Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ATP: Derfor stemmer vi ikke nej på generalforsamlinger

Morten W. Langer

mandag 10. september 2018 kl. 14:58

Det kan godt være, at landets største investor, ATP, fremstår som en af de mest dynamiske og pågående aktive ejere overfor danske børsnoterede selskaber. Men lønmodtagerfonden stemmer stort set aldrig mod ledelsen i de børsnoterede selskaber. Aktiechef Claus Wiinblad forklarer her hvorfor.

ATP har tradition for at deltage og komme med indlæg på de store børsnoterede selskabers generalforsamlinger. Og som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev, holder lønmodtagerfonden sig heller ikke tilbage for at uddele venlige og konstruktive verbale tæsk. Faktisk offentliggør ATP også sine indlæg på hjemmesiden, hvilket er god information for andre af selskabernes interessenter.

Men det aktive ejerskab håndteres gelinde, i hvert fald overfor danske selskaber. Ifølge de netop offentliggjorte voting records for ATP’s stemmeafgivning dette forår på selskabernes generalforsamlinger, har lønmodtagerfonden ikke stemt imod ledelsens forslag én eneste gang. Økonomisk Ugebrev har fundet en lang række eksempler, hvor eksempelvis Nordea Invest, Pædagogernes Pension og PKA har stemt nej på de danske selskabers generalforsamlinger, men hvor ATP har stemt ja.

ATP’s politik for aktivt ejerskab, som kan læses her , er uden tvivl meget dialogorienteret. I politikken oplyses det, at ”der er grundlæggende to måder, som ATP har dialog med selskaber på:

• Kontinuerlig dialog, hvor der både foregår en løbende dialog med selskaberne, og hvor ATP gør brug af sin stemmeret på selskabernes generalforsamlinger

• Dialog via generalforsamling, hvor ATP gør brug af sin stemmeret på selskabernes generalforsamlinger (…). ATP varetager selv dialogen med selskaberne om stemmeafgivelsen og selve beslutningen om, hvad der skal stemmes.”

Videre oplyses det, at ”det vigtigste redskab i ATP’s aktive ejerskab er dialog. Dialogen med de børsnoterede selskaber kan handle om alle de emner, som kan have betydning for investeringen, eksempelvis strategi, resultater, risiko, kapitalstruktur, god selskabsledelse, virksomhedskultur, ledelsesaflønning og samfundsansvar mere bredt.” Så der er næppe tvivl om, at ATP’s eksekverer et reelt aktivt ejerskab. Men der er tilsyneladende grænser for, hvordan fonden som en norm ønsker at udtrykke eventuel utilfredshed, ønskede forandringer eller uhensigtsmæssige forslag fra bestyrelsen eksempelvis om ledelsesaflønning og valg af ”travle” bestyrelsesmedlemmer.

Ledelsen har valgt dialogformen

Hertil siger ATP’s aktiechef Claus Wiinblad til Økonomisk Ugebrev, at ledelsen har valgt dialogformen frem for blot at stemme nej, fordi erfaringen viser, at man kommer meget længere på den måde: ”Vi er af den klare overbevisning, at tæt dialog med selskabets ledelse er langt mere effektfuld end blot at stemme nej på generalforsamlingen. Vi har mange eksempler på, at vi får rykket ledelsen til at ændre på nogle ting, eksempelvis omkring ledelsesaflønning, hvor en nejstemme næppe havde ændret noget. Vi oplever, at ledelserne er meget mere lydhøre ved en konstruktiv dialog. Men det er ikke sådan, at vi ikke offentligt siger noget. Vi holder jo indlæg på generalforsamlingerne, og de kan også indeholde kritiske anbefalinger.”

Claus Wiinblad siger videre, at der ikke ligger en principbeslutning om ikke at stemme nej på generalforsamlingerne overhovedet. ”Overfor danske selskaber har vi valgt dialogformen, fordi vi er tæt på selskabernes ledelser. Men det er også mere ressourcekrævende. I forhold til udenlandske selskaber stemmer vi ofte nej. Men vi supplerer det med et brev til ledelserne om, hvorfor vi stemmer nej,” siger Claus Wiinblad, der påpeger, at ATP stemte mod Carlsbergs incitamentsordning sidste år.

I pensionsbranchen har det længe været en opfattelsen, at de daglige ledelser i de store pensionskasser med både arbejdstagere og arbejdsgivere i bestyrelsen, eksempelvis Industriens Pension og ATP har været begrænset i deres aggressivitet og pågåenhed i deres aktive ejerskab, fordi arbejdsgiverne i bestyrelserne repræsenterer de børsnoterede selskaber og deres bestyrelser. Opfattelsen er altså, at det lægger en dæmper på deres udfarenhed, eksempelvis omkring at stemme nej til ledelsens forslag.

Claus Wiinblad oplyser, at det ultimative ansvar for ATP’s aktive ejerskab ligger hos adm. direktør Christian Hyldahl, som ikke orienterer bestyrelsen før stemmeafgivningen, men først bagefter. ATP har tidligerer år været ude med riven, blandt andet blev der stemt nej til en aflønningsordning i Carlsberg, og fonden var med til at få udskiftet den tidligere formand i Vestas efter flere års alvorlig krise. ATP’s såkaldt voting records kan se her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank