Trods stigende fokus på eksklusion af fossile energiselskaber, der ikke lever op til klimamål, fastholder danske pensionskasser sine aktiepositioner i den finansielle værdikæde til fossilsektoren.
Stort set samtlige danske pensionskasser har millioninvesteringer i internationale banker, der både investerer, udlåner og stiller kapitalgarantier til rådighed for oliegiganter. AkademikerPension erkender problemet, og er ”begyndt at fokusere på finansieringen”.
Flere pensionskasser bedriver dog engagement overfor bankerne for at ændre deres udlånspolitik.
På trods af stadig strammere eksklusionskriterier overfor fossilindustrien fastholder stort set alle nordiske institutionelle investorer deres investeringer i internationale banker, der leverer det finansielle grundlag for fossilindustrien. De nordiske investorers eksklusionsprincipper er dermed ikke forankret i den finansielle værdikæde til fossilsektoren.
Det viser en kortlægning Økonomisk Ugebrev har foretaget via databasen Xklude.com , som er tilgængelig for abonnenter. Kortlægningen viser, at bl.a. Velliv, PensionDanmark, AP Pension, Sampension, Pensam, PBU, PKA, P+, AkademikerPension og Lægernes Pension har investeret i globale banker, der er stort involveret i finansieringen af fossilindustrien.
Det samme billede tegner sig i Sverige, hvor AP Fondene også er massivt investeret i banker, som finansierer den fossile industri.
I Norge findes de globale banker på både Norges Banks og Folketrygfondens aktielister ligesom Hollands største institutionelle investorer, Pensioenfonds Zorg en Welzijn og Stichting Pensioenfonds ABP, er tungt investeret i internationale banker med fossile selskaber på kundelisten.
De fossile selskaber bliver altså i stigende grad ekskluderet, imens den finansielle fødekæde til samme fossileselskaber fortsætter ufortrødent.
Flere danske storinvestorer har de senere år råbt højt om deres grønne investeringer og ekskluderet både olieog kulselskaber. Det gælder for eksempel oliegiganten Exxon Mobile, som flere investorer på grund af manglende vilje til grøn omstilling ikke længere har på aktielisterne.
Det gælder bl.a. i Topdanmark, PKA, AkademikerPension og Industriens Pension. Alligevel fastholder pensionsselskaberne for nuværende deres investeringer i storbanker som Wells Fargo, Barclays, Bank of America, JP Morgan, Citigroup, HSBC, Deutsche Bank, Danske Bank og mange flere.
Det er alle banker, som finansielt servicerer Exxon Mobile og mange andre oliegiganter gennem både aktie- og obligationsinvesteringer og/eller med udlån og bankgarantier.
Hos AkademikerPension er investeringsdirektør Anders Schelde opmærksom på udfordringen om, at pensionskassen stadig bidrager til udvikling af fossil energi gennem investeringer i storbanker.
Da vi investerer i bankerne, så bidrager vi derved indirekte
”De fossile selskaber er direkte forbundne med klimaudfordringen. Det har vi forholdt os til som investorer, og sagt at vi ikke ønsker at investere i deres aktier. Men det er rigtigt, at det kun er en del af deres finansiering. En anden meget stor del kommer via bankerne, som derved bidrager til klimaudfordringen. Da vi investerer i bankerne, så bidrager vi derved indirekte”, siger Anders Schelde.
Hos PKA, der har ekskluderet en lang række olieselskaber, er flere af de internationale banker på ”dialoglisten”.
PKA bedriver med andre ord aktivt ejerskab overfor bl.a. Barclays, Citi Group, Deutsche Bank, HSBC og JP Morgan. Men dialogerne er kategoriseret under ”selskabsledelse” og ikke klimaspørgsmål.
PKA oplyser, at dialog omkring finansiering af fossil energi sker gennem samarbejdspartneren Hermes EOS og via Institutional Investors Group for Climate Change (IIGCC)
Derfor ekskluderer vi som udgangspunkt heller ikke underleverandører som banker og andre finansielle selskaber
”Gennem vores aktive ejerskab arbejder vi for, at alle selskaber, vi investerer i, bidrager til den grønne omstilling og udfasningen af fossil energi. Også banker. Men når vi går så langt som til at ekskludere et selskab, sker det med udgangspunkt i det konkrete selskabs handlinger og deres overtrædelse af vores principper for ansvarlige investeringer. Derfor ekskluderer vi som udgangspunkt heller ikke underleverandører som banker og andre finansielle selskaber på baggrund af, hvem deres kunder er”, oplyser chef for presse & eksterne relationer hos PKA, Nicholas Rindahl.
AkademikerPension oplyser, at de sammen med andre investorer har stillet forslag til den japanske bank Mizuho om netop deres finansiering af kulkraftværker. Også Samsung er AkademikerPension i dialog med omkring deres planer for bygning af kulkraftværker.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.