Samfundsansvar

Kommentar: Klimarådets forslag om høj CO2-afgift er nu utopisk

Joachim Kattrup

lørdag 18. april 2020 kl. 20:47

Genrejsningen af dansk økonomi kan reducere Klimarådets anbefalinger til en fodnote i de nu udsatte klimaforhandlinger.

En høj CO2-afgift er svær at sælge overfor et presset erhvervsliv, der er sendt til tælling. COVID-19 krisen har fået bl.a. Dansk Industri (DI) til i klimaets tegn at kræve massiv statsstøtte, skattelettelser og afgiftslempelser for milliarder af kroner, skriver redaktør Joachim Kattrup i denne kommentar.

Selv de indefrosne feriepenge forsøger DI at tørre af på staten. De danske skatteydere kommer formentlig i stor stil til at betale for klimaplanen, fordi det er meget svært at se, hvor opbakningen til en høj CO2-afgift skal komme fra på trods af, at Vismændende kraftigt anbefaler det.

Vismændene skriver bl.a., at “Til gengæld véd vi, at subsider koster staten penge. Det betyder skatter der skal opkræves. For de der modtager subsidier (eller offentlig investeringsefterspørgsel), kan det måske godt betale sig. Men det kan ikke betale sig for alle de andre, der kommer til at betale subsidierne. Det eneste effektive våben er afgifter. Subsidier kan måske godt få os ”i mål”. Men regningen bliver større, end hvis vi var gået afgiftsvejen – og den kan blive meget større.”

COVID-19 krisen har utvivlsomt sat dansk økonomi i bakgear og samtidig udskudt forhandlingerne om, hvordan Danmark skal nå i mål med klimaambitionen om 70 procents CO2-reduktion i 2030 i forhold til basisåret 1990. Behandlingen af 39 lovforslag, hvori klimaloven indgår, er nu programsat til vedtagelse i næste folketingsår.

Det er forståeligt, at regeringen fokuserer på at genåbne Danmark. Men forsinkelsen af klimaforhandlingerne kan vise sig at styrke erhvervslivet i kampen om hvem, der skal bære byrden for klimaambitionen.

Senest (mandag d. 27. april) har den borgelige blok i folketinget i en fælles kronik i Berlingske erklæret, at de ikke kan støtte yderligere byrder på dansk erhvervsliv. “Det skal være slut med at lægge større byrder på erhvervslivet”, hedder det i kronikken.

Penge er der nu færre af end før – i et erhvervsliv, der efter nedlukningen desperat råber om hjælp. Klimarådets forslag om en høj CO2-afgift, som styrende element i en klimaplan, synes utopisk i den en tid, hvor økonomien skal genrejses.

Lige inden Danmark lukkede ned, fremlagde Klimarådet sin rapport. Den bygger på princippet om, at forureneren betaler i form af en teknologineutral CO2-afgift. Allerede dagen efter skød Dansk Industri, Dansk Landbrug & Fødevare og andre interesseorganisationer ideen ned.

 

kan erhvervslivet overbevise politikerne om, at det er guleroden og ikke pisken, der virker, lover de til gengæld både guld og grøn velstand

 

Erhvervslivet foretrækker at fremhæve potentialer fremfor regninger, og kan erhvervslivet overbevise politikerne om, at det er guleroden og ikke pisken, der virker, lover de til gengæld både guld og grøn velstand.

Klimaminister Dan Jørgensen stemte i og bakkede synspunktet op. En afgift ikke må være alt for høj, forsikrede han. Om Mette Frederiksens udnævnelse af Finansminister Nicolai Wammen som forhandlingsleder for klimahandlingsplanen var en degradering af klimaministeren eller en styrkelse af synspunktet, må tiden vise.

En CO2-afgift er dog i følge Vismændene det mest effektive værktøj. Vismændene vurderer, at statsstøtte ikke er det mest effektive.

“Der er myriader af valg der skal træffes: hvem er ”mest” grøn og er derfor ”mest egnet” til støtte? Det omfatter ikke bare forbrugere, men alle led i kæden. Virksomheder og kraftværker er også indbefattet. For dem handler det om teknologivalg. Mange teknologier kan være ”grønne”. Nogle er bare ikke så effektive. Men det er virkelig svært at afgøre fra Christiansborg, hvad der er mest effektivt,” skriver Vismændene.

Under alle omstændigheder er det finansministeren, der nu bestemmer – og det er ikke klimaministeriets beregninger, der er centrale. I kølvandet på Klimarådets rapport leverede regeringens klimapartnerskaber deres bud på hvilke løsninger, de mener skal til for at nedbringe CO2-udledningerne i tråd med Aftale om klimalov. Aftalen støttes bredt i folketinget med undtagelse af den yderste højrefløj.

Klimapartnerskaberne konkluderer meget tydeligt, at klimainvesteringer ”ikke er rentable” (finanssektoren), og at ”kunder og forbrugere vægter parametre som tid og pris højest” (transportsektoren). Erhvervslivets top har dermed tydligt markeret, at afgifter kan koste vækst, arbejdspladser og velstand.

Det er statsstøtte, der skal til for at løse klimaudfordringen, er budskabet. Og argumentet har fået fornyet saft og kraft, fordi COVID-19 krisen har gjort afgifter til et betændt tema. Erhvervsfolk og topchefer står i kø for at gøre den grønne omstilling til omdrejningspunktet for genrejsning af dansk økonomi.

Senest har Dansk Industri præsenteret 22 grønne forslag . Og igen er der tale om forslag, som kræver statsstøtte i form af ”konverteringspuljer”, ”startpuljer”, ”markedsbaserede tilskudspulje”, ”skattelettelser” og ”afgiftsnedsættelser.”

Ja, selv de indefrosne feriepenge foreslår Dansk Industri, at staten betaler, så erhvervslivet også slipper for den forpligtigelse. Ikke et ord om CO2-afgifter, eller hvordan erhvervslivet selv kan investere i klimaløsninger.

COVID-19 krisen har ændret klimadebatten og gjort den til et spørgsmål om, hvem i erhvervslivet, der kan og skal have mest støtte, så vi hurtigst muligt får en flyvefærdig økonomi tilbage.

I Aftale om klimalov hedder det, at ”Dansk erhvervsliv skal udvikles og ikke afvikles.” Erhvervslivet har allerede gjort kraftigt opmærksom på, at de er truet på livet af både COVID-19 nedlukningen og en kommende CO2-afgift. Løsningen er derfor udvikling – og den kræver dansk erhvervsliv, at staten sørger for.

Så går bæredygtighed og profit igen hånd i hånd.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Aktieugebrevet Invest Logo
Formue

Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020

AktieUgebrevet Invest er en anderledes investeringsfond, der grundlæggende følger porteføljen i Økonomisk Ugebrev Formue. Fonden gav i 2020 et afkast på 32 procent. Udgangspunktet er en meget forsigtig investeringsstrategi:…
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Ledelse
Norsk Legemiddelverket: 23 døde efter COVID-19 vacciner, advarer mod brug til ældre
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima

Seneste nyt

Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Life Science

GENMAB – mod nye højder i det nye år!

Forventningerne til dette års ASH-konference var skyhøje, men der blev leveret som ventet, og der er nu linet op til et kapløb mellem Genmab og Roche indenfor de bi-specifikke…

Aktuel artikelserie

Ny artikelserie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce quis lectus quis sem lacinia nonummy. Proin mollis lorem non dolor. In hac habitasse platea dictumst. Nulla ultrices odio. Donec augue. Phasellus dui. Maecenas facilisis nisl

Andre artikelserier

Ny artikelserie
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden
Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde
Formue
Langers Skarpe: Sådan gik det mine fem vinderaktier 2020, udpeget primo januar 2020
Ledelse
2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse
Finans
Temaer 2021: Her er årets temaer og brancheanalyser i ØU Finans
Samfundsansvar
2020 blev rekordår for bæredygtige fonde
Finans
Provinsbanker i fusionsspillet fik aktieplusser i 2020, stort set resten dykkede
Finans
Tema: Store skadesforsikrings selskaber smadrer de fleste mindre selskaber
Finans
Bagmænd bag store forsikringskonkurser i gang med nyt forsikringseventyr
Finans
Månedsstatus: Kapitalfonde køber op i højt tempo trods corona
Formue
ØU Trader: Økonomisk Ugebrevs Portefølje slutter 2020 med +44%, 7%-point bedre end markedet
Samfundsansvar
Ny rapport: Aktuel oversigt over kontroversielle investeringer fra Xklude

Seneste nyt

Formue
Matas’ muligheder som vækstaktie undervurderes
Formue
cBrain: Børsens dyreste aktie og et godt køb

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Ny lov og nye bekendtgørelser om klimatilpasning
Hårde straffe for misbrug af COVID-19-hjælpepakker
COVID-19: Mulighed for afholdelse af elektronisk generalforsamling i 2021
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X