Samfundsansvar

Danske investorer stemmer mod klimaforslag i BP

Joachim Kattrup

mandag 17. maj 2021 kl. 15:44

Flere Danske storinvestorer godkender BP’s CAPEX-investeringer, selvom oliegigantens anlægsinvesteringerne, ifølge verdens største investornetværket Climate Action 100+, stadig ikke flugter med klimamålene i Parisaftalen. Danske Bank, PKA, og Lægernes Pension er medlemmer af Climate Action 100+ men stemte alligevel imod aktionærforslag om, at BP revurderer sine investeringer i fossile kapacitetsudvidelser.

På BP’s netop afholdte generalforsamling har en række danske storinvestorer afvist et aktionærforslag om at stramme kravene til oliegigantens mål for CO2-reduktioner samt krav om at revurdere investeringsplanerne i fossile kapacitetsudvidelser, således at det harmonerer med Parisaftalens klimamål.

Forslaget fik opbakning fra hele 21 procent af aktionærerne, men bl.a. Danske Bank, PKA, og Lægernes Pension stemte imod – imens Nordea og P+ støttede forslaget. En stor del af danske institutionelle investorer freder dermed BP på trods af kritiske vurderinger fra investornetværket Climate Action 100+. Investornetværket er verdens største investorinitiativ om klimaforandringer i de største globale CO2-udledende virksomheder.

Både Danske Bank, Lægernes Pension og PKA er medlemmer af investornetværket Climate Action 100+.  Climate Action 100+ udgav tidligere på året en rapport over resultater og udvikling i de 167 børsnoterede selskaber, som netværket er fælles om at presse til yderligere klimatiltag.

Om BP konstaterer Climate Action 100+, at selskabet har for 2,4 milliarder dollars i CAPEX-investeringer, som ikke er flugter med Det Internationale Energiagenturs (IEA) såkaldte ”Beyond 2°C Scenario.” Ifølge Climate Action er 58 pct. af BP’s CAPEX-investeringer i olie- og gasprojekter, hvorfra C02-udledningerne vil overstige efterspørgselsniveauet fastsat efter ”Beyond 2°C Scenarioet.”

”Selvom vi var enige i intentionen bag forslaget, så mener vi ikke, at det var i overensstemmelse med den dialog og omstilling af BP, som vi har arbejdet på i en årrække gennem Climate Action 100+. I 2019 fik vi et lignende aktionærforslag vedtaget, hvor vi fik forpligtet BP til at sætte CO2-mål i overensstemmelse med Paris-aftalen. Det nye forslag på generalforsamlingen i 2021 inkluderede mange af de samme krav og specificerede ikke, hvilke yderligere skridt BP skal tage, og derfor stemte vi imod det,” siger pressechef Nicholas Rindahl fra PKA.

Climate Action 100+ konkluderer desuden, at BP indregner stigende råoliepriser (upstream) i deres forecast, hvilket naturligvis kan være rimeligt i et busines-as-usual scenarie. Men det er paradoksalt i forhold til ambitionen om, at efterspørgslen på energi fra fossile kilder skal falde som følge af transformationen til vedvarende energikilder.

Aktuelt lever BP, ifølge Climate Action 100+ rapporten, altså ikke op til IEA´s scenarie for at opfylde Parisaftalens mål om, at verdens globale temperaturstigning skal begrænses til maksimalt to grader.

”Vedrørende CAPEX så forventer vi, at selskabet følger Climate Action 100+’s evalueringskriterier, som inkluderer, at selskabet arbejder hen imod reduktion af CO2 og andre drivhusgasser i fremtidige investeringer,” siger Nicholas Rindahl.

P+ og Nordea vil presse BP yderligere

Pensionskassen P+, som stemte for aktionærforslaget, konstaterer i et nylig udarbejdet positionspapir om BP, at der ”stadig er plads til forbedring ift. at rapportere om konsistens mellem Capex’ planer og opnåelse af målene i Paris-aftalen til investorer.” P+ stemte sammen med Nordea, som en af de få danske investorer, for forslaget.

I Nordea, som også stemt for, mener man ligeledes, at der er behov yderligere klimakrav til BP:  “Vi har stor respekt for, at det er svært at dreje det, der historisk har været et stort olie- og gasselskab, til at bidrage til opfyldelsen af Paris-aftalens mål. Præcist derfor mener vi ikke, at der er nogen tid at spilde med at få sat forpligtende mål, som BP’s ledelse og investorer helt konkret kan holde sig selv op på, ” siger Eric Pedersen, som er Head of Responsible Investments i Nordea Asset Management.

BP har formuleret et mål om at reducere olieproduktionen med 40 procent inden 2030 og ikke at lede efter nye olieboringer i nye lande.  Nye boringer i lande, hvor BP allerede udvinder olie og gas, er altså ikke omfattet af målsætningen. BP kritiseres også for, at målet om at reducere i olieproduktionen ikke omfatter ejerandelen i det statsejede russiske olieselskab Rosneft. Indregnes den er målet for reduktion i produktionen blot 27 pct., ifølge PriceOil.org.

Total og Shell

Senere på måneden, den 18. og den 28. maj, gælder det generalforsamlingerne hos henholdsvis Shell og Total, der også er relativt populære investeringer blandt de største danske investorer med samlede investeringer i selskaberne i milliardstørrelsen fra bl.a. PFA, Danica Pension, Velliv, AP Pension, Sampension, Pensam, PKA, og Nykredit Invest.

I Shell skal aktionærerne stemme om ”Shell’s Energy Transition Resolution”, der er fremsat af selskabets ledelse. Ifølge Klimabevægelsens AnsvarligFremtid-kampagne lever planen ikke op til Parisaftalen.

Hos Total skal aktionærerne tage stilling til ”Company Ambition on Energy transition”, der ligeledes er fremsat af selskabets ledelse. ”Samlet set, så er Total ikke på vej til at omstille sig i tråd med Paris-aftalen, og vi anbefaler derfor, at ansvarlige investorer stemmer nej,” skriver Klimabevægelsen om Totals plan for transformation.

Climate Action 100+ vurderer heller ikke, at hverken Shells eller Totals nuværende kapitalallokeringer lever op til Parisaftalens mål.

UPDATE 18.maj 2021:

Det International Energy Agency (IEA)´s nye udmelding om “ending new oil and gas exploration” ser ud til at være i strid med klimaplaner, der er udarbejdet af Europas tre største olieselskaber – bpShell og Total. De har alle mål for netto-nul-emissioner inden 2050, men har samtidig konkrete planer for at fortsætte med at søge og udvikle nye olie- og gasfelter i mange år fremover.

(https://www.worldoil.com/news/2021/5/18/iea-says-ending-new-oil-and-gas-exploration-today-is-the-only-viable-climate-path)

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]