Samfundsansvar

Globale ESG-tendenser 2021

Joachim Kattrup

mandag 18. januar 2021 kl. 20:10

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar bringer her anden afdeling af en gennemgang af centrale ESG-områder, der er værd at holde øje med i 2021.

Investorernes, NGOernes, myndighedernes og forbrugernes fokus på ESG omfatter mange problemstillinger, og vi har valgt nogle af dem ud, der kommer højt på dagsordenen i 2021.

nemlig:

 • Væsentlighedskriterier for ESG-risici gentænkes
 • virksomhedens modstandsdygtighed  overfor ESG risici
 • ESG får større betydning for obligationsmarkedet tilmed
 • Virksomheder forventes at fremlægge mere detaljerede oplysninger om klimarisici.

Social: Væsentlighedskriterier for ESG-risk vil blive gentænkt

Samtlige virksomheder var uforberedte på folkesundhedsrisici før de materialiserede sig med COVID-19 pandemien. En undersøgelse foretaget af ESG-ratingbureauet Datamaran viser, at kun få ​​virksomheder før COVID-19 henviser til folkesundhedsrisici i deres rapporter.

Næsten halvdelen (45 pct.) af de største virksomheder i verden nævnte ikke den potentielle risiko, som folkesundhed udgjorde i deres finansielle oplysninger fra 2019. Hele 67 pct. af europæiske virksomheder og 58 pct. af amerikanske virksomheder nævnte slet ikke folkesundhedsrisici.

Resultatet af analysen tyder ikke på, at virksomheder og deres bestyrelser var uvidende om folkesundhedsrisici (såsom pandemier), men dette indikerer, at sundhedsrisici for mange virksomheder ikke blev vurderet som væsentlig.

22 pct. af virksomhederne nævner forsat ikke folkesundhedsrisici i deres 2020-rapporter. Dette på trods af at vejledningen fra både amerikanske og europæiske finansmyndigheder i april 2020 stærkt anbefalede, at virksomheder rapporterede om kendte og potentielle sundhedsrisici til deres investorer.

Den manglende rapportering kan tilskrives, at mange virksomheder udsendte deres rapporter, inden pandemien for alvor tog fat. Imidlertid var der, ifølge analysen, mange tegn på, at en voksende epidemi kunne ramme verden.

Det understreges, at vurderinger af væsentlighed i forhold til ESG-risici er dynamiske. Spørgsmål, der ikke betragtes som væsentlige den ene dag, kan meget hurtigt blive væsentlige den næste. Virksomheder bør adressere potentielle fremtidige risici, der ikke umiddelbart er væsentlige her og nu, men hurtigt kan blive det.

Klima: Øget fokus på specifikke klimaoplysninger

Siden lanceringen af Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) i 2017 har virksomhederne generelt øget fokus på klimarelaterede spørgsmål i den finansielle rapportering.

Men ifølge undersøgelsen fra Datamaran – Three Big Wake-Up Calls for Boards – er selskabernes oplysninger om klimarisiko fortsat mangelfuld og savner dybde, perspektiv og specifikationer.

TCFD blev lanceret med henblik på at hjælpe virksomheder med at forstå, hvad de finansielle markeder har brug for, og forventer med hensyn til vurdering og offentliggørelse af klimarelaterede risici. Faktisk viser undersøgelser, foretaget af Conference Board, betydelige stigninger i klimarelaterede risikooplysning i løbet af det sidste årti. Blandt S&Ps 500 rapporterer er 43 pct. af virksomhederne i 2020 om klimarelaterede risici – mod kun 5 pct. i 2012.

En gennemgang af rapporteringerne afslører, at kun en lille procentdel af virksomhedsoplysningerne omhandler specifikke påvirkninger og muligheder i forbindelse med klimaændringer. Da flere investorer er opmærksomme på virksomheders klimarisici vil disse oplysninger i 2021 i stigende grad blive mere specifikke end de i øjeblikket er. Det vil kræve, at virksomheder revurderer tilknyttede politikker og praksisser samt etablerer klare målepunkter for ansvar og ejerskab omkring klimarelaterede risici.

Governance: Bestyrelser vil kigge på virksomhedens modstandsdygtighed

Efter et års global omvæltning evaluerer organisationer alle aspekter af deres forretning. I 2021 vil virksomheder og bestyrelser stå over for en acceleration af eksisterende udfordringer, som de tvinges til at tackle. Grundspørgsmålet for mange bestyrelser bliver, hvordan man bygger modstandsdygtighed, og skaber bæredygtig værdi i et hurtigt skiftende forretningsmiljø.

Ifølge en rapport fra Ernst & Young vil governance aspekter i 2021 omhandle, hvordan selskaber kan imødekomme øget investorkontrol og interessenthensyn på en række centrale ESG-områder. Bestyrelsen vil, ifølge E&Y, formentlig se følgende på agendaen i 2021:

 • Sikre at strategien skaber langsigtet værdi
 • Fremme resiliens i virksomheden i lyset af usikkerhed
 • Fokus på transformation af arbejdsstyrken og nye måder at arbejde på
 • Drive mangfoldighed, retfærdighed og inklusion
 • Støtte ledelsen i en ESG-strategi, der driver interessenters engagement og værdi
 • Udfordre bestyrelsessammensætning og effektiviteten

“An analysis of the full potential of the company’s existing business model(s) and weaknesses can determine the need and timing of strategic pivots. Indeed, during 2020, winners were able to quickly adjust their business models to meet new stakeholder needs (e.g., work from anywhere, food/supply delivery and pickup, telemedicine and digital offerings). The strategy should be inclusive of investments in strategic competencies to meet material stakeholder needs and future expectations, including those related to environmental, social and governance (ESG) matters,” skriver E&Y.

ESG vil sætte sig yderligere i obligationsmarkedet

Ifølge Deutsche Bank ESG-komites outlook for 2021 vil ESG indikatorer yderligere forankre sig i de globale obligationsmarkeder. Det er drevet af væksten i sociale og bæredygtige obligationer, og breder sig til markeder med højt udbytte (high-yield).

ESG er forvandlet til en megatrend på rentemarkedet, især inden for obligationsklasser. Dets relevans er vokset således, at det er begyndt at påvirke regelmæssig kapitalstrøm til virksomheder, som investorer oplever at have større ESG-risiko. Mest bemærkelsesværdigt er, at finansieringsmarkedet, inklusiv grønne, sociale og bæredygtige obligationer, er vokset mere end 900 pct. i udstedelsesvolumen (kilde: Bloomberg) i løbet af de sidste 5 år.

Deutsche Bank skriver:

This unprecedented growth is expected to persist and will be driven by these three factors:

 1. Diversification of ESG financing to newer markets, particularly high yield debt;
 2. Growth of sustainability-linked bonds, particularly in light of the ECB accepting these as collateral;
 3. Increase in demand for social bonds that saw a 75 fold increase in 2020 due to the impact of the pandemic

We also expect to see ESG ratings increase in relevance to investors, and investors to firmly link their assessment of an issuer’s green bond to its corporate sustainability strategy

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Ledelse

Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet

De seneste års stærke vækstoffensiv i Vestas har kostet på kvaliteten. Garantihensættelser til fremtidige mulige tab halverede driftsindtjeningen i 2020, og det vil også klart ramme driftsresultatet i 2021….
Formue
Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen

Seneste nyt

Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Foto: K-news – Rasmus Hylleberg
Samfundsansvar

Ørsted første i verden til efterleve ny standard for skattegennemsigtighed

Ørsted cementerer sin position som førende inden for Tax Governance. Som et af de første selskaber i verden rapporterer Ørsted sine skatteoplysninger efter Global Reporting Initiatives (GRI) nye standard…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed
Formue
Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020
Life Science
Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter
Finans
Norwegian svigter gode kunder: Løber fra tilgodehavender fra tidligere aflyste flyrejser
Formue
Expres2ion/ Bavarian: COVID vaccineudvikling ses starte forsøg i mennesker i februar
Ledelse
Transportgiganter viruskrisens overraskende Large Cap-vindere
Formue
Lys for enden af tunnelen for fremtidig Novozymes-vækst?

Seneste nyt

Formue
Q4-regnskab: Pandora-ledelse overforsigtig i 2021-udmelding
Samfundsansvar
Globalt ratingbureau opjusterer ESG risiko for Danske Bank

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X