Samfundsansvar

Topdanmark vil være CO2-neutral, men ikke på investeringer

Joachim Kattrup

mandag 19. april 2021 kl. 19:02

På bestyrelsens indstilling afviste aktionærer på Topdanmarks generalforsamling et forslag om, at forsikrings- og pensionsselskabet tilslutter sig investorinitiativet Net-Zero Asset Owner Alliance. Medlemmerne af alliancen forpligter sig til nul CO2 netto-udledning i investeringsporteføljen. Topdanmark har for nuværende kun mål om CO2-reduktioner for egen organisation – herunder bl.a. at begrænse ansattes flyrejser. Sideløbende investerer Topdanmark både i flyselskaber og oliesektoren.  Topdanmark har ikke ønsket at besvare konkrete spørgsmål vedrørende klimamål.

Topdanmarks afvisning af at tilslutte sig Net-Zero Asset Owner Alliance er ikke et problem i sig selv, hvis blot Topdanmarks klimastrategi for investeringsporteføljen indeholdt en tilsvarende målsætning om CO2-reduktioner svarende til netto-nul udledninger. Men et sådan mål har Topdanmark ikke.

Topdanmark har ellers tidligere oplyst at ville være CO2-neutrale i 2030.  Men målet omfatter kun driften af Topdanmarks egne bygninger, firmakørsel og flytransport. CO2-neutralitetsmålet omfattet altså ikke Topdanmarks investeringer, der udgør en samlet formue (AuM 2020) på omkring 100 milliarder kroner.

Ifølge Topdanmark skal 20 pct. af formuen investeres i grønne aktiver. Men det efterlader altså så 80 pct. af den samlede investeringsformue uden nogen form for konkrete CO2-reduktionsmål.

Økonomisk Ugebrev har spurgt om, hvilke klimamål selskabet arbejder på når det gælder investeringer.

Det har Topdanmark ikke svaret på. I stedet oplyser investeringschef for ansvarlige investeringer, Andreas Stang, i en mail, at ”Topdanmarks ambition om at have 20 pct. af investeringerne i den grønne omstilling i 2030, ser vi som den rigtige måde at få eksponering til det kæmpe skift, der sker i den globale energiforsyning. Ved ikke at fokusere endimensionelt på CO2-intensitet, har vi mulighed for at investere i de selskaber, der for eksempel udvikler mere brændstofs effektive motorer, ny batteriteknologi, hydrogenproduktion og lignende. Det er selskaber, der udleder C02, men samtidig er med til at muliggøre den grønne omstilling.”

Den seneste offentliggjorde aktieliste viser, at Topdanmark har investeret for omkring 175 mio. kr. i flyselskabet Airbus SE. Udover det etisk kritisable i, at Airbus leverer flymotorer til atomvåbenindustrien, er det paradoksalt, at Topdanmarks klimamål for egen organisation fokuserer på at reducere CO2-udledningerne inden 2030 fra netop flytransport af egne ansatte.

Topdanmarks mål om at reducere udledningerne fra de ansattes færre flyrejser skal altså forenes med forventeligt afkast fra investeringer i et flyselskab, der formentlig ikke vil anbefale at flyve mindre.

Topdanmarks klimastrategi rummer også plads til aktieinvesteringer i olieselskaberne Occidental Petroleum, Total SE og BP. Investeringerne i selskaberne udgør samlet set over 500 mio. kr. og står også i kontrast til Topdanmarks mål om at være CO2-neutral i egen organisation. Alle tre olieselskaber har konkrete investeringsplaner for kapacitetsudvidelser af den fossile produktion.

For Total og BP indbefatter dette også kapacitetsudvidelser i olieproduktion, fremstillet fra tjæresand, der er en meget forurenende produktionsmetode med både sociale og kulturelle bivirkninger for lokalbefolkninger i de lokale udvindingsområder.

Ifølge Topdanmarks seneste rapportering ligger udledningerne fra investeringer under benchmark. Men det oplyses ikke, hvilket benchmark, der er benyttet. Oplysningen syntes heller ikke at være formuleret som et mål i sig selv, men blot anført som en oplysning til læseren. Desuden er et mål baseret på selskabernes egen oplyste udledninger sjældent et udtryk for, at verdens klimamål er inden for rækkevidde.

Slet ikke når beregninger fra MSCI viser, at de aktuelle mål for CO2-reduktioner, samlet for alle 8900 selskaber i MSCI ACWI Investable Market Index, vil medføre en global temperaturstigning langt over Parisaftalens målsætninger på maksimalt to grader.

Af stemmeopgørelsen fra Topdanmarks generalforsamling fremgår det, at aktionærforslaget om tilslutning til Net-Zero Asset Owner Alliance blev nedstemt med 97 pct. Det må derfor antages, at storaktionæren, og den reelle kontrollerende ejer, den finske forsikringskoncern Sampo, har afvist forslaget. Finske Sampo ejer 47 pct. af Topdanmark, der med tre pct. egne aktier sidder på majoriteten. Sampo er heller ikke medlem af Net-Zero Asset Owner Alliance. Det er Nordea, der stemte for forslaget, ifølge Nordeas voting record, derimod.

Ufuldstændige klimamål hos andre investorer

Topdanmarks afvisning af klimaalliancen illustrerer et større problem: Kun få investorer har tydelige CO2-reduktionsmål, der dækker over samtlige udledninger fra de underliggende aktiver. Topdanmark har ikke ønsket at besvare Økonomisk Ugebrevs spørgsmål om manglende klimamål for investeringer.

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har spurgt fem andre store investorer, der heller ikke har tilsluttet sig Net-Zero Asset Owner Alliance, om deres mål for investeringsporteføljen. Det drejer sig om Velliv, Industriens Pension, AP Pension, Sampension og Lærernes Pension.

De har ligesom TopDanmark formuleret reduktionsmål. Men målsætningerne er meget løst formuleret, og dækker kun dele af porteføljen, ligesom de heller ikke omhandler samtlige emissioner udledt af de underliggende selskaber – de såkaldte scope 3 emissioner.

Heller ikke investorer, der har tilsluttet sig Net-Zero Asset Owner Alliance, har sat mål for samtlige udledninger i porteføljen, idet alliancens retningslinjer kun anbefaler at fastsætte scope 3 emissioner for prioriterede industrier.

Samlet set tegner der sig et billede af reduktionsmål, der i virkeligheden kun omhandler dele af hele investeringsuniverset.

Blandt svarene i minirundspørgen om klimamål, herunder hvorvidt scope 3 emissioner indgår i klimamål, hedder svarene blandt andet:

  • ”Nej. Jeg er ikke bekendt med at institutionelle investorer er påbegyndt scope 3 rapportering.”
  • ”Der er endnu ikke fastsat specifikke delmål, men vi måler dog løbende CO2-aftrykket for en stor del af vores portefølje.”
  • ”Delvist. Vores fossile eksklusionsstrategi bunder bl.a. i, at kul-, olie- og gasselskaber har store scope 3-emissioner.”
  • ”Nej, de skal indgå ikke i opgørelserne,”
  • ”Vi har ikke inddraget scope 3 emissioner (endnu) da datagrundlaget herfor er utilstrækkeligt som konkret mål. Men de indgår i vores prognoser.”

 

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]