Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Forskerkritik af topchefers etik-over-profit budskab

Joachim Kattrup

mandag 11. februar 2019 kl. 10:01

Erhvervsforskere i CSR og ledelsesetik stiller sig kritiske over en række topchefers udmeldinger om, at ”etik kommer før profit” og at ”bæredygtighed vægtes over profit,” som hhv. Nykredits adm. direktør og formand for Finans Danmark, Michael Rasmussen, og CEO Anders Dons i Deloitte senest har formuleret.

Groft sagt efterlyser erhvervsforskerne reel professionalisering af etikken i erhvervslivet. Det sker efter fremtrædende erhvervsledere for nylig har formuleret, at etik nu skal prioriteres højere end profit. Det er nyt, idet relationen mellem ansvar og profit hidtil er blevet formuleret som gående ”hånd i hånd.” Det er nu ikke længere sidestillede størrelser: Etikken har fået særstatus, fordi den er forudsætningen for overlevelse i fremtiden.

Skal man tro de nye toner fra Nykredits adm. direktør og formand for Finans Danmark, Michael Rasmussen, og CEO Anders Dons i Deloitte om, at ” etik kommer før profit ” og at ” bæredygtighed vægtes over profit ”, må det antages, at erhvervslivet står overfor radikale ledelsesmæssige ændringer, hvor fokus rettes mod helt andre KPI’er end de velkendte om indtjening, effektivitet og omkostninger.

Redefinition af bonus- og incitamentsordninger
Det må også betyde, at CSR-rapporten får højere prioritet, da etik-over-afkast-positionen bliver hele omdrejningspunktet. Og sidst, men ikke mindst, bliver det spændende at dykke ned i topledernes redefinerede bonus- og incitamentsordninger og undersøge, hvordan topledere fremadrettet belønnes for de nu topprioriterede ikke-finansielle resultater.

Så langt rækker det nok ikke, og det kan der være gode forklaringer på, mener flere erhvervsforskere i etik og ansvar. Budskabet er, at etiske vurderinger som princip nemlig slet ikke kan prioriteres i forhold til et andet hensyn eller vurderes på bekostning af egeninteresse, selvom det i mange tilfælde også godt kan lykkes.

Mag.art. og ph.d. i filosofi og tilknyttet Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet, Claus Strue Frederiksen siger: ”Hvis en virksomhed udråber sig selv som moralsk agent må den give afkald på winwin tankegangen som princip. Den må altså acceptere, at maksimalt afkast og bæredygtighed ikke altid kan flugte.” Videre siger han: ”Man vil heller ikke blive ansat i en virksomhed, hvis man til jobsamtalen hævder, at man skam er den bedste kollega, men kun når det kan betale sig for en selv. Det er det man kalder etisk egoisme, og det er ikke en ansvarlig adfærd i en verden med meget store fælles problemer som fx klimaforandringerne.”

I et ledelsesperspektiv vurderer erhvervsfilosof og associeret partner ved Copenhagen Coaching Center, Morten Paustian, at en reel etisk ledelsesudfoldelse som ambition må være helt fri af spekulative muligheder i f.eks. profitmaksimering eller positionering.

At tænke med hjertet
”I praksis betyder etisk ledelse, at det enkelte menneske som udgangspunkt er ærligt, når vedkommende bliver spurgt. Det betyder også, at man tænker med hjertet og undlader en spekulativ fremdrift,” siger Morten Paustian, der har behandlet emnet i sin bog ” Filosofiens møde med markedet ”.

Etik er ikke en risikobetragtning, mener Claus Strue Frederiksen. ”Mange virksomheder betragter hovedsagligt etiske dilemmaer i et risikoperspektiv og løber ofte efter folkestemningen, i stedet for at gå forrest og påvirke den.” Han mener dog også, at det faktisk er muligt at etablere en etisk kultur i en organisation, men det vil kræve store omvæltninger og en decideret professionalisering af etikken. Han synes også, at den nye etiske prioritering er svær at få øje på blandt de store virksomheder.

”Der findes flere metoder til at udvikle etiske kompetencer. Man taler fx om reflekteret ligevægt eller universalprincippet, som jeg i bogen ” Kæmp for Kloden ” beskriver. Men jeg kender ikke til virksomheder, der har ansat en eneste medarbejder med solid forstand på etik til at udbrede kendskabet til eller praktisere sådanne metoder,” siger Claus Strue Frederiksen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank