Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

ATP’s guldfugle investerer milliarder i skattely-lande

Carsten Vitoft

søndag 26. januar 2020 kl. 14:37

ATP’s klimamål dækker kun en brøkdel af reel udledning

I jagten på det højest mulige afkast har Danmarks største pensionskasse placeret milliarder af danske pensionskroner i ministater, der er kendt som skattely. Det er sket via de for tiden meget omtalte investeringsfonde i ATP-PEP, hvor en håndfuld ansatte samtidig personligt er blevet aflønnet med et trecifret millionbeløb i ekstra bonus.

Er grundlaget for den høje bonus baseret på gunstige skattebetalinger?

De seneste uger har danskernes pengetank ATP og direktør Bo Foged været centrum i en debat om rundhåndede millionlønninger til en række af koncernens investeringsfolk, der angiveligt skulle have leveret ekstraordinære høje afkast til pensionsgiganten. Nu viser det sig, at disse afkast er opnået på et ret kontroversielt grundlag.

En gennemgang af de investeringer, der er foretaget i ATP’s kapitalfond ATP-PEP, viser, at ATP’s såkaldte guldfugle i en lang række tilfælde har investeret i fonde hjemhørende i lande, der er internationalt kendte som skattely. Eksempelvis i stater som Guernsey, Mauritius og Cayman Islands.

GODKENDT AF EU

”Det afgørende for os er adfærd – ikke geografi. Når vi investerer med andre, etableres der oftest en fælles investeringsplatform bl.a. af hensyn til investorernes forskelligartede skatteforhold. Det sker typisk gennem skattemæssigt transparente strukturer i ovennævnte områder. Ingen af disse er på EU’s sortliste,” siger pressechef i ATP Stephan Ghisler-Solvang.

 

Vi gør, hvad vi kan for at styre uden om, hvad der i dag betragtes som aggressiv skatteplanlægning. Det er en proces, og vi er ikke i mål

 

 

Videre siger han: “Vores skattepolitik har betydet, at vi har takket nej til investeringer, da vi ikke har kunnet opnå tilstrækkelig sikkerhed for, at ATP’s skattepolitik vil blive efterlevet. Vi gør, hvad vi kan for at styre uden om, hvad der i dag betragtes som aggressiv skatteplanlægning. Det er en proces, og vi er ikke i mål. Ligesom med f.eks. lønninger og klima, hvor holdningerne ændrer sig over tid,” forklarer pressechef i ATP Stephan Ghisler-Solvang.

Men ifølge årsrapporterne fra de indtil videre seks ATP-PEP-fonde har ATP i en lang række tilfælde valgt at investere i internationale kapitalfonde, der styres fra USA og Europa, men alligevel er hjemhørende i disse skattely-lande.

I årsrapporten for ATP-PEP nummer V står der direkte, at: ”ATP PEP V er en fund-of-funds stiftet i 2014 med et samlet investeringstilsagn på 11 mia. kr. bestående af en investerings-

portefølje af 51 private equity fonde i primært Europa og Nordamerika samt af 12 Co-investeringer med disse fonde.” Men man skal helt om på de sidste sider af årsrapporten for at se, at over halvdelen af fondens investeringer er havnet i f.eks. Mauritius lige uden for Afrikas østkyst eller Cayman Islands i Caribien.

GULDFUGLE OG OFFSHORE-INVESTERING

Det er nærmest undtagelsen frem for reglen, at ATP har valgt kapitalfonde hjemhørende i lande som Tyskland, Holland, Spanien og Frankrig.

Men der er altså eksempler på det, så det er muligt for ATP at finde kapitalfonde, der ikke er domicileret i offshore-selskaber under sydlige himmelstrøg. Til gengæld er USA rigt repræsenteret, men her er det i næsten alle tilfælde i staten Delaware, der er et af USA’s mest fremstående skattely inden for egne grænser.

”ATP ønsker at bidrage med størst mulig afkastskat til den danske stat og det danske samfund. Derfor betaler vi dansk PAL-skat af afkastet fra alle investeringer, uanset hvor i verden afkastet stammer fra – også når investeringerne er foretaget via fonde beliggende i et af de nævnte områder. ATP ønsker at betale den korrekte skat – hverken mere eller mindre,” siger Stephan Ghisler-Solvang.

Med investeringerne i skattely risikerer ATP dog at medvirke til at underminere skatteindtægterne i andre lande, hvor kapitalfondene reelt foretager deres investeringer.

De internationale kapitalfonde lever nemlig af at købe store og små virksomheder i hele verden, hvorefter de belåner dem mere eller mindre voldsomt, strømliner dem og sælger dem videre til andre virksomheder eller investorer.

Og her er risikoen, at udbytter fra disse erhvervsvirksomheder går uden om de lande, de hører hjemme i.

De danske skattemyndigheder mener ifølge TV2 , at det netop skete med den i forvejen udskældte australske bank Macquaries ejerskab af Københavns Lufthavne.

Her går mistanken på, at Macquaire ikke har betalt nok udbytteskat og renteskat mellem 2006 og 2010. Macquarie har tidligere været i vælten for at benytte skattely og også tidligere samarbejdet med ATP, indtil den australske bank blev indblandet i skandalen om udbytteskatter.

De internationale kapitalfonde har god grund til at minimere skattebetalingerne, da de typisk selv får flere penge, hvis afkastet er højt. I så fald bliver det samtidig nemmere at tiltrække nye penge fra pensionskasser som ATP.

Derfor kan man også spørge ATP, hvorfor man blandt andet har investeret danskernes pensionsmidler i en nordisk kapitalfond som EQT 6 , der har valgt at registrere sig på Guernsey.

Fonden har primært købt nordiske virksomheder som eksempelvis Flying Tiger Copenhagen samt et par virksomheder i Tyskland og Holland. Ikke nogen på Guernsey.

”Vi betaler den samme skat af afkastet, uanset om fonden er hjemmehørende på Guernsey eller i Danmark, og overskuddet i de underliggende selskaber, som fondene investerer i, beskattes lokalt hos selskaberne selv, der hvor deres aktiviteter ligger.

Markedsrealiteterne er bare i dag, at investeringer på tværs af landegrænser med internationale investorer placerer sig i disse strukturer, hvilket der kan være helt fornuftige årsager til. Strukturerne er samtidig med til at sikre, at ATP’s medlemmer ikke betaler mere skat, end de skal,” siger Stephan Ghisler-Solvang.

”MAURITIUS-FILERNE”

Går man mere i dybden med fintællingen i ATP-PEP V, kan man tælle sig frem til, at ATP’s femte fond i sin levetid har investere i 63 forskellige internationale kapitalfonde. Heraf er 45 hjemhørende i et land, der kan forbindes med debatter om skattely.

Billedet er det samme – eller værre – i de fem andre ATP-PEP-fonde, der tilsammen har haft næsten 60 mia. kr. investeret siden 2002.

En af de fonde, som ATP har brugt allermest undervejs, er den amerikanske kapitalfond Sequoia Capital, der er en af de største venture-fonde i hele verden, hvor kapitalen bag måles i billioner dollars.

Den amerikanske venturefond har oprettet en særlig investeringsfond til at investere i indiske virksomheder, men fonden blev sidste år afsløret i at unddrage sig skat i Indien. Netop ved at oprette sin fond på Mauritius og investere ind i Indien derfra.

Det er det globale og anerkendte netværk af journalister International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), der har stået for afsløringerne , hvor det menes, at Sequoia Capital er sluppet med at betale ned til 3 pct. i skat på Mauritius – og mere eller mindre helt undgå skat i Indien. ATP har investeret godt 70 mio. kr. i fonden.

”Investeringen er foretaget, før skattepolitikken blev vedtaget, men vi er opmærksomme på sagen og i dialog med selskabet. Når det er sagt, har ATP-PEP på nuværende tidspunkt ingen planer om at investere yderligere i udenlandske venturefonde eller fonde i Emerging Markets. Den investeringsmulighed, ATP-PEP har frasagt sig hos Sequoia, er overtaget af andre investorer, og det er ikke sandsynligt, at vi får adgang igen,” forklarer Stephan Ghisler-Solvang.

Men ATP er meget opmærksom på risikoen for den type sager, og så sent som i efteråret udsendte man under stor opmærksomhed et nyt skattekodeks , sammen med PFA, Industriens Pension og PensionDanmark.

Her tales netop om, hvad pensionsselskaberne vil acceptere fra deres internationale kapitalforvaltere, og hvad de absolut ikke vil acceptere. Eksempelvis aggressiv skatteplanlægning.

”For så vidt angår investeringer i tredjeverdenslande har vi en passus om det i vores skattepolitik. ATP accepterer ikke aggressiv skatteplanlægning, da vi anser det for en investeringsrisiko, der ikke bidrager til en langsigtet værdimaksimering af investeringer,” siger Stephan Ghisler-Solvang. Han understreger, at skattekodekset er baseret på ATP’s skattepolitik .

I spidsen for ATP’s guldfugle står direktør Torben Vangstrup. Af debatten i medierne er det fremgået fra ATP, at han selv har skudt 1,15 mio. kr. i ATP-PEP-investeringerne, og at denne investering i dag er vokset til 26,6 mio. kr.

Dermed ser det ud til, at Torben Vangstrup personligt har fået tre gange højere afkast på sin investering i ATP-PEP end medlemmerne i ATP.

Her oplyste ATP et årligt afkast på 12,5 procent, som man var meget glade for, og som var årsagen til, at guldfuglene samlet set står til at modtage næsten 200 mio. kr. Økonomisk Ugebrev har spurgt ATP, om det er korrekt, at Torben Vangstrup har fået næsten 40 procent i årligt afkast, som fremgår, hvis man regner de 1,15 mio. kr. op til 26,6 mio. kr. fra 2002 til 2018.

”Ja det er korrekt, idet afkastet er en kombination af egen investering og performance afkast (carried interst). Det urealiserede afkast er akkumuleret over 16 år, og forventeligt vil der gå yderligere ti år, hvis de nævnte værdier kommer til udbetaling. Per ultimo 2018 er der realiseret og udbetalt 2,7 mio. kroner til Torben Vangstrup,” forklarer Stephan Ghisler-Solvang.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank