Samfundsansvar

Danske Bank stemmer både ja og nej til klimaplaner hos oliegiganter

Joachim Kattrup

tirsdag 25. maj 2021 kl. 14:59

Danske storinvestorer kom i denne uge i fokus efter, at Det Internationale Energiagentur meget klart tilkendegav, at investeringer i nye forekomster af olie og kul skal stoppe omgående, hvis verden skal nå netto nul CO2-udledninger i 2050. Danske Bank stemte ja på Shells generalforsamling, men nej på BP’s, til identiske aktionærforslag om netop stop for nye olieinvesteringer. Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har søgt en forklaring hos Erik Eliasson, chef for bæredygtige investeringer i Danske Bank.

Danske Bank har som aktionær på oliegiganterne BP’s og Shells generalforsamlinger stemt både for og imod helt identiske klimaforslag om skærpede krav til CO2-reduktioner. Som Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar skrev i sidste udgave, afviste en række danske investorer, herunder Danske Bank, et aktionærinitieret klimaforslag om skærpede krav til klimarapportering og flere oplysninger om fossile anlægsinvesteringer fra BP.

Selv samme klimaforslag var også til afstemning på Shells generalforsamling i sidste uge, men her stemte Danske Bank omvendt for forslaget samtidig med, at Danske Bank også bakkede op om Shell-ledelsens egen klimaplan, der tillige var til afstemning.

Hvor aktionærforslaget kræver stop for nye investeringer i fossil kapacitet, er investeringer i nye boringer fortsat et element i olieselskabernes egne klimastrategier. I udgangspunktet mener olieselskaberne altså, at reduktioner i CO2-udledninger kan kombineres med etablering af nye oliefelter samt investeringer i kapaciteten i bestående. Planerne deler investorerne, og er kritiseret af en række NGO’er.

Med Det International Energy Agency (IEA)’s markante udmelding i sidste uge om nødvendigheden i “ending new oil and gas exploration” ser olieselskabernes klimaplaner ud til at være i strid med IEA’s revurdering af klimakrisen. IEA har før udmeldingen i høj grad været rygdækningen for den fossile sektors fortsatte udvidelse af kapaciteten. Derfor har olieselskaberne kunnet retfærdiggøre mål for netto-nul-emissioner inden 2050 og samtidig, med IEA’s velsignelse, lægge konkrete planer for at søge og udvikle nye olie- og gasfelter i mange år fremover.

Mener Danske Bank, at Shells klimastrategi lever op til, at verden skal være CO2-neutral i 2050, ikke mindst i lyset af IEA’s seneste udmelding.

”I forhold til Shell, så fremlagde de for første gang deres klimastrategi til aktionærerne på den årlige generalforsamling. I deres strategi har de forpligtet sig til at være CO2-neutral inden 2050. I deres klimaplan har Shell sat konkrete mål, både på kort og langt sigt, som viser, hvordan de vil nedbringe niveauet af udledningen af drivhusgasser, og som i sidste ende skal sikre, at de kommer i mål med deres ambition om at blive CO2-neutrale i 2050,” siger Erik Eliasson, chef for bæredygtige investeringer i Danske Bank, som stemte for Shells klimaplan.

Men I stemte samtidig også for et klimaforslag fra aktivistiske aktionærer om yderligere skærpede krav til Shell. Hvordan hænger det sammen?

”Til Shells generalforsamling stemte vi også ja til aktionærforslaget fra ’Follow This’, der stillede yderligere krav til Shell og deres målsætninger, da vi mener, at deres forslag ikke vil være en ekstra byrde for Shell, men kan være med til at løfte Shells ambitionsniveau.”

Det kan være svært at forstå, at I mener, at Shell-ledelsens egen klimaplan har behov for et løft samtidig med, at I også bakker op ved at stemme for den?

 “Deres (Shells, Red.) klimastrategi genbesøges hvert tredje år, og der skal stemmes på deres fremgang hvert år fra 2022 – så dette er blot første trin på vejen til et CO2-neutral Shell. I Danske Bank bruger vi hvert år vores stemmeret som investor på selskabernes generalforsamlinger på tusindvis af forslag. Det overordnede princip for vores stemmeafgivning er at forbedre og beskytte vores kunders investeringer. Forslagene, som vi stemmer på, analyseres fra selskab til selskab, da selskaber ikke er ens, hvilket betyder, at vores stemmeaktivitet fra tid til anden vil variere fra selskab til selskab.”

Jeres voting portal viser også, at det identiske forslag fra ”Follow This” tillige var til afstemning på BP’s generalforsamling, men her stemte I nej. Hvad er forskellen på Shell og BP, siden I ikke mener, at BP’s klimaplan trænger til et løft?

”I BP’s tilfælde var deres klimastrategi ikke til afstemning på årets generalforsamling. Den seneste klimastrategi blev vedtaget på generalforsamlingen i 2019, den strategi forpligter BP til at leve op til Paris-aftalen – denne skal de nu have lov til at udføre og koncentrere sig om, hvorfor vi stemte nej til forslaget fra ’Follow This’.”

Betyder det, at Danske Bank har accepteret BP’s klimaplan, der bl.a. af Climate Action 100+ er vurderet til ikke at være forenelig med Parisaftalen. I har selv tilsluttet jer Climate Action 100+?

”Vi anerkender, at BP’s klimastrategi ikke er perfekt, som det sjældent er med klimastrategier, og derfor er vi også i løbende i dialog med BP, og vi har flere gange over det seneste år været i dialog med BP angående udledning af drivhusgasser og klimaudfordringer generelt,” siger Erik Eliasson.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]