Mange store virksomheder er nu ramt af en særlig frygt: Frygten for at virksomhederne vil miste deres investment grade-rating. Virksomheder som Mærsk og ISS er nu i risikozonen.
Det er foreløbig ikke sandsynligt, men det er bestemt heller ikke umuligt, at de to danske ikon-virksomheder A.P. Møller-Mærsk og ISS mister deres solide investment grade-status på det globale marked for virksomhedsobligationer.
At der allerede er lidt nervøsitet om de to virksomheders rating afspejles af, at nogle af deres virksomhedsobligationer er faldet ca. 13 pct. siden slutningen af januar.
Til sammenligning er obligationerne i Carlsberg – der ikke på samme måde antages at være i risikozonen – faldet mindre. Tallene i skemaet kan dog kun med forsigtighed sammenlignes, for der er forskel på bl.a. obligationernes løbetid.
Ratingen BBB betyder, at obligationer lige netop er investment grade. De er nogenlunde sikre langsigtede investeringer. Med en BB-rating ryger de ned i en anden kategori, high yield, og dermed indikeres det, at den langsigtede evne til at opfylde økonomiske forpligtelser kan blive mere udsat.
Med en lavere rating bliver det dyrere at låne penge, fordi kreditorerne kræver et større risikotillæg
Med en lavere rating bliver det dyrere at låne penge, fordi kreditorerne kræver et større risikotillæg.
Ifølge en aktuel analyse foretaget af Danske Bank er risikoen for, at A.P. Møller-Mærsk eller ISS kan blive downratet fra deres nuværende BBB-status, ”medium”, mens Carlsbergs risiko for at miste sin investment grade-rating er lav.
Både Mærsk og ISS skal dog møde alvorlig modvind i 2020, for at en downrating bliver aktuel. Men med coronakrisen er det på den anden side heller ikke helt umuligt, at deres EBITDA-driftsindtjening bliver så hårdt ramt, at det – især for ISS – kritiske nøgletal nettogæld/EBITDA kommer så højt op, at en downrating kan true.
Carlsberg har en lavere nettogæld/EBITDA og formodes i 2020 at kunne opretholde et ret stabilt cash flow.
Den spirende usikkerhed om Mærsks og ISS’ investment grade-status er et dansk udtryk for et problem på det internationale kreditmarkeder. Et problem, som allerede eksisterede før coronakrisen, men som nu er blevet væsentligt større.
Det internationale erhvervslivs kreditværdighed kan blive bredt og hårdt ramt af coronakrisen. Globalt har virksomheder udstedt BBB-ratede virksomhedsobligationer for 3600 mia. dollar. BBB-papirerne udgør 54 pct. af alle investment grade-obligationer, mod 30 pct. i 2008.
Den tyske finansgigant Allianz ser i sin seneste analyse af coronakrisen en bølge af ”re-rating” af BBB-ratede udstedere i toppen af den liste over ”what could go wrong”-begivenheder, som globale beslutningstagere i øjeblikket må holde øje med.
Priserne er allerede under pres. I midten af denne uge var high yield-obligationer typisk faldet 20 pct. fra toppen i februar, mens investment grade-obligationer typisk var faldet 5-10 pct. Markedet er blevet mere volatilt end sædvanligt, og enkelte obligationer kan opvise udsving på op til 2 point om dagen. Det er meget på de sædvanligvist stabile obligationsmarkeder.
Foreløbig er virksomhedsobligationer langt fra lige så hårdt ramt som under finanskrisen i 2008/9. Men et nyt kollaps i dette marked kan i dag få nok så voldsomme følger. OECD opgør , at ikke-finansielle virksomheder ved udgangen af 2019 stod for en udestående global obligationsgæld på 13.500 mia. dollar – eller dobbelt så meget som i december 2008.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.