Log ind
Samfundsansvar

Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger

Joachim Kattrup

mandag 15. februar 2021 kl. 20:43

To af Danmarks største og mest prestigefulde virksomheder – Novo Nordisk og A.P. Møller Mærsk – har lempet deres åbenhed om skattebetalinger. Begge selskaber offentliggør nu skattebetalinger for hver af de regioner, som de opererer i – også kaldet land-for-land skatterapportering. Oplysningerne rejser nye principielle spørgsmål, der viser hvilke udfordringer verden står overfor, og at åbne land-for-land skatteoplysninger giver virksomhederne nye dilemmaer

Novo Nordisk har gennem mange år formuleret, at de sigter mod en ”Competitive Tax Policy.” Det har været kritiseret, da det teoretisk har betydet, at Novo Nordisk kunne søge mod selskabskonstruktioner med en lavere skatteprocent i de tilfælde, hvor konkurrenterne også praktiserede aggressiv skatteadfærd.

Novo Nordisks tidligere skattepolitik åbnede med andre ord op for et skattemoralsk forfald, som kunne blive nødvendigt at bide i sig for at opretholde konkurrenceevnen.

 

Vores Tax Approach er opdateret sidste år og adresserer de emner, som en skattepolitik anno 2020 bør indeholde, skattechef Camilla Wright, Novo Nordisk

 

Nu har Novo Nordisk ændret incitamentet i skattepolitikken til et nyt udgangspunkt: ”Sustainable Tax Policy.” Forskellen handler om gennemsigtighed, oplyser Novo Nordisks skattechef, Camilla Wright. ”Vores Tax Approach er opdateret sidste år og adresserer de emner, som en skattepolitik anno 2020 bør indeholde. Et af de områder, som vi har haft mere fokus på i denne opdatering, er transparens,” siger Camilla Wright.

I det nye fokus om en ”bæredygtig skat” og gennemsigtighed rapporterer Novo Nordisk sine skattebetalinger på regionalt niveau. Desuden oplyser selskabet, hvor de intellektuelle rettigheder ejes, omfanget af produktion samt regionernes andel af Novo Nordisks samlede salg.

Novo Nordisks salg er markant større i USA, end det er i Danmark, men fordi de intellektuelle rettigheder hører hjemme i Danmark, tilfalder skattebetalingen Danmark. Halvdelen af Novo Nordisks salg sker altså i USA. Men skattebetalingen i Danmark er mere end fem gange så stor som skattebetalingen er i USA – henholdsvis 7,2 mia. kr. og 1,4 mia. kr.

Ifølge politisk chef, Lars Koch fra Mellemfolkelig Sammenvirke illustrerer opgørelsen et skævt skattesystem, der har store konsekvenser for især ulande, og han mener, at det er et stort problem for uligheden i verden.

 

Vi synes, at man skal følge det princip, også selvom Danmark eventuelt ville miste en smule indtægt, fordi det ville være retfærdigt, Lars Koch, Mellemfolkelig Sammenvirke.

 

”Hvis man havde en enhedsbeskatning, hvor overskud blev fordelt til beskatning i lande efter salg, medarbejdere og assets, så ville betydeligt mindre skat ende i Danmark. Det er derfor, at mange danske skattefolk og regeringer er tilbageholdende. Vi synes, at man skal følge det princip, også selvom Danmark eventuelt ville miste en smule indtægt, fordi det ville være retfærdigt, også særligt i forhold til ulande,” siger Lars Koch.

Ifølge Novo Nordisks skattechef, Camilla Wright, følger man de regler, der gælder, og desuden har Novo Nordisk tilsluttet sig anbefalinger fra World Economic Forums rapporteringsstandard om ”stakeholder capitalism.”

”Novo Nordisk har i januar tilsluttet sig World Economic Forums rapporteringsstandarder om ”stakeholder capitalism metrics”. Ifølge denne standard rapporteres blandt andet Total Tax Contribution. Desuden anbefales det, at man rapporterer skattebetalinger på markedsniveau for større markeder. Denne yderligere rapportering har vi ønsket at dele i form af en regionsopdelt rapportering af selskabsskatterne for året,” siger Camilla Wright.

 

Mærsks dilemma

Som Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar tidligere har beskrevet, lovede Mærsk sidste år, at selskabet i forbindelse med årsregnskabet 2020 ville offentliggøre skattebetalinger land-for-land. Det har Mærsk ikke gjort, idet Mærsk blot varsler, at oplysningerne vil være til rådighed i andet kvartal. Ifølge Mærsk vil oplysningerne følge OECD’s retningslinjer og gælde for ”the largest taxpaying countries per region.”

Grundlæggende er det positivt, at Mærsk efter flere års tilløb nu åbner op for hvor meget og hvor, koncernen betaler sin skat. Afgørende er det nemlig, at store globale koncerner træder ind i kampen mod aggressiv skattepraksis ved selv at gå forrest.

Gennemsigtighed er her helt centralt, hvis troværdigheden i selskabernes politikker for ansvarlig skattepraksis skal være mere værd end blot formuleringer og hensigtserklæringer.

Men Mærsks udmelding viser også, at selskabet nu træder ind i en ny, men nødvendig diskurs, som alt andet lige bliver mere besværlig. For hvis Mærsk kun vil fremvise sine skattebetalinger i de lande, hvor de betaler mest i skat, så er det selvklart, at muligheden opretholdes for at tilbageholde oplysninger i lande, hvor der ikke betales skat.

Man må formode, at argumentet er, at aktiviteten er meget lav, eller at investeringerne er meget store i de pågældende lande, hvor Mærsk betaler meget lidt i skat.

Men aggressiv skatteplanlægning handler netop om at betale mindre i skat, end ånden i loven tilskriver, og paradoksalt medfører udmeldingen, at Mærsk i teorien kan praktisere aggressiv skatteadfærd og ifølge egen politik undgår at oplyse om skat, aktiviteter, ansatte og omsætning i det pågældende land, hvor skatten er lav eller nul.

På mange måder strider det mod hele idéen om at offentliggøre sine skattebetalinger, hvis man kun oplyser om hvor man betaler sin skat – men ikke hvor man ikke betaler skat.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Ældre Sagen søger Controller til økonomiteamet
Nyt job
Bolig- og Planstyrelsen søger Ambitiøs økonomipartner
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Investeringsmedarbejder til fast ejendom
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Finans Danmark søger Boligøkonom
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Medarbejder med relevant juridisk baggrund til komplekse og tværfaglige sager på det maritime område
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
To Controllere til Nature Energy
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Modernisering af Nationalbanken?

Økonomisk Ugebrev går i en række artikler tæt på Nationalbankens praksis på forskellige områder, hvor den adskiller sig ...

Andre artikelserier

Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English
Tax Governance
Den Danske Pensionssektor

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]