Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

LD smider ESG-ratingbureauerne på porten

Joachim Kattrup

fredag 20. september 2019 kl. 14:19

Den nye fond, der skal investere danskernes overskydende feriepenge, indfører et systematisk aktivt ejerskab overfor de børsnoterede selskaber. Redskabet, som kaldes Future Fit, skal skabe en fælles ramme for virksomhedernes CSR-målsætninger, evalueringer og rapportering og tager udgangspunkt i planetens bæredygtige grænser.

Fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) siger aktiechef Kristoffer Fabricius Birch, at ESG ratingbureauerne ikke er i stand til at levere et retvisende billede af virksomhedernes bæredygtige indsatser, og derfor har man valgt anderledes.

Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) skal i en ny fond forvalte lønmodtagernes tilgodehavende feriemidler i forbindelse med overgangen til den nye ferielov, med en forventet formue på 100 mia. kr. LD ønsker i forbindelse med investeringer fra midlerne et mere bæredygtig impact i de virksomheder, LD investerer i.

 

Vi mener ikke, at ESG-ratingbureauerne leverer et retvisende billede af virksomhedernes bæredygtige indsatser

Konceptet Future Fit, der er et open source-rapporteringsværktøj, benyttes allerede af flere selskaber i Danmark, bl.a. Novo Nordisk og Ørsted. Future Fit bygger på CSR-målsætninger, der tager udgangspunkt i de såkaldte ”planetary boundaries,” der udtrykker jordens bæredygtige grænser.

I et Future Fit regnskab er alle virksomheder i udgangspunktet i minus, da ingen virksomheder kan hævde, at de ikke har negative påvirkninger på kloden. Logikken er dermed omvendt af det traditionelle CSR-regnskab, der sjældent går i minus, fordi målestokken defineres af virksomheden selv og ikke ud fra hvilke udfordringer virksomheder søger at løse.

Udfordring af ratingfirmaernes forretning

Det nye redskab udfordrer ratingfirmaernes forretning. De bygger deres ESG-vurderinger på historiske data, typisk fra CSR-rapporterne. Det giver ikke et retvisende billede, mener LD’s aktiechef.

”Vi mener ikke, at ESG-ratingbureauerne leverer et retvisende billede af virksomhedernes bæredygtige indsatser. I stedet vurderer vi, at Future Fit er et godt rammeværktøj, fordi det tager udgangspunkt i planetary boundaries – altså planetens bæredygtige grænser,” siger Kristoffer Fabricius Birch, der også påpeger, at virksomhederne sjældent styrer deres CSR-indsats på baggrund af ESG-ratinger.

LD opfordrer virksomhederne til selv at benytte sig af Future Fit konceptet, og det er altså udløst af et behov for at skabe reel bæredygtig impact i virksomhederne.

”Vi har som investor svært ved at gøre en forskel ved blot allokering af midler i børsnoterede aktier. Virksomhederne ændrer sig ikke, blot fordi vi køber en aktie. Men ved at gøre opmærksom på Future Fit kan vi måske ændre på tankegangen og være med til at udvikle virksomhederne i en bæredygtig retning,” siger Kristoffer Fabricius Birch.

En af de store knaster, som Future Fit konceptet søger at løse, er CSR-regnskabernes ringe muligheder for at levere sammenlignelige resultater på tværs af virksomheder. Det løser Future Fit ikke helt, men med udgangspunkt i en fælles baseline – de nævnte planetary boundaries – er i det mindste målsætningerne sammenlignelige.

De fælles mål – for eksempel, at al energi skal produceres fra vedvarende energikilder – betyder, at virksomheden skal vise, hvordan den vil forandre sig, så den ikke har negativ indvirkning på klimaet via fossile energikilder. Vejen og indsatserne til at hente energi fra udelukkende vedvarende energikilder kan være forskellig. Men målet er det samme, og dermed er det nemmere at sammenligne virksomheder med hinanden.

”Det fornuftige ved Future Fit er for mig at se, at det sætter nogle mål, hvor virksomheden på forhånd er bagud. Målene har udgangspunkt i planetary boundaries, og det giver et fælles udgangspunkt for rapporteringer og et fokus på den bæredygtige problemstilling, som det i bund og grund handler om. Det vil vi gerne være med til at udbrede og bruge i det aktive ejerskab.”

De 100 milliarder i feriefonden vil blive investeret via mandater til kapitalforvaltere, der skal sikre, at de virksomheder, der investeres i, bliver tilbudt muligheden for at arbejde med Future Fit konceptet.

”Vi er ved at udvikle en pakke til vores forvaltere. Den skal tilbydes de virksomheder, som vi investerer i. Pakken kunne bl.a. indeholde case-beskrivelser, gode råd og en konsulenttime til at komme i gang med Future Fit. På den måde håber vi at kunne være med til at skabe impact i de virksomheder, vi investerer i,” siger Kristoffer Fabricius Birch.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank