Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Topdanmarks og Nykredits porteføljer har flest kontroverser

Joachim Kattrup

mandag 22. marts 2021 kl. 17:28

En screening af aktielisterne fra 18 danske institutionelle investorer viser, at Topdanmark og Nykredit har relativt flest kontroversielle selskaber i deres porteføljer. Selskabernes aktielister omfatter flere kontroversielle sager end hos andre danske investorer. Fire ud af ti selskaber hos Topdanmark er knyttet til kontroversielle temaer. Både fossile selskaber og atomvåbenproducenter er på aktielisterne hos Topdanmark og Nykredit.      

Topdanmark og Nykredit har størst risiko for at blive ramt af ESG relaterede skandaler ud fra de børsnoterede selskaber, de investerer i. Dette viser en screening, som Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har foretaget af de 18 største danske institutionelle investorer i Danmark.

Screeningen er baseret på 31 forskellige kontroversielle temaer, der omfatter fossile selskaber og selskaber med aggressive skattekonstruktioner i skattelylande – til producenter af atomvåben og vage politikker for håndtering af sager om krænkelser af menneskerettigheder.

Alle kontroversielle temaer, der er screenet for, kan læses her.

Resultatet af screeningen viser, at Nykredits og Topdanmarks aktieporteføljer indeholder relativt flest kontroversielle selskaber. I Topdanmark er 42 pct. af selskaberne i porteføljen forbundet til et eller flere kontroversielle temaer, imens 35 pct. af selskaberne i Nykredits portefølje er det.

Blandt de mere kontroversielle investeringer hos Topdanmark finder man olieselskaberne Occidental Petroleum, Total og BP samt også leverandøren til atomvåbenindustrien Airbus.

Med til billedet hører, at TopDanmark kun har 132 aktieinvesteringer på grund af en investeringsstrategi, der fokuserer på fonde og obligationer uden for opgørelsen. Ikke desto mindre er 42 pct., svarende til 55 selskaber koblet til kontroversielle temaer.

Den smalle aktieportefølje gør, at risikoen målt i antal identificerede og mulige kommende kontroverser i mulige hændelser, er mindre end for andre investorer. Men den relative risiko målt som andel af kontroverser af alle investeringer er alt andet lige højere hos Topdanmark end for de andre investorer i analysen.

Hos Nykredit udgør kontroversielle selskaber 35 pct. af deres aktiefonde. For Nykredit er i alt 1.729 aktier screenet, og der er identificeret 612 selskaber, der er koblet til et eller flere kontroversielle temaer.

Mest bemærkelsesværdigt er antallet af selskaber i våbenindustrien i Nykredits portefølje. I alt er 31 selskaber i Nykredits aktieinvesteringer forbundet til våbenindustrien, hvor særligt atomvåbenselskaberne Bae Systems, Safran SA og Huntington Ingalls ser etisk problematiske ud. Det er alle selskaber, der er ekskluderet af langt de fleste store investorer i Danmark, og også af mange andre nordiske investorer.

“Når det kommer til selskaber involveret i våbenproduktion, investerer vi inden for rammerne af de konventioner og internationale aftaler, Danmark har tilsluttet sig, bl.a. FN’s ikke-spredningsaftale, Ottowa-konvention og Oslo-konventionen. Er selskabers aktiviteter ikke i overensstemmelse med de konventioner og aftaler, Danmark har tilsluttet sig, ekskluderer vi dem som udgangspunkt,” siger Søren Larsen, Head of ESG i Nykredit Wealth Management.

Atomvåben er ulovligt efter FN-traktaten “Treaty on the prohibition of nuclear weapons”, der trådte i kraft 22. januar i år. Flere NATO-lande, herunder Danmark, har ikke underskrevet traktaten. Men det har ikke afskåret mange internationale investorer fra at ekskludere producenter af atomvåben med henvisning til traktaten.

I følge screeningen af de 18 danske investorer viser resultatet da også, at der er konsensus om at ekskludere producenter og underleverandører til atomvåbenindustrien. Generelt viser screeningen af de 18 danske investorer, at selskaber der selv producerer eller leverer komponenter til atomvåbenindustrien ofte bliver ekskluderet.

Billedet er ikke entydigt, idet investorerne fortolker selskaberne forskelligt efter omfang og sammenhæng.

Lærernes, Velliv og PBU med mindst risiko for kontroverser 

Screeningerne viser også, at Lærernes Pension, Velliv og PBU har relativt mindst risiko for kontroverser i deres aktieporteføljer. 12 pct. af selskaberne i Lærernes Pensions portefølje er koblet til et eller flere kontroversielle temaer imens andelen for Vellivs og PBU’s aktielister er henholdsvis 14 og 20 pct. af selskaberne.

Gennemsnittet af alle de 18 investorers andel af kontroversielle selskaber er 27 pct. af aktieporteføljen. Andelen af selskaber, der er koblet til et eller flere kontroversielle temaer afslører ikke noget om graden af kontroverser – herunder om det for eksempel er mere kontroversielt at bedrive aggressiv skattepolitik end at producere atomvåben.

Men kigger man på antallet af kontroversielle sager, som selskaberne på aktielisterne er involveret i, kan det give en antydning af i hvor høj grad, risikoen øges for nye sager, idet selskaberne på aktielisterne er involveret i flere sager.

Selskaberne på aktielisterne hos PBU, ATP, Velliv og Lærernes Pension er i gennemsnit koblet til færrest kontroversielle temaer imens Sampension, AP Pension, Nykredit Invest og Topdanmark har investeret i selskaber, der er koblet til flest kontroversielle temaer.

For Topdanmark og Nykredit gælder således, at både den relative andel af kontroversielle virksomheder, og antallet af kontroverser koblet til virksomhederne er flest blandt alle investorerne, der indgår i analysen.

Analysen er baseret på data fra Økonomisk Ugebrevs analyseredskab Xklude, der netop er opdateret med seneste aktielister fra investorerne.

 

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank