Samfundsansvar

Banker ønsker bedre vilkår for bæredygtig finansiering

Joachim Kattrup

tirsdag 03. oktober 2017 kl. 8:13

Finans Danmark er positivt stemt overfor de foreløbige anbefalinger fra EU-kommissionens ekspertgruppe for ’Sustainable Finance’, om en bæredygtig reform af al finansiel EU-regulering. Blandt andet via bedre vilkår for bæredygtig finansiering, blot det ikke bremser markedsudviklingen, mener Finans Danmark.

Finans Danmark anerkender nødvendigheden af reformer i den finansielle sektor, men advarer samtidig mod indgreb, der kan bremse den finansielle produktudvikling og øge omkostningerne på sektoren generelt.

Vi er enige i, at kreditinstitutter og investeringsfonde er vigtige aktører i at skabe et grønnere miljø og en mere bæredygtig udvikling i Europa, og vi ser frem til aktivt at deltage i den udvikling

”Finans Danmark er generelt positiv overfor rapportens forslag. Vi er enige i, at kreditinstitutter og investeringsfonde er vigtige aktører i at skabe et grønnere miljø og en mere bæredygtig udvikling i Europa, og vi ser frem til aktivt at deltage i den udvikling. Vi er positive overfor, at EU ønsker at gå forrest politisk, og medvirke til at skabe fælles standarder i Europa,” siger Direktør for investering og opsparing hos Finans Danmark, Anders Klinkby.

Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev Ledelse lægger EU-ekspertgruppen op til radikale bæredygtige reformer og de anbefaler, at de implementeres hurtigt i lovgivningen, så klimapolitiske mål tillades en fair chance for at blive indfriet inden deadline i 2030. Anbefalingerne fra ekspertgruppen for ’Sustainable Finance’ har til hensigt at sikre investeringer i bæredygtige initiativer på hele 177 mia. euro årligt frem mod 2030 – i alt omkring 1,77 billioner euro – som ekspertgruppen vurderer mangler for at nå EU’s klima- og energipolitiske målsætninger.

Særligt vurderer ekspertgruppen, at ”quick action” er nødvendigt i forhold til at etablere et klassificeringssystem for bæredygtige aktiver, en bæredygtig test og et øget investoransvar.

”Med hensyn til en EU-klassifikation på området er vi enige i, at de nuværende standarder og begreber ikke er entydige, og at der derfor er behov for bedre standarder. Konsekvenserne af en EU-klassifikation vil afhænge af den praktiske implementering. Der sker stor udvikling indenfor alle områder indenfor bæredygtig udvikling og ansvarlige investeringer, og det er vigtigt, at EU-standarder ikke bremser produktudviklingen,” advarer Anders Klinkby.

Ekspertgruppen forslår en ’bæredygtighedstest’ af al relevant EU-finansiel lovgivning, så det tydeligere fremgår, hvordan reguleringer i fremtiden vil påvirke forholdet mellembæredygtige mål og det finansielle system. Forslaget opfattes af flere medlemmer af ekspertgruppen som et væsentligt element i bestræbelserne på at ”include sustainability at the beginning of the EU regulatory chain.” ”Om forslaget om ”sustainability tests” af finansiel lovgivning er det vigtigt at være opmærksom på, at der ikke bliver for mange lag af lovgivning, der kan være overlappende og omkostningskrævende for investorerne,” siger Anders Klinkby.

De foreløbige anbefalinger problematiserer regulative rammer og finansielle lovgivninger (fx MIFID II og Insovency II) for ikke tilstrækkeligt at inkludere ESG-kriterier, og dermed lade den ledelsesmæssige beslutningsproces i stikken i forhold til at sikre langsigtede investeringshorisonter påkrævet for at understøtte bæredygtige klimamål. Denne kritik er Finans Danmark til gengæld enig i: ”Vi er enige i, at der kan skabes bedre muligheder for langfristet finansiering i bankerne, som understøtter bæredygtige projekter. Langsigtet finansiering begrænses i mange tilfælde i dag af lovgivningsmæssige krav og udfordringer ved langsigtede risikovurderinger, som gør projekterne mindre økonomisk attraktive,” vurderer Anders Klinkby.

Ekspertgruppen anbefaler at øge det overordnede investoransvar – den såkaldt fiduciary duty – der bl.a. omfatter oplysning og rapporteringer fra banker, øvrige finansielle institutioner og virksomheder om, hvordan bæredygtighed er involveret i ledelsesbeslutningerne. Her mener Finans Danmark, at danske bæredygtige projekter og finansiering allerede er meget langt i udviklingen med inddragelse af bæredygtige vurderinger i værdiopgørelserne.

”Klima- og miljømæssige elementer kan være relevante i værdiansættelsen og risikovurderinger. Det skaber fundament for vurdering og finansiering af bæredygtige projekter såvel som alle andre typer af aktiver, som Finans Danmarks medlemmer finansierer. Finans Danmarks medlemmer har et omfattende udlån til fast ejendom i Danmark, som generelt har en høj standard. Vi har også obligatorisk energimærkning af danske boliger, der bidrager til mere energivenlige ejendomme. Finans Danmark ser derfor gode muligheder for at bidrage til det europæ-iske arbejde med at fremme klima- og miljømæssige elementer i værdiopgørelsen af projekter og fast ejendom.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X