Samfundsansvar

EU vil forbyde kul og atomkraft som bæredygtig investering

Joachim Kattrup

søndag 07. april 2019 kl. 14:01

EU– Parlamentet vedtog 28. marts sin endelig forhandlingsposition i forhold til en klassifikation af bæredygtige investeringer. Formuleringen gør pr. definition investeringer i kul, gas-infrastruktur og atomkraft til ikke-bæredygtige aktiver. Forslaget gælder for finansielle produkter, der i forvejen er mærket som bæredygtige. Beslutter Ministerrådet at gøre forslaget til lov vil det få konsekvenser for bæredygtige investeringsfonde og porteføljer, og det vil blive mere synligt hvilke investeringer, der ikke er bæredygtige

EU-Parlamentet vedtog 28. marts et revideret udkast til forordning om klassificering, der er helt afgørende for hvilke finansielle produkter som finansielle udbydere og kapitalforvaltere i fremtiden må mærke og markedsføre som bæredygtige. Godkender Ministerrådet forslaget med en senere implementering i EU-lovgivningen vil kul, atomkraft og gasinfrastruktur pr. definition ikke kunne indgå i bæredygtige finansielle produkter.

I forslaget er der også skærpede krav til standarder for menneskerettigheder, så de følger FN’s retningslinjer og ikke blødere anbefalinger fra eksempelvis den internationale arbejdsorganisation ILO. For en række institutionelle investorer vil forslaget få konkret betydning for porteføljesammensætningen.

Eksempelvis Nordeas bæredygtige Star-fonde tillader investeringer i selskaber, hvor op til 30 procent af omsætningen kommer fra kul. Flere andre etiske og bæredygtige investeringsfonde, der accepterer lignende høje grænseværdier, kan blive tvunget til at frasælge aktiver i gas, kul og atomkraft. Også nye bæredygtige pensionsprodukter, som for eksempel udbudt af iværksættervirksomheder som Matter (tidligere Penstable) eller Metoa, beskrevet på Økonomisk Ugebrevs portal for samfundsansvar, kan blive ramt, da atomkraft for nuværende tillades i deres porteføljer.

I forslaget præciseres (artikel 14, 2a) det, at kul – ’solid fossil’ – ikke kan betragtes som en miljømæssigt bæredygtig økonomisk aktivitet. Det samme gælder for investeringer i gasinfrastruktur, som Parlamentet også ønsker at udelukke som en bæredygtig økonomisk aktivitet. Argumentet er her (artikel 14, 2b), at infrastruktur, der blokerer for investeringer i 100 procent carbon-neutrale kilder – som fx vind og sol – besværliggør incitamenterne til at kanalisere investeringer i retning af den grønne omstilling.

Det hedder i de tekniske formuleringer en ”lock-in effect”, og heri indgår også investeringer i gasinfrastruktur. “Criteria shall ensure that economic activities that con- tribute to carbon intensive lock-in effects are not considered environmentally sustainable economic activities,” hedder det.

Heller ikke finansielle produkter og investeringer, som understøtter atomkraft vil kunne markedsføres som bæ- redygtige. Parlamentet lægger nemlig op til, at energikil- der og aktiviteter, der producerer ikke-genbrugeligt affald ikke kan defineres som grønne eller bæredygtige.

Den reviderede tekst blev vedtaget med et flertal bestående af den Konservative og Kristendemokratiske Gruppe (EPP-ED), Den Liberale Gruppe (ALDE) og Gruppen De Grønne (EFA). EU’s gruppe af socialdemokrater undlod helt at stemme.

Manglende flertal for udvidelse af rammerne

Til gengæld kunne Parlamentet ikke finde flertal for at udvide omfanget af rammerne til at gælde alle finansiel- le produkter og investeringer. De gælder således kun de finansielle produkter, som i forvejen markedsføres som bæredygtige. Det vil i givet fald i praksis betyde, at definitionen kun vil gælde for nicheprodukter. Men til gengæld bliver det meget synligt hvilke finansieringer, som ikke le- ver op til kriterierene for en miljømæssigt bæredygtig økonomisk aktivitet, idet de ikke mærkes.

Afstemningen om formuleringerne betyder for det videre forhandlingsforløb, at Parlamentet nu har en klar position i de kommende forhandlinger med Ministerrådet. Vi er dermed meget tæt på at få afklaret, hvorvidt de europæiske toppolitikere deler opfattelsen af, hvordan EU fremadrettet vil sikre, at investeringer i højre grad flyder mod bæredygtige initiativer for at understøtte Parisaftalen og klimapolitiske fastsatte mål.

Ifølge EU’s handlingsplan for bæredygtige investeringer vil det endelige forslag blive vedtaget i 3. kvartal i år – altså lige efter sommerferien

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
ATP søger Senior Finance Business Partner til Koncernøkonomi
Hillerød
14-06-2021
Hillerød
14-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Økonomisk, teknisk eller IT-orienteret profil med evne for datahåndtering til internationalt arbejde
Fredericia
14-06-2021
Fredericia
14-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]