Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Nye ETF’er mod private baserer sig på bæredygtighed

Joachim Kattrup

fredag 23. marts 2018 kl. 13:39

Flere danske kapitalforvaltere vil honorere efterspørgslen efter bæredygtige investeringsprodukter rettet mod private med nye digitale investeringsløsninger, der underliggende trækker på ESG screenede ETF’er.

Den øgede interesse blandt private for bæredygtige investeringer får nu to danske fintech virksomheder til at udvikle privatrettede investeringsprodukter. Jakob Lage Hansen er i startupvirksomheden Metoa i gang med at etablere et digitalt investeringsprodukt, der underliggende trækker på en række udvalgte ESG-screenede og passivt forvaltede ETF’er. Metoa, der stadig er i gang med udvikling og funding, forventer at lancere produktet næste år.

”Det er ikke tilfældigt, at vi begynder med ESG-screenede ETF’er. Det er et effektivt investeringsprodukt, hvor bæredygtige beslutninger allerede er integreret i produktet, fordi vi nøje har udvalgt ESG-screenede ETF’er.

”Vi vil gerne konvertere abstrakte investeringsvalg til værdibaserede beslutninger og på sin vis demokratisere hele investeringsbeslutningen. Vores egne markedsundersøgelser kombineret med internationale analyser viser, at det specielt er unge i 20’erne og kvinder, som er interesseret i at investere med et større bæredygtigt formål,” siger stifter og CEO i Metoa Jakob Lage Hansen.

Metoas løsning, som med egne ord tilbyder at ”støtte et godt formål, uden at gå på kompromis med afkast”, bygger på etablerede ETF’er, der er ESG screenede af MCSI – en af verdens største leverandører af data om finansielle markeder. Og der er tale om en løsning, der bygger på at investere i de største og bedst ESG-ratede globale virksomheder udvalgt på baggrund af forskellige ESG kriterier.

Ifølge Morningstar er AuM for europæiske ESG baserede ETF’er steget fra ca. 3 mia. euro fordelt på 23 fonde til i dag AuM på næsten 15 mia. euro fordelt på 135 udbudte fonde. ”Det er ikke tilfældigt, at vi begynder med ESG-screenede ETF’er. Det er et effektivt investeringsprodukt, hvor bæredygtige beslutninger allerede er integreret i produktet, fordi vi nøje har udvalgt ESG-screenede ETF’er. Man skal starte et sted, og når vi har fået on-boardet nok kunder kan vi begynde at kigge på nye tiltag”, siger Jakob Lage Hansen.

Hidtil har ugennemsigtige og uens regler for beskatning af afkast fra udenlandske investeringer – herunder ETF’er – haft en dæmpende effekt på interessen, men regeringens nye erhvervs- og iværksætterpakke fra november 2017 har ændret reglerne, så der fra 2019 ”indføres en mere ensartet beskatning.

”De nye skatteregler skulle gerne gøre det nemmere for folk at gennemskue investeringer i ETF’er,” siger Jakob Lage Hansen.

ESG screenede ETF’er er også udgangspunktet for CEO Niels Fibæk Jensen hos startup-virksomheden Penstable, der lancerer deres digitale pensionskundeløsning om ca. tre måneder. Modsat Metoa, der går efter danskernes frie midler, vil Penstable tilbyde en digital pensionsløsning, hvor de kommende kunder kan se både afkast og impact indikatorer. ”Vi kigger nøje ETF’erne igennem med vores eget screeningværktøj. I praksis består vores investeringsunivers af omkring 60 ETF’er, som lever op til vores ansvarlighedskriterier,” siger Niels Fibæk-Jensen.

Penstable samarbejder med en endnu ikke offentliggjort dansk pensionskasse, og forretningsmodellen bygger således på samme principper, som for tiden hersker i fintech-miljøet om, at andre tredjeparter kan benytte data fra den finansielle sektor. En af udfordringerne for Penstable bliver helt grundlæggende, at få danskerne til at interesse sig for, hvordan deres pensionsopsparing bliver investeret og smidigt få flyttet danskernes pensionsdepoter.

”Der er knap en million pensionsdepoter, som nemt kan flyttes, og så tror vi på, at det store fokus på og debat omkring ansvarlige investeringer og bæredygtighed, især blandt den yngre del af befolkningen, vil skabe en bevidsthed om, at det er folks egne penge, der er tale om, og at de kan tage stilling til, hvad deres opsparinger skal investeres i,” siger Niels Fibæk-Jensen.

Millinniums og kvinder vil investere bæredygtigt

Ansvarlige og bæredygtige investeringer efterspørges især hos yngre generationer og af kvinder ved formueplaceringer og i pensionsopsparing, fremgår det af Økonomisk Ugebrev årlige PensionsSurvey. 700 svar viser, at 46 procent af de kvindelige pensionsopsparere vurderer, at det er ”vigtigt” eller ”meget vigtigt”, at bank/pensionsselskab investerer pensionsopsparingen ansvarligt eller bæredygtigt. Også selvom afkastet ikke bliver helt så stort. Af de mandlige pensionsopsparere og private investorer mener 25 procent – i alt 154 mandlige svar – at ansvarlig eller bæredygtig investering er ”vigtigt” eller ”meget vigtigt.” Andelen af mænd, der ønsker bæredygtige investeringer, er dog betydeligt højere i aldersgruppen 35-50 år.

[postviewcount]

Jobannoncer

FSR – Danske Revisorer søger skatte- og momskonsulent
Region Hovedstaden
To spændende stillinger til økonomistyring – en konsulent og en fuldmægtig
Region Hovedstaden
Kapitalforvalter til Ringkøbing Landbobank
Region Midt
Contract Manager til Drift og Teknik, Center for Ejendomme
Regio Hovedstaden
AkademikerPension søger Investeringsmedarbejder til Fast Ejendom – Globale investeringer
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Financial Controller hos en af Europas største producenter af kosttilskud og lægemidler
Region Syddanmark
Fagligt stærke analysemedarbejdere til ny enhed i procesafdelingen
Region Nordjylland
Controller til økonomifunktionen i en international virksomhed i vækst
Region Syddanmark
Dygtige og initiativrige økonomimedarbejdere til fakturabehandling og –bogføring i procesafdelingen
Region Nordjylland
WWF Verdensnaturfonden søger en erfaren Projekt Controller til økonomiafdelingen
Region Hovedstaden
Er du Grønlandsbankens nye Erhvervsrådgiver?
Grønland
Energinet søger analyse stærk økonom til koncernøkonomi
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sundhedssikring søger kreditormedarbejder med blik for optimering
Region Hovedstaden
Head of Controlling – Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Passioneret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]