Samfundsansvar

Pensionsopsparing: Samfundsansvaret forsvinder i takt med, at formuen stiger

Joachim Kattrup

mandag 25. januar 2021 kl. 16:20

Økonomisk Ugebrevs årlige pensionssurvey viser, at opsparere med mere end 10 millioner i pensionsformue har markant sværere ved at acceptere afkald på en smule afkast på bekostning af samfundsansvarlige investeringsbeslutninger, sammenlignet med danskere med færre midler.

Det samme gælder for private med opsparing i en kommerciel pensionskasse i forhold til medlemmer af en arbejdsmarkedsordning. Samfundsansvaret forsvinder i takt med, at formuen stiger, viser undersøgelsen med 524 respondenter. Dette er en central konklusion fra Økonomisk Ugebrevs årlige pensionssurvey.

Undersøgelsen belyser to forhold vedrørende pensionsopspareres syn på pensionskassernes arbejde med samfundsansvar og ESG. Som samlet gruppe er der generelt blandt danskerne en positiv forståelse af vigtigheden for samfundsansvar som et element i pensionsopsparingen. Men det kniber gevaldigt for de mere velpolstrede danskere med at acceptere, at samfundsansvaret eventuelt skal håndteres på bekostning af afkast.

”Det er positivt, at der er funding til f.eks. miljømæssig omstilling, men negativt hvis solide investeringer med stabile afkast bevist fravælges, f.eks. tobak,” fremfører en respondent i Økonomisk Ugebrevs survey. Vedkommende sætter dermed tydelige ord på den gængse holdning blandt pensionsopsparere med en formue på mere end 10 millioner kroner.

Respondenten er på ingen måde alene. En anden udtrykker det lige så klart: ”En af mine pensionskasser fokuserer ALT for meget på det (samfundsansvar og ESG, red.). Med de investeringer, jeg selv styrer, kan jeg så være helt ligeglad. Så er der lidt balance i tingene,” lyder vurderingen.

Undersøgelsen har inddelt respondenterne i forhold til deres oplyste pensionsformue. På spørgsmålet ”Er du indstillet på, at afkastet på din pensionsopsparing bliver lavere end ellers, fordi der satses på samfundsansvarlige investeringer?” er der en klar tendens. Desto højere pensionsformue, desto mindre accept af, at samfundsansvar eventuelt må koste på afkastet.

Accepten af mindre afkast på bekostning af samfundsansvar er jævnt fordelt blandt respondenter med en pensionsformue op til 10 mio. kr. Men holdningen er altså helt anderledes for opsparere med mere end 10. mio. kroner. Accepten for opsparere, der har over 20 mio. kr. i pensionsformue, daler ligeledes drastisk.

 

Det kan måske forklares med manglende kendskab til bæredygtige investeringer

 

At samfundsansvaret forsvinder i samme takt, som formuen stiger, overrrasker selvstændig pensionsrådgiver, Nikolaj Holdt Mikkelsen.

“Det er overraskende, at dem med største formuer har tilbøjelighed til ikke at ville fokusere på bæredygtige investeringer. Men det kan måske forklares med manglende kendskab til bæredygtige investeringer, og at det især er yngre generationer, som har taget bæredygtighed til sig,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Godt 20 procent af respondenterne – svarede til 106 personer – har en pensionsformue på mere end 10 mio. kr. Og billedet kan dermed betragtes som repræsentativt i forhold til det samlede svarunivers på knap 600.

Omvendt kan resultatet heller ikke en-til-en tolkes som et udtryk for et generelt billede i Danmark, idet 67 procent af respondenterne er over 60 år, og 90 procent er over 50 år. Desuden har meget få kvinder besvaret spørgeskemaet. Fra andre undersøgelser ved man, at det ofte er kvinderne og den yngre generation, der vægter bæredygtighed og samfundsansvar højt, når det kommer til investeringer.

Groft karikeret repræsenteres respondenterne altså af ”den velstående ældre hvide mand”. Blandt dem kan det til gengæld konstateres, at samfundsansvar over afkast ikke ses som et attraktivt valg. Afkast på pensionsopsparingen kommer før Parisaftale, verdensmål og samfundsansvar i al almindelighed.

Ikke desto mindre afspejler det, at det kan blive et vanskeligt at løse verdens store udfordringer, som det for eksempel udtrykkes i FN’s 17 verdensmål.

 

Højere formue, mindre samfundansvar

Pensions Survey 2021: Er du indstillet på, at afkastet på din pensionsopsparing bliver lavere end ellers, fordi der satses på samfundsansvarlige investeringer? (fordelt på formue)

 

CSR ekspert, mag.art. og ph.d. i filosofi, Claus Strue Frederiksen kalder det en “omvendt Pippi Langstrømpe” med henvisning til den gæve piges udsagn om, at “når man er ekstra stærk, har man en særlig forpligtelse til at være sød.”

”Det ligner en omvendt Pippi Langstrømpe: Jo stærkere du er, jo mindre sød skal du være. Og det er jo skørt. Faktisk er det lidt beskæmmende, at dem der har mest, også er dem, der er mindst villige til at bidrage til at løse verdens store udfordringer,” siger CSR ekspert, mag.art. og ph.d. i filosofi, Claus Strue Frederiksen.

Han peger også på, at det ikke kun er et velkendt etisk dilemma. Fænomenet kendes tillige i den økonomiske teori.

”I mere økonomisk forstand handler det om princippet om faldende marginalnytte, der tilsiger, at en krones velfærdsmæssige værdi falder, jo flere man har. Umiddelbart forekommer det jo korrekt, at jo flere skjorter man allerede har i tøjskabet, jo færre yderligere skjorter har man brug for,” siger Claus Strue Frederiksen.

 

En krones velfærdsmæssige værdi falder, jo flere man har

 

Surveyen viser også, at medlemmer af en arbejdsmarkedspensionskasse har mere forståelse for samfundsansvar på bekostning af afkast, end de personer der har firmapension i en kommerciel pensionskasse. 21 procent af medlemmerne af en arbejdsmarkedspension er således meget positive, imens det tilsvarende tal er 17 procent for medlemmer af en kommerciel firmapension.

Sammenligner man dette med respondenterne med egen private pension i et kommercielt selskab, er forskellen klart tydelig. Her har kun 13 procent forståelse for samfundsansvar på bekostning af afkast.

“Mange med egen pensionsordning er mere tæt på investeringerne, da de selv har truffet investeringsbeslutningerne i modsætning til arbejdsmarkedsordninger, hvor opsparerne nok er mere distanceret til investeringerne. Det kan måske forklare, hvorfor afkastet har mere vægt blandt private med egen ordning,” vurderer Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Samfundsansvar og pensionsordning

Pensions Survey 2021: Hvor positivt eller negativt synes du det er at medtage samfundsmæssige overvejelser (ESG)? (Fordelt på pensionsordning)

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Langers Skarpe: Her er forklaringen på ugens blodbad i danske aktier

 Vi har netop været igennem en højst usædvanlig uge for det danske aktiemarked. Hovedparten af de store danske kvalitetsaktier blev sat voldsomt ned. Og det er sket samtidig med,…
Life Science
Genmab ramte kursmål og faldt pladask tilbage
Formue
Ugeslut: Danske aktier dykkede historisk meget i forhold til europæiske aktier, hvorfor?
Formue
Nasdaq; Nu falder de amerikanske teknologiaktier helt sammen
Finans
Ex-formænd kritiske over for regelstramning: Risiko for svag bestyrelse for Finanstilsynet
Samfundsansvar
Sampension udvider ledelsesberetningen med flere ESG nøgletal
Ledelse
Rating af Etik & Moral i C25: Novo Nordisk ligger i en klasse for sig
Finans
Kapitalfonde rydder op i selskaber baseret på ”den gamle økonomi”
Finans
Pres på Lars Rohde: Kræver redegørelse om den “hemmelige” guldbeholdning
Samfundsansvar
Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude

Seneste nyt

Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Finans

IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder

IPO Rating: Det nye First North selskab, Valuer, lukker fredag tegningen før tid efter stor tegningsinteresse. Serieiværksætter Michael Moesgaard Andersen er blevet storleverandør til First North, efter også at…

Aktuel artikelserie

ESG analyser

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer løbende ESG-analyser af C25 selsakber. Analyserne er datadrevet og perspektiverer selskabernes bæredygtige strategier til markeder, konkurrenter og finansielle eller forretningsmæssige forhold.

Andre artikelserier

ESG analyser
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
Sustainable Finance
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år

Seneste nyt

Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Nu bliver det et krav at registrere sine overvågnings­kameraer
Er du og din virksomhed klar til besøg fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen – både på kontoret og i private hjem?
Få overblik: Ændring af konkurrenceloven
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]