Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Kun få danske pensionskasser afviser problematisk Aramco IPO

Joachim Kattrup

fredag 22. november 2019 kl. 14:47

Verdens største olieselskab, saudiske Aramco, har sat et par procent af selskabet til salg via den Saudiarabiske fondsbørs. Et rundspørge blandt danske olieinvesterende pensionsselskaber, viser at kun få eksplicit afviser at investere. Klimaaktivister mener, at en investering i Aramco vil være en katastrofe.

Blandt klimaaktivister er der ingen tvivl. En investering i Aramco vil være en katastrofe for den grønne omstilling. Aramcos IPO er samtidig et afgørende klimaøjeblik for den finansielle sektor, hvor det vil vise sig hvem, der vil bidrage, og hvem der vil begrænse klimaforandringerne.

Det mener Thomas Meinert Larsen, der er talsperson i Ansvarlig Fremtid, en kampagne under Klimabevægelsen i Danmark.

”Som en af verdens største udledere af CO2, er det krystalklart, at en stor del af Aramcos oliereserver ikke kan brændes af, hvis vi ønsker en beboelig planet for menneskeheden. En investering i Aramco udgør derfor en alvorlig risiko for investorer. De, der investerer i Aramco vil investere i olieproduktion på et tidspunkt, hvor de burde investere i en transition væk fra fossile brændstoffer. Derfor er dette et øjeblik, hvor danske investorer kan vise, om de vil undgå klimaforandringer eller bidrage til dem,” siger Thomas Meinert Larsen.

Også tidligere Managing Director for Goldman Sachs i England og nu bæredygtig iværksætter, August Lund, vurderer at Aramco er en katastrofal investering.

”Jeg ser denne ”IPO” som et forsøg på at sælge oil forward, uden om OPEC og simpelthen flytte oilprice risk fra Saudi til institutionelle investorer. Derved er det også en anerkendelse af, at der er substantiel downside risk til olieprisen, drevet af klimaændringer. Yderligere er det mere eller mindre umuligt at værdisætte Aramco givet en dårlig kombination af klimarelaterede bekymringer, geopolitiske risici, og et bet på en ustabil massemorder. Herudover er der ingen normal eller gennemskuelig governance,” vurderer August Lund.

I et rundspørge til elleve af de største olieinvesterende pensionskasser i Danmark afviser kun tre at smide penge i Aramco. PFA og PensionDanmark oplyser, at de ikke kommenterer på enkelte aktier.

Danica har endnu ikke taget stilling og yderligere to har slet ikke svaret, imens Lægernes Pension allerede har investeret i Aramco via nyligt opkøbte obligationer for 108 mio. kr.

Sampension, der også investerer i olie oplyser, at de har ekskluderet Saudi Arabien fra investeringsunivers grundet brud på menneskerettigheder og derfor ikke vil investere i Aramco.

Her gennemgår vi de øvrige svar fra Topdanmark, Lærernes Pension, Velliv, Pensam, Industriens Pension, AP-pension og Danica Pension.

Hos Lærernes Pension oplyser presseafdelingen, at ”for at Saudi Aramco kan være en del af investeringsporteføljen, er det blandt andet en forudsætning, at vores børsnoterede aktie- og obligationsinvesteringer samlet set kan understøtte Paris-aftalen. Det vil vi bruge de kommende uger til at kigge på.” Lærernes Pension oplyser desuden, at pensionskassen står midt i drøftelser om at opdatere deres etiske kodeks.

Også hos Velliv forventer man i det nye år en helt ny stillingtagen til oliebranchen. Men pensionsselskabet afviser aktuelt ikke Aramco.

”Vi vil vurdere og monitorere selskabet på linje med andre olieselskaber,” oplyser Velliv. TopDanmark oplyser, at de ikke kan investere i Aramco af praktiske grunde, fordi de ikke er aktive på det saudiarabiske finansmarked. Topdanmark har bl.a. BP og Exxon i porteføljen. Danica oplyser, at der endnu ikke er taget stilling til aktien.

Pensam, Industriens Pension og AP Pension afviser

Pensam, der har olieselskaber i porteføljen men også har ekskluderet 26 af slagsen, oplyser meget klart, at ”Pensam kommer ikke til at investere i Aramco IPO. Dels fordi det ikke er en interessant investering, og især fordi der er forskellige problemer med selskabet, med udfordringer ift. Saudi Arabiens politiske situation, transparens, governance og klimaperspektiv, med mere. Så et nej tak herfra,” oplyser Pensam.

Lignende melding lyder fra Industriens pension. ”Vi har besluttet os for ikke at deltage i Aramcos børsnotering på baggrund af en samlet vurdering af både finansielle forhold og ESG-forhold. Vores beslutning handler dels om værdiansættelsen af selskabet, dels om udfordringer med governance, arbejdstagerforhold samt risikoen for strandede aktiver på den lange bane,” oplyser Industriens pension.

AP-pension afviser også investeringen. ”Kvalitet er en nøgleparameter, når vi vurderer, om vi skal investere i et selskab, og herunder er governancestruktur en vigtig og bærende del af vores analyser. På den baggrund er det min umiddelbare vurdering, at Aramco ikke er interessant for os,” oplyser AP pension.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank