Samfundsansvar

Verdensbanken udvikler ”sort” energisektor for mia. af dollars

Joachim Kattrup

fredag 30. oktober 2020 kl. 15:14

Verdensbanken kritiseres nu af international klimaorganisation for at finansiere brugen af fossilenergi for milliarder. Klimaorganisationen mener, at Verdensbanken gør fattige lande afhængige af fossilenergi og skubber den grønne omstilling langt ud i fremtiden. Verdensbanken oplyser til Økonomisk Ugebrev, at man ikke længere støtter projekter, som leder efter nye oliefelter. Men Verdensbanken erkender, at finansiere udviklingen af projekter, der fokuserer på fossil distribution og kapacitetsudvikling for milliarder af dollars. Danmark har givet tilsagn om godt to milliarder kroner til Verdensbanken i perioden 2018-2020.

Verdensbanken har, ifølge den tyske klimaorganisation Urgewald, siden indgåelse af klimaftalen i Paris i 2015 finansieret den fossile energisektor for milliarder af amerikanske dollars. Research foretaget af Urgewald afslører, at Verdensbanken har investeret 12 milliarder dollars i fossilenergisektoren, hvoraf 10,5 milliarder dollars vedrører direkte finansiering af nye projekter indenfor fossile brændstoffer, typisk olieindvinding.

Urgewald kritiserer Verdensbankens investeringer for at bremse den grønne omstilling og gøre tredje verdenslande afhængige af miljøbelastende energiformer mange år ud i fremtiden. Samtidig er investeringerne, mener Urgewald, i direkte modstrid med Verdensbankens klimastrategi , der dikterer at ”Verdensbanken er forpligtet til at hjælpe lande med at nå målene i Parisaftalen”.

For perioden 2018-2020 har Danmark, ifølge Udenrigsministeriet, givet tilsagn om 2,165 mia. kroner til Verdensbanken. Tilsagnet er primært til Den Internationale Udviklingssammenslutning (IDA) under Verdensbanken. Ifølge Udenrigsministeriet er tilsagnet ikke øremærket bestemte projekter, men givet under en rammeaftale. Danmark arbejder altså hjemme på 70 procent reduktion, mens man potentielt udvikler samfund andre steder ved at opbygge energikapacitet baseret på fossile brændsler.

Økonomisk Ugebrev Ledelse har spurgt Verdensbanken, om den kan bekræfte de milliardbeløb, som Urgewald oplyser skulle være investeret i fossilsektoren de seneste fem år. Verdensbanken afviser ikke tallene, men oplyser, at de siden 2019 ikke har finansieret olieprojekter i ”upstream-sektoren”. Verdensbanken erkender, at den finansierer fossile energiløsninger, men den siger også, at den er stoppet med at finansiere udvikling af nye oliefelter.

”Since 2019 the World Bank Group no longer finances upstream investments oil and gas. However, we continue to assist resource-dependent developing countries with transparency, governance, institutional capacity, technical and regulatory advice on energy solutions that are economically viable, tailored to their unique needs, and reflect the latest policy, financial and technological innovations”, oplyser presseafdelingen i Verdensbanken til Økonomisk Ugebrev.

Videre skriver Verdensbanken i sit svar til Økonomisk Ugebrev, at “Reliable energy services are key to preventing and fighting COVID-19, and we are working with governments, the private sector, and other partners to re-purpose and accelerate energy operations to provide clean, reliable and affordable energy to hospitals and other critical health facilities.”

Verdensbanken mener, at klimaændringer vil presse mere end 100 millioner mennesker ud i fattigdom inden 2030, hvis verdenssamfundet ikke skrider til hurtig handling. Verdensbanken nævner også arbejdet med en klimastrategi, som forpligter dem til at hjælpe lande med at indfri Parisaftalen.

Men ifølge Urgewald ser Verdensbanken ud til selv at være en stor del af problemet om ikke at leve op til Parisaftalens målsætninger. Urgewalds research viser, at Verdensbanken har investeringer i mange led i den fossile værdikæde – også upstream projekter, selvom Verdensbanken overfor Økonomisk Ugebrev afviser dette.

Verdensbanken hævder, at energi fra fossile kilder stadig er et vigtigt element for at sikre, at fx hospitaler og sundhedssystemer kan fungere og opbygges – ikke mindst under COVID-19 pandemien.

”Verdensbankens milliarder i offentlig bistand fordrejer markedet til fordel for fossile brændstoffer frem for vedvarende energi, hvilket bremser energiomstillingen. I stedet for at skabe en retfærdig energiomstilling skaber Verdensbanken mere afhængighed af fossile brændstoffer”, siger Heike Mainhardt, seniorrådgiver for multilaterale udviklingsbanker i Urgewald.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]