Samfundsansvar

Besenbacher: Afgørende at have en social ballast

Joachim Kattrup

lørdag 11. august 2018 kl. 12:21

Interview: Formand for Carlsberg og Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, mener at bryggeriet altid har haft et større samfundsformål – et ”purpose.” Den værdi skal fortsat udvikles, men målrettes nye udfordringer. Han kan sagtens forestille sig, at Carlsbergs nye klimamål indskrives i virksomhedens incitamentsordninger. Men helt afgørende for fremtidens samfund er, at uddanne folk og sikre social ballast.

ØU: I rækken af malede portrætter (I Carlsberg fondets mødelokale, hvor dette interview gennemføres, Red.) af formænd for Carlsberg Fondet, er du portrætteret med et meget udadvendt udtryk – hvorfor det?

FB: ”Jeg føler, at det er vigtigt at give sin røst til kende i samfundsrelevante spørgsmål, når man sidder i den position, jeg sidder i. Jeg blander mig ikke i politik. Men jeg mener, at det er en vigtig del af dette job, at eksempelvis advokere for et bedre uddannelsessystem, for bedre rammebetingelser for erhvervslivet, og engagere sig i regeringens digitale vækstpanel. Det er vigtigt, at fondet er åben og transparent og deltager aktivt i samfundsdebatten og min ambition er, at Carlsberg Fondet går forrest i den sammenhæng.”

Hvordan kommer din ambition om samfundsengagement og åbenhed til udtryk i den daglige fondsledelse?

”Opfattelsen af en fond fyldt med ældre mænd bag lukkede døre er forbi. Jeg har derfor også indført konceptet om SSR – Scientific Social Responsibility – hvor vi i vores uddelinger stiller konkrete krav om bæredygtighed og opmærksomhed på forskningens impact på samfundet. Det skal forskerne forholde sig til, når de ansøger om midler hos os. Verden oplever store globale udfordringer om, hvordan vi f.eks. skal brødføde 10 mia. mennesker, sikrer rent drikkevand til alle og sikrer omstillingen til grøn energi. De udfordringer løser vi grundlæggende kun ved at investere i uddannelse og forskning.”

Verden oplever store globale udfordringer om, hvordan vi f.eks. skal brødføde 10 mia. mennesker, sikrer rent drikkevand til alle og sikrer omstillingen til grøn energi. De udfordringer løser vi grundlæggende kun ved at investere i uddannelse og forskning

Mange af de globale udfordringer, du nævner er traditionelt blevet løst af det offentlige. Hvilken rolle spiller erhvervslivet i den sammenhæng?

”Hvis vi skal lykkes med cirkulær økonomi er der tre søjler, som skal i samspil. Der er erhvervslivet, det offentlige og civilsamfundet. Hvis de tre ikke arbejder sammen, kan vi ikke løse opgaven. Jeg ser i stigende grad erhvervslivet gå aktivt ind og søge efter samspillet. Det gør de ikke kun, fordi det er godt for samfundet, men fordi det rummer en god business case. Det offentlige skal stille rammerne til rådighed, og måske vigtigst fjerne nogle af de barrier, der står i vejen. Endelig mener jeg, at det er ekstremt vigtigt at uddanne befolkningen i retninger, som sikrer at de er i stand til at foretage nogle valg på baggrund af kvalificerede fakta.”

Hvor går grænsen for, hvilke opgaver virksomheder – med eller uden fondsstruktur – skal varetage af samfundsopgaver?

”Der er en grænse, og jeg kan ikke forstille mig, at Carlsberg eller andre fonde vil begynde at drive hospitaler og børnehaver. Men vi kan bygge noget, der ligger oven på de klassiske velfærdsopgaver. Endelig tror jeg, at det er ekstremt vigtigt at adressere sammenhængskraften i Danmark især i den digitale tidsalder, som vi lever i. Det at tale sammen, være tilstede og være et dannet menneske, som kommunikerer er ekstremt vigtigt. Måske endda også at få introduceret en flidsetik kunne være et område at arbejde med for erhvervslivet og fondene. Det er vigtigere end nogensinde, bl.a. fordi halvdelen af de jobs, som findes i dag, ikke vil eksistere, når næste generation forlader folkeskolen. Det afgørende bliver derfor at have social ballast, og måske skal vi til at gentænke, hvordan vi uddanner folk.”

Du og mange andre erhvervsledere taler om at drive virksomhed med et større formål. Hvordan er Carlsberg i gang med at skabe et nyt formål?

”Jeg er glad for den transformation, som Carlsberg med Cees ’t Hart har stået i spidsen for. Strategien bygger faktisk på fortællingen, værdierne, kulturen og historien om Carlsberg. Vi har eksempelvis aldrig patenteret vores gær, men har delt den med andre bryggere. Carlsberg har på den måde sat sit store præg på hele industrien og samfundet. Det er et eksempel på, at vi altid har haft et større formål med forretningen. I de senere år har vi haft behov for at reformulere formålet til en ny virkelighed, fordi vi måske i en årrække ikke rigtigt har set værdien af det. Kigger man historisk på Carlsberg, har vi altid bidraget til større formål i samfundet. Eksempler er etableringen af vandforsyning og af et brandvæsen i København.”

Finansminister Kristian Jensen har talt om en ledelseskrise i både det politiske system og blandt erhvervslivets ledere. Hvordan vurderer du denne krise?

”Jeg mener, at der er meget tillild mellem institutionerne i Danmark, og vi har generelt meget lidt korruption. Men kigger jeg ud i verden, ser jeg nogle faresignaler med fx Brexit, og hvad der sker politisk i USA. Vi skal respektere demokratiske processer. Og jeg er varm tilhænger af EU, som jeg mener vi skal styrke for at varetage opgaver som frihandel, miljø, infrastruktur og lign. Men det er ikke et EU for enhver pris. Jeg tror, at Brexit har været en øjenåbner for politikerne, og jeg er derfor også positiv i forhold til fremtiden. Man skal huske på, at 85 procent af de unge i England stemte for EU.”

Incitamentsstrukturer for ikke-finansielle mål i danske virksomheder halter noget efter de førende CSR frontløbere i verden – hvad er årsagen efter din vurdering?

”I Carlsberg er CSR en del af det langsigtede incitamentsprogram. Og jeg er helt overbevist om, at det i fremtiden vil komme til at fylde meget mere, fordi det er en helt integreret del af en forretning. Udfordringen kan være at måle bæredygtighed og ikke-finansielle mål. Det er noget, vi drøfter løbende i Carlsberg på lige fod med mange andre ting. Forandringer er som bekendt de eneste konstante, og jeg kan sagtens forestille mig at fx målene i vores Together Towards Zero program vil blive indskrevet i Carlsbergs incitamentsprogrammer.”

Er det overhovedet en agenda i Carlsberg, at alkohol kan ende som en industri, investorerne ikke vil røre ved – sådan som fx tobaksindustrien oplever?

”Det mener jeg ikke, der er risiko for. Jeg vil i hvert fald argumentere for, at øl ikke er farligt. Dels er øl en lav-alkohol vare, dels har vi en politik om responsible drinking, der netop informerer om takt og tone. Desuden er det, at sætte sig ned og drikke en øl med gode venner, en meget vigtig social ingrediens, især i et samfund der på mange andre områder kører i et rasende tempo. Jeg ville ønske mig, fx WHO ville have et lidt mere nuanceret syn på øl. Jeg kan ikke se, at investorerne er ved at ændre deres syn på ølbryggerierne. Jeg mener ikke, at industrien er på vej til at blive identificeret som uetisk.”

Mange af Carlsbergs konkurrenter har ligeledes høje ambitioner for bæredygtighed – hvad er de underliggende forretningsdrivere i branchen for det fokus?

”Det at have et veldefineret værdisæt er vigtigt. Det hører jeg overalt i verden. Jeg er ikke CEO, og jeg fortæller ikke verden om, hvordan Carlsberg når sine mål, men hvorfra og hvordan vores værdier og historie understøtter måden, vi driver forretning. Jeg ser også et behov for at fortælle om, hvordan vi forestiller os verden ser ud i fremtiden. Her har vores historiske arv betydning. Carlsberg har langt bedre finansielle nøgletal nu end tidligere. Men mindst lige så vigtigt er det at forholde sig til fremtiden, og hvordan Carlsberg ser ud om fem og ti år. Strategien ”Together Towards Zero” er også udtryk for, at vi sætter meget ambitiøse mål for fremtiden og med al respekt for vores konkurrenter, så mener jeg vi er førende også på det område.”

Hvad er din bedste anbefaling til erhvervslivet?

”Alle toneangivende virksomheder ved i dag, at hvad der er godt for miljøet, er også godt kunderne og forretningen. Filantropi og forretning går hånd i hånd i dag, og virksomheder indser i stigende grad, at det er nødvendigt at kombinere det traditionelle P – Profit – værdiskabelse til aktionærerne, med det, som jeg kalder de tre nye P’er: People, Purpose, Planet. Jeg er for eksempel helt sikker på, at det er en fornuftig investering at bruge tid og ressourcer på at genfinde virksomhedernes DNA og sikre et klart formål (”Purpose”), som både medarbejdere og kunder kan genkende.”

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Samfundsansvar

Genmab og Lundbeck indfører ESG i ledelsens bonusordninger

Topcheferne hos Novo Nordisk og Novozymes har fået selskab af pharma-kollegaerne Jan van de Winkel og Deborah Dunsire fra henholdsvis Genmab og Lundbeck. De er nu med i en…
Samfundsansvar
Danske Bank lægger op til hård kurs i aktivt ejerskab i 2021
Samfundsansvar
Nykredit Invests klimastrategi accepterer kul og olie fra tjæresand
Samfundsansvar
Her er de største institutionelle globale investorer i kulindustrien
Formue
Langers Skarpe: Magtopgør mellem marked og centralbanker forude
Finans
Sydbank befæster førsteplads i obligationsmægler-rating
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier

Seneste nyt

Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue

Expres2ion/ Bavarian: COVID vaccineudvikling ses starte forsøg i mennesker i februar

Ifølge en arikel i dagens udgave af Kristeligt Dagblad forventer ledende forskere fra KU, som udvikler COVID vaccinen sammen med børsnoterede Expres2ion (der har aftale med Bavarian), at der…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen
Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed

Seneste nyt

Formue
Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020
Life Science
Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X