Log ind
Samfundsansvar

Velliv har størst risiko på kontroversielle selskaber

Joachim Kattrup

mandag 10. maj 2021 kl. 17:38

Analyse: Velliv fik minus 6,9 pct. i negativt afkast på aktieinvesteringerne i 2020, som pensionsselskabet selv forklarer med risikoreduktion i starten af året. Men aktieinvesteringerne i Velliv er fortsat de mest risikofyldte blandt de største pensionsselskaber, viser en opgørelse over 18 pensionsselskabers ESG-risikoprofil. Analysen er udarbejdet på baggrund analyseværktøjet Xklude.com, som identificerer kontroversielle investeringer.  

Blandt Danmarks 18 største pensionskasser tager Velliv og Danica Pension størst ESG-baserede risici ift. investeringer i børsnoterede selskaber med kontroversielle sager eller i problematiske industrier. Dette viser en opgørelse, som Økonomisk Ugebrev har udarbejdet med analyseværktøjet Xklude.com, hvor målestokken er aktiernes beta-værdi kombineret med ikke-finansielle mål for antal kontroverser og ESG-performance.

Jo flere kontroverser og/eller lavere ESG-rangering, jo højere faktor tillægges den aktuelle finansielle beta-værdi. Den samlede score, opkaldt Xbeta-værdi, viser, at Velliv og Danica tager mest risiko. Mens AkademikerPension, Industriens Pensions, PFA og ATP ligger i bunden af skalaen med lavest risiko på aktierinvesteringer forbundet til et eller flere kontroversielle sager og industrier.

Med andre ord findes der hos Velliv og Danica flest selskaber i aktieporteføljen, hvor den selskabsspecifikke risiko, i kombination med kontroverser og ESG-performance, er størst. I Vellivs tilfælde udgør de 965 problematiske aktier, svarende til 14 pct. af hele aktieporteføljen. Hvor de hos Danica udgør 533 selskaber, svarende til 31 pct. af porteføljen.

I Danica Pensions aktieportefølje finder man for eksempel investeringer i de amerikanske energiselskaber Devon Energy og Valero Energy. Deres beta-værdi på hhv. 3,36 og 2,16, kombineret med et højt antal kontroverser og relativt lav ESG-performance, gør, at selskaberne, alt andet lige, udgør en langt større risiko i sammenligning med de fleste andre selskaber i Danicas Portefølje. Dette er eksempler på selskaber, der betragteligt øger ESG-risikoen i porteføljen.

Xklude.com har identificeret syv fundamentale kontroversielle sager for Devon Energy, bl.a. olieproduktion fra tjæresand, fossil fuel ekspansion og svage processer for håndtering af sager om krænkelser af menneskerettigheder. ESG-konsensusvurderingen viser en placering i 71. percentilen målt efter ESG-ratingbureauernes vurderinger (konsensus).

Dette er faktisk en pæn ESG-performance, men det høje antal kontroverser gør, at selskabet, relativt set, er udsat for mere risiko, og det trækker den omregnede betaværdi betragteligt op.

Omvendt gælder det for Valero Energy, der ”kun” er koblet til tre fundamentale kontroversielle sager. Valero Energy er bl.a. blandt de 100 mest bødestraffede selskaber i USA og benytter sig af skattelylande. På trods af et lavere antal fundamentale kontroversielle sager er den omregnede betaværdi fortsat høj, idet selskabets konsensus ESG-performance er relativ lav med en placering i 49. percentilen – altså en placering i den dårligste halvdel.

Xklude.com udtrykker den omregnede betaværdi som en ”Xbeta værdi” og er beregnet til 7,61 og 4,50 for hhv. Devon Energy og Valero Energy. Selskaberne er blandt alle selskaber hos Danica, dem der har højst Xbeta værdi. I gennemsnit for Vellivs og Danicas aktieportefølje er Xbeta-værdien beregnet til 2,41, og 2,18, hvilket er de højeste gennemsnitlige værdier for alle 18 pensionsselskaber, som indgår i analysen.

Med større risiko, som beta-værdien udtrykker, følger, ifølge generel finansiel teori, også et større afkast- og tabspotentiale. Beregningerne viser, at det helt generelt, og i særdeles grove træk, også flugter med pensionskasserne overordnede afkast for 2020, gældende for alle aktiv klasser.

De højeste justerede betaværdier (Xbeta) finder vi hos Velliv og Danica. Velliv og Danica er samtidig blandt de bedste til at skabe afkast, ifølge en opgørelse fra pensionsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen. Denne opgørelse er dog beregnet på pensionskassernes samlede afkast fra alle investeringer i alle aktiv klasser, og den kan derfor kun benyttes som et meget usikkert fingerpeg i forhold til den overordnede investeringsstrategi og risikoprofil.

I Vellivs tilfælde var der nemlig stort tab på aktieinvesteringerne i 2020, der ifølge Velliv skyldes risikoreduktion. ”Noterede aktier og unoterede aktier udgjorde otte procent af porteføljen, hvilket er i niveau med 2019. Det samlede afkast for denne gruppe af investeringsaktiver var -6,9 % som følge af risikoreduktion indenfor beholdningen af aktier i 1. kvartal.”

I den anden ende af skalaen – altså pensionsselskaber med den laveste beregnede ”Xbeta-værdi” – finder vi PFA. PFA fik modsat Velliv et positivt aktieafkast i 2020. ”Vores aktieinvesteringer har i 2020 givet et samlet afkast på 4,7 pct.,” skriver PFA i årsrapporten. Opgørelserne over afkast fra aktier gælder både noterede og unoterede aktier.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Ældre Sagen søger Controller til økonomiteamet
Nyt job
Bolig- og Planstyrelsen søger Ambitiøs økonomipartner
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
To Controllere til Nature Energy
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Investeringsmedarbejder til fast ejendom
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Finans Danmark søger Boligøkonom
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Medarbejder med relevant juridisk baggrund til komplekse og tværfaglige sager på det maritime område
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]