationerne strider direkte mod pensionskassens egen klimaerklæring.

Et forslag om frasalg af obligationer for mere end to milliarder kroner i fossileselskaber blev 20. marts nedstemt på AkademikerPensions generalforsamling. Forslaget fik ikke opbakning af bestyrelsen, og det var medvirkende til, at kun 37,5 pct. af de stemmeberettigede medlemmer støttede forslaget på generalforsamlingen.

Kritikerne slår på, at AkademikerPension tilbage i oktober 2019 ekskluderede en række olieselskaber, fordi selskaberne via lobbyisme modarbejder klimamålene i Parisaftalen. Men AkademikerPensions udmeldte eksklusion af oliselskaber som for eksempel ExxonMobile, Equinor og BP gælder kun for aktieinvesteringer.

Pensionskassen har derfor fastholdt obligationer i de samme fossile selskaber for henholdsvis 30, 16 og 32 millioner kroner. I alt har pensionskassen obligationer i fossileselskaber for mere end to milliarder kroner til trods for eksklusion af de samme selskaber fra aktielisten.

Efter afstemningen på generalforsamlingen blev obligationerne i de fossile selskaber altså fastholdt. Og det er stærkt utilfredsstillende, mener Thomas Meinert Larsen, som via Klimabevægelsen står bag det fremstillede forslag.

”Selvom det er positivt, at bestyrelsen er indstillet på at forsøge at nedbringe de fossile obligationer, så er det stærkt utilfredsstillende, at bestyrelsen ikke ville give et konkret tilsagn om at frasælge obligationer i stærkt problematiske selskaber som Exxon og PEMEX. Jeg kan kun tolke det på den måde, at bestyrelsen fortsat vægter hensynet til afkast over hensynet til ansvarlighed og over hensynet til at efterleve sin egen hensigtserklæring om, at investeringerne skal understøtte Paris-aftalen”.

De fossile obligationer fylder omkring tolv pct. af AkademikerPensions kreditinvesteringer. Dette giver nogle udfordringer når man skal frasælge, oplyser investeringschef i AkademikerPension, Anders Schelde.

”Vores frasalgsbeslutning fra 2018 havde en række afgrænsninger, herunder hvilke fossile sektorer og værdipapirer som var omfattet og typen af fossilt brændsel.  Uden meget specifikke afgrænsninger er sektoreksklusioner ikke implementerbare. Afgrænsningerne blev sat ud fra hensyn til både afkast og ansvarlighed,” siger investeringschef i AkademikerPension, Anders Schelde.

Selvom AkademikerPension altså fortsat har obligationer for mere end to milliarder i fossile selskaber mener Anders Schelde, at AkademikerPension har en af Danmarks stærkeste eksklusionpolitikker.

”Det er klart vores vurdering, at vi har Danmarks mest omfattende fossile frasalg – både i bogstav, men ikke mindst også i handling. Vi har som alle andre et kriterium om, at fossile selskaber, som er på rette kurs ift. Parisaftalen, er undtaget fra frasalget. Endnu har vi til gode at finde et sådant selskab. Der er andre investorer klart mere tolerante,” siger Anders Schelde.

Hvorfor er obligationer så ikke omfattet, når nu I ikke kan finde olieselskaber, som lever op til Parisaftalen, og som netop er formuleret i jeres ansvarlighedspolitik? 

”Det er korrekt, at vi stadig ejer obligationer udstedt af selskaber som udvinder olie og gas. Problemet er, at de udgør en stor del af benchmark, så vi arbejder stadig på at finde en løsning for, hvordan vi griber dem an. Vi vil have en sådan løsning implementeret på i hvert fald en del af porteføljen i løbet af i år,” lyder svaret fra Anders Schelde.

Det kan forekomme besynderligt, at politikken om ansvarlige investeringer kun dækker visse værdipapirer. De underliggende selskaber er de samme. Er det ikke et problem for jeres troværdighed i ansvarlighedspolitikken?

”Jeg vil dog gerne advare mod, at man stirrer sig blind på denne tilsyneladende inkonsistens. Det, som er afgørende for klimaet, er, at vi som helhed investerer i tråd med Paris-aftalen. Så det handler om at sælge det værste sorte fra, investere grønt og have styr på alt det ”grå”, som udgør størstedelen af porteføljen. Til brug for dette har vi netop formuleret en 2025 CO2-reduktionsmålsætning baseret på realistiske klimascenarier fra IPPC. Udledningen skal ned med 27 pct. frem til 2025, ved vi nu for at forblive Paris-kompatible,” siger Anders Schelde.

 Mener du, at jeres investeringer kan leve op til politikken om “Understøttelse af Paris-aftalen”, når der fortsat er investeret i fossile obligationer?

”Det korte svar er Ja.  Den grønne omstilling er en proces, der vil strække sig over årtier, og i en stor portefølje som vores vil der i de næste mange år fortsat være investeringer, som isoleret set ikke er helt er på rette kurs. Det afgørende er at identificere de investeringer, hvor et frasalg gavner afkast og ansvarlighed mest og komme af med dem, og så sikre at helheden af det tilbageværende er på rette kurs.  Det synes jeg, at vi gør,” siger Anders Schelde.

Oversigt:
AkademikersPensions obligationer i fossile selskaber.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank