Samfundsansvar

Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren

Joachim Kattrup

mandag 22. marts 2021 kl. 18:11

AkademikerPension besluttede i 2019 at ekskludere oliselskaber. Men beslutningen gjaldt kun for aktieinvesteringer. AkademikerPension har for to milliarder kroner investeret i obligationer udstedt af olie- og gasselskaber. Den netop afholdte generalforsamling afviste et forslag om at frasælge obligationerne. Investeringsdirektør fastholder, at pensionskassen er på rette vej i forhold til Parisaftalen, mens de kritiske forslagsstillere mener, at obligationerne strider direkte mod pensionskassens egen klimaerklæring.

Et forslag om frasalg af obligationer for mere end to milliarder kroner i fossileselskaber blev 20. marts nedstemt på AkademikerPensions generalforsamling. Forslaget fik ikke opbakning af bestyrelsen, og det var medvirkende til, at kun 37,5 pct. af de stemmeberettigede medlemmer støttede forslaget på generalforsamlingen.

Kritikerne slår på, at AkademikerPension tilbage i oktober 2019 ekskluderede en række olieselskaber, fordi selskaberne via lobbyisme modarbejder klimamålene i Parisaftalen. Men AkademikerPensions udmeldte eksklusion af oliselskaber som for eksempel ExxonMobile, Equinor og BP gælder kun for aktieinvesteringer.

Pensionskassen har derfor fastholdt obligationer i de samme fossile selskaber for henholdsvis 30, 16 og 32 millioner kroner. I alt har pensionskassen obligationer i fossileselskaber for mere end to milliarder kroner til trods for eksklusion af de samme selskaber fra aktielisten.

Efter afstemningen på generalforsamlingen blev obligationerne i de fossile selskaber altså fastholdt. Og det er stærkt utilfredsstillende, mener Thomas Meinert Larsen, som via Klimabevægelsen står bag det fremstillede forslag.

”Selvom det er positivt, at bestyrelsen er indstillet på at forsøge at nedbringe de fossile obligationer, så er det stærkt utilfredsstillende, at bestyrelsen ikke ville give et konkret tilsagn om at frasælge obligationer i stærkt problematiske selskaber som Exxon og PEMEX. Jeg kan kun tolke det på den måde, at bestyrelsen fortsat vægter hensynet til afkast over hensynet til ansvarlighed og over hensynet til at efterleve sin egen hensigtserklæring om, at investeringerne skal understøtte Paris-aftalen”.

De fossile obligationer fylder omkring tolv pct. af AkademikerPensions kreditinvesteringer. Dette giver nogle udfordringer når man skal frasælge, oplyser investeringschef i AkademikerPension, Anders Schelde.

”Vores frasalgsbeslutning fra 2018 havde en række afgrænsninger, herunder hvilke fossile sektorer og værdipapirer som var omfattet og typen af fossilt brændsel.  Uden meget specifikke afgrænsninger er sektoreksklusioner ikke implementerbare. Afgrænsningerne blev sat ud fra hensyn til både afkast og ansvarlighed,” siger investeringschef i AkademikerPension, Anders Schelde.

Selvom AkademikerPension altså fortsat har obligationer for mere end to milliarder i fossile selskaber mener Anders Schelde, at AkademikerPension har en af Danmarks stærkeste eksklusionpolitikker.

”Det er klart vores vurdering, at vi har Danmarks mest omfattende fossile frasalg – både i bogstav, men ikke mindst også i handling. Vi har som alle andre et kriterium om, at fossile selskaber, som er på rette kurs ift. Parisaftalen, er undtaget fra frasalget. Endnu har vi til gode at finde et sådant selskab. Der er andre investorer klart mere tolerante,” siger Anders Schelde.

Hvorfor er obligationer så ikke omfattet, når nu I ikke kan finde olieselskaber, som lever op til Parisaftalen, og som netop er formuleret i jeres ansvarlighedspolitik? 

”Det er korrekt, at vi stadig ejer obligationer udstedt af selskaber som udvinder olie og gas. Problemet er, at de udgør en stor del af benchmark, så vi arbejder stadig på at finde en løsning for, hvordan vi griber dem an. Vi vil have en sådan løsning implementeret på i hvert fald en del af porteføljen i løbet af i år,” lyder svaret fra Anders Schelde.

Det kan forekomme besynderligt, at politikken om ansvarlige investeringer kun dækker visse værdipapirer. De underliggende selskaber er de samme. Er det ikke et problem for jeres troværdighed i ansvarlighedspolitikken?

”Jeg vil dog gerne advare mod, at man stirrer sig blind på denne tilsyneladende inkonsistens. Det, som er afgørende for klimaet, er, at vi som helhed investerer i tråd med Paris-aftalen. Så det handler om at sælge det værste sorte fra, investere grønt og have styr på alt det ”grå”, som udgør størstedelen af porteføljen. Til brug for dette har vi netop formuleret en 2025 CO2-reduktionsmålsætning baseret på realistiske klimascenarier fra IPPC. Udledningen skal ned med 27 pct. frem til 2025, ved vi nu for at forblive Paris-kompatible,” siger Anders Schelde.

 Mener du, at jeres investeringer kan leve op til politikken om “Understøttelse af Paris-aftalen”, når der fortsat er investeret i fossile obligationer?

”Det korte svar er Ja.  Den grønne omstilling er en proces, der vil strække sig over årtier, og i en stor portefølje som vores vil der i de næste mange år fortsat være investeringer, som isoleret set ikke er helt er på rette kurs. Det afgørende er at identificere de investeringer, hvor et frasalg gavner afkast og ansvarlighed mest og komme af med dem, og så sikre at helheden af det tilbageværende er på rette kurs.  Det synes jeg, at vi gør,” siger Anders Schelde.

Oversigt:
AkademikersPensions obligationer i fossile selskaber.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Tax Governance

Virksomhedernes skattebetalinger er under stigende offentlig bevågenhed. En række spektakulære sager om skatteunddragelse har intensiveret offentlighedens opmærksomhed på ...

Andre artikelserier

Tax Governance
Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]