Samfundsansvar

Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger

Joachim Kattrup

mandag 15. februar 2021 kl. 20:43

To af Danmarks største og mest prestigefulde virksomheder – Novo Nordisk og A.P. Møller Mærsk – har lempet deres åbenhed om skattebetalinger. Begge selskaber offentliggør nu skattebetalinger for hver af de regioner, som de opererer i – også kaldet land-for-land skatterapportering. Oplysningerne rejser nye principielle spørgsmål, der viser hvilke udfordringer verden står overfor, og at åbne land-for-land skatteoplysninger giver virksomhederne nye dilemmaer

Novo Nordisk har gennem mange år formuleret, at de sigter mod en ”Competitive Tax Policy.” Det har været kritiseret, da det teoretisk har betydet, at Novo Nordisk kunne søge mod selskabskonstruktioner med en lavere skatteprocent i de tilfælde, hvor konkurrenterne også praktiserede aggressiv skatteadfærd.

Novo Nordisks tidligere skattepolitik åbnede med andre ord op for et skattemoralsk forfald, som kunne blive nødvendigt at bide i sig for at opretholde konkurrenceevnen.

 

Vores Tax Approach er opdateret sidste år og adresserer de emner, som en skattepolitik anno 2020 bør indeholde, skattechef Camilla Wright, Novo Nordisk

 

Nu har Novo Nordisk ændret incitamentet i skattepolitikken til et nyt udgangspunkt: ”Sustainable Tax Policy.” Forskellen handler om gennemsigtighed, oplyser Novo Nordisks skattechef, Camilla Wright. ”Vores Tax Approach er opdateret sidste år og adresserer de emner, som en skattepolitik anno 2020 bør indeholde. Et af de områder, som vi har haft mere fokus på i denne opdatering, er transparens,” siger Camilla Wright.

I det nye fokus om en ”bæredygtig skat” og gennemsigtighed rapporterer Novo Nordisk sine skattebetalinger på regionalt niveau. Desuden oplyser selskabet, hvor de intellektuelle rettigheder ejes, omfanget af produktion samt regionernes andel af Novo Nordisks samlede salg.

Novo Nordisks salg er markant større i USA, end det er i Danmark, men fordi de intellektuelle rettigheder hører hjemme i Danmark, tilfalder skattebetalingen Danmark. Halvdelen af Novo Nordisks salg sker altså i USA. Men skattebetalingen i Danmark er mere end fem gange så stor som skattebetalingen er i USA – henholdsvis 7,2 mia. kr. og 1,4 mia. kr.

Ifølge politisk chef, Lars Koch fra Mellemfolkelig Sammenvirke illustrerer opgørelsen et skævt skattesystem, der har store konsekvenser for især ulande, og han mener, at det er et stort problem for uligheden i verden.

 

Vi synes, at man skal følge det princip, også selvom Danmark eventuelt ville miste en smule indtægt, fordi det ville være retfærdigt, Lars Koch, Mellemfolkelig Sammenvirke.

 

”Hvis man havde en enhedsbeskatning, hvor overskud blev fordelt til beskatning i lande efter salg, medarbejdere og assets, så ville betydeligt mindre skat ende i Danmark. Det er derfor, at mange danske skattefolk og regeringer er tilbageholdende. Vi synes, at man skal følge det princip, også selvom Danmark eventuelt ville miste en smule indtægt, fordi det ville være retfærdigt, også særligt i forhold til ulande,” siger Lars Koch.

Ifølge Novo Nordisks skattechef, Camilla Wright, følger man de regler, der gælder, og desuden har Novo Nordisk tilsluttet sig anbefalinger fra World Economic Forums rapporteringsstandard om ”stakeholder capitalism.”

”Novo Nordisk har i januar tilsluttet sig World Economic Forums rapporteringsstandarder om ”stakeholder capitalism metrics”. Ifølge denne standard rapporteres blandt andet Total Tax Contribution. Desuden anbefales det, at man rapporterer skattebetalinger på markedsniveau for større markeder. Denne yderligere rapportering har vi ønsket at dele i form af en regionsopdelt rapportering af selskabsskatterne for året,” siger Camilla Wright.

 

Mærsks dilemma

Som Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar tidligere har beskrevet, lovede Mærsk sidste år, at selskabet i forbindelse med årsregnskabet 2020 ville offentliggøre skattebetalinger land-for-land. Det har Mærsk ikke gjort, idet Mærsk blot varsler, at oplysningerne vil være til rådighed i andet kvartal. Ifølge Mærsk vil oplysningerne følge OECD’s retningslinjer og gælde for ”the largest taxpaying countries per region.”

Grundlæggende er det positivt, at Mærsk efter flere års tilløb nu åbner op for hvor meget og hvor, koncernen betaler sin skat. Afgørende er det nemlig, at store globale koncerner træder ind i kampen mod aggressiv skattepraksis ved selv at gå forrest.

Gennemsigtighed er her helt centralt, hvis troværdigheden i selskabernes politikker for ansvarlig skattepraksis skal være mere værd end blot formuleringer og hensigtserklæringer.

Men Mærsks udmelding viser også, at selskabet nu træder ind i en ny, men nødvendig diskurs, som alt andet lige bliver mere besværlig. For hvis Mærsk kun vil fremvise sine skattebetalinger i de lande, hvor de betaler mest i skat, så er det selvklart, at muligheden opretholdes for at tilbageholde oplysninger i lande, hvor der ikke betales skat.

Man må formode, at argumentet er, at aktiviteten er meget lav, eller at investeringerne er meget store i de pågældende lande, hvor Mærsk betaler meget lidt i skat.

Men aggressiv skatteplanlægning handler netop om at betale mindre i skat, end ånden i loven tilskriver, og paradoksalt medfører udmeldingen, at Mærsk i teorien kan praktisere aggressiv skatteadfærd og ifølge egen politik undgår at oplyse om skat, aktiviteter, ansatte og omsætning i det pågældende land, hvor skatten er lav eller nul.

På mange måder strider det mod hele idéen om at offentliggøre sine skattebetalinger, hvis man kun oplyser om hvor man betaler sin skat – men ikke hvor man ikke betaler skat.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie

Jobannoncer

Forretningsudvikler med erfaring indenfor fonds- og investeringsområdet
Ringkøbing
30-04-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
30-04-2021
Totalbanken A/S søger en Pensionsspecialist
Aarup
30-04-2021
Energinet søger Analysestærk økonom med talent for formidling
Fredericia
14-04-2021
Dansk Sygeplejeråd søger en erfaren økonomimedarbejder
København
18-04-2021
Frøs Sparekasse søger en ny skarp hvidvaskansvarlig
Syd- og Sønderjylland
30-04-2021
Finans

Survey med 700 svar: Nykredit bedst til realkredit, Jyske Realkredit dumper

Tema: Rating af realkreditinstitutter. Efter Jyske Realkredit i sidste års udgave af Økonomisk Ugebrevs Realkredit Rating toppede som landets bedste realkreditinstitut, har Nykredit/Totalkredit i år overtaget førertrøjen. Ekspert vurderer,…
Finans
Q1-regnskaber: Bankerne foran rekordfremgang i førstekvartalsregnskaber
Samfundsansvar
GF: GN Store Nords ledelse blev nedstemt om skattepolitik
Samfundsansvar
Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Formue
Teknisk analyse af C25: Demant nærmer sig højeste kurs i 2½ år
Finans
Efter rivegilde: Pensionssektoren enig om regler for værdiansættelse af alternativer, offentliggøres om få dage
Formue
ØU Trader: Sådan investerer vi 50 mio. kr. Følg investeringsfondens handler på SMS realtime
Finans
Den danske solidariske realkredit-model ved at krakelere
Formue
Langers Skarpe: Nu kommer 1. kvartalsregnskaberne, og de bliver gode
Finans
Survey med 700 svar: Massivt ønske om elektroniske valg hos Forenet Kredit
Kultur
Medieanmeldelse: Coronaen og de moderne mose-ofringer
Kultur
Boganmeldelse: Tag opgøret med den ufattelige rigdom til én procent
Samfundsansvar
Finanssektoren gør samlet status over bidrag til grøn omstilling
Finans
Nationalbankens enegang: Alle andre gør det. Pres for at støtte danske papirer i kriseperioder
Samfundsansvar
ESG-krav fra investorer giver analytikere mere arbejde

Seneste nyt

Ledelse
Analyse. Scandinavian Tobacco vil være modigere: Det er der brug for
Formue
Langers Skarpe. Aktierne boomer: For godt til at være sandt?
Samfundsansvar
Stor krise i ekspert gruppe om taksonomi (Sustainable Finance)
Finans
Eksperter: Pensionssektorens unoterede aktier virker oppustede, hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd?
Finans

Nationalbanken ejer aktier for 10 mia., gemmer sig bag lov fra 1936

Lars Rohde har i al ubemærkethed placeret godt 10 mia. kr. kroner i aktiemarkedet og 3 mia. kr. i erhvervsobligationer, viser den nye årsrapport. Banken vil dog ikke fortælle…

Aktuel artikelserie

Den Danske Pensionssektor

Hvad er danskernes pensionsopsparing egentlig værd? Når danskerne sparer op til pension gennem en aftale i ansættelsen eller

Andre artikelserier

Den Danske Pensionssektor
Dansk Forsikringsmafia?
ESG & A.P. Møller-Mærsk
ESG investeringer og analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Life Science
Analyse: En kindhest fra FDA; men også en mulig opjustering til Novo Nordisk
Finans
Polacks direktørstol i PFA varmere end nogensinde før jubilæum
Finans
Topholm: Grønt industrieventyr kan blive ufatteligt stort
Formue
Langers Skarpe: Så er der dømt aktierally
Formue
Stor analyse: Overvurderes Bavarian Nordics vaccinepotentiale?
Ledelse
CEO-skifte i Top 100 2021: Overraskende mange CEO-skift i turbulent coronaår, se oversigten
Ledelse
Her er Ugens overskrifter i ØU Ledelse Kasketforvirring: Formandens og CEO’ens roller flyder sammen
Samfundsansvar
Udkast til Taksonomi lækket – læs gennemgang her (Sustainable Finance)
Formue
Lav-vækst Rockwool værdiansættes som høj vækst
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020, i plus for 2021
Finans
Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking
Ledelse
Analyse Hartmann: Nu skal transformationen til vækstvirksomhed lykkes
Finans
Saxo Bank bider Nordnet i haserne – vil være størst i Danmark
Finans
Pensionssektorens ESG-produkter bunder, investorer utålmodige

Seneste nyt

Samfundsansvar
Akademikere fastholder milliardinvestering i oliesektoren
Samfundsansvar
Topdanmarks og Nykredits porteføljer har flest kontroverser

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nye momsregler i forbindelse med fjernsalg til forbrugere
Iværksætter, virker dit virksomhedsnavn?
Ny svensk lov pålægger danske arbejdsgivere at betale skat i Sverige, hvis ansatte bosiddende i Sverige arbejder hjemmefra
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]