Samfundsansvar

Finanssektor: Vi skal have statsstøtte til klimainvesteringer

Joachim Kattrup

fredag 03. april 2020 kl. 14:36

I køreplanen for Klimapartnerskab med regeringen skriver finanssektoren, at de nødvendige investeringer for at nå 70 procents CO2-reduktionsmålet i 2030 ”ikke er rentable” for private investorer. Finanssektoren kræver, at staten træder til og garanterer attraktive afkast.

Alligevel fastholder formanden for klimapartnerskabet Torben Möger Pedersen over for Økonomisk Ugebrev, at der ikke er modsætninger mellem bæredygtige investeringer og afkastkrav.

 

nødvendige klimanvesteringer er ikke rentable

 

I finanssektorens egen Køreplan for finanssektorens klimapart – nerskab hedder det, at ”kernen i udfordringen bliver at skabe rammevilkår i Danmark og internationalt, der gør, at de nødvendige investeringer bliver økonomisk rentable.”

Finanssektoren konkluderer dermed, at klimainvesteringer for nuværende ikke tilbyder et attraktivt risikojusteret afkast.

Det ligner en helt ny erkendelse i forhold til tidligere meldinger fra finanssektoren, som de senere år højlydt og kontinuerligt har argumenteret for, at netop bæredygtige investeringer og afkast ikke er modsætninger.

 

Do good and do well – på samme tid

 

Formand for finanssektorens klimapartnerskabet med regeringen, CEO i PensionDanmark Danmark Torben Möger Pedersen, udtalte tilbage i 2018 i en artikel i Økonomisk Ugebrev, under overskriften ”Intet dilemma mellem afkast og etik,” at ”vores erfaring er, at krav om gode afkast på ingen måde udelukker samfundsansvarlige investeringer, eller som vi siger: ”Do good and do well” på samme tid.”

Torben Möger Pedersen har ved flere lejligheder siden gentaget budskabet, og direkte adspurgt på baggrund af klimarapportens formuleringer, er det tilsyneladende stadig budskabet.

”Den finansielle sektor skal naturligvis långive og investere forsvarligt ud fra almindelig sunde forretningsprincipper. Det er dét, der ligger i, at de grundlæggende økonomiske incitamenter skal være på plads. For et pensionsselskab som PensionDanmark er det et krav, at vi investerer for at opnå de bedst mulige afkast til fordel for medlemmerne. Vores erfaring er, at bæredygtige investeringer og afkast fint kan gå hånd i hånd,” siger Torben Möger Pedersen.

Hånd i hånd budskabet har i årevis lydt fra store dele af erhvervslivets aktører både i og uden for den finansielle sektor. Men budskabet harmonerer dårligt med finanssektorens og andre budskaber i køreplanerne.

 

Denne artikel er en ikke-låst abonnementsartikel, som er gratis tilgængelig. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler på ESG.ugebrev.dk kan du oprette gratis adgang i 7 dage ved at klikke her.

 

Staten skal tage risikoen, investorene gevinsten

baggrundsrapporten til finanssektorens køreplan for finanssektorens klimapartnerskab foreslås, at staten skal tage risikoen for udvikling af nye teknologier som private investorer derefter efterfølgende kan overtage, når varerne kan afsættes.

”Med offentlig kapital kan det offentlige påtage sig en del af de betydelige risici, der er i investeringernes udviklings- og modningsfase. Det kan medvirke til at sikre den fornødne rentabilitet for private investorer,” hedder det.

Brancheorganisationen Forsikring & Pension stiller også krav om statslige garantier for at sikre sikre indfrielsen af klimalovens målsætninger.

”For at sikre de nødvendige grønne investeringer frem mod 2030 er der behov for offentlige garantier for pris eller afsætning på teknologier, der ikke p.t. er konkurrencedygtige,” siger Jan V. Hansen, Vicedirektør i Forsikring & Pension.

Videre siger han: “På samme måde som det skete med f.eks. el fra vindmøller. Hvis det offentlige er opmærksomme på dette, kan fremtidens investeringer blive lige så rentable som nutidens. Og sikre nye erhvervspolitiske styrkepositioner – og dermed vækst og beskæftigelse.”

Staten skal altså påtage sig en del af risikoen, imens den finansielle sektor kun medvirker, når ”den fornødne rentabilitet” viser sig. Det vil typisk betyder et garanteret afkast på mellem 10 og 12 procent, hvis man sammenligner med for eksempel forventningerne i statens verdensmålfond (IFU).

Fra andre med kendskab til bæredygtig udvikling er kravene om garantier dog ikke så overraskende.

”Når det kommer til bæredygtighed, har den altoverskyggende grundregel i dansk erhvervsliv længe været, at profit og bæredygtighed går hånd i hånd. Klimapartnerskabernes rapporter afslører imidlertid, at danske virksomheder er opmærksomme på, at løsning af verdens problemer og profitmaksimering ikke går hånd i hånd, derfor beder de staten om hjælp. Hvis win-win var så effektiv, var klimakrisen nok blevet løst for længst,” siger ph.d. i filosofi og CSR-ansvarlige i virksomheden Gubra, Claus Strue Frederiksen.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]